[FOTO] Na Automotodromu Grobnik: Maru Franiću Zlatna kaciga

Autor: Andrea Načinović 03.08.2022

Maro Franić dobitnik Zlatne kacige HAKS-a

Najuspješnijim sudionicima Prvenstva Republike Hrvatske u auto utrkama na kružnim stazama i autocrossu uručena priznanja za sezonu 2021.godine.

GROBNIČKO POLJE – Dubrovački automobilist, jedan od doajena hrvatskog auto sporta Maro Franić, vozač Autokluba Dubrovnik Racing, dobitnik je najvišeg priznanja Zlatne kacige Hrvatskog auto i karting saveza. Na prigodnoj je svečanosti u organizaciji HAKS-a i Odbora za autosportove, održanoj u novouređenoj dvorani Press centra Automotodroma Grobnik, u prisustvu Dragana Serdena,predsjednika OAS-a HAKS-a, ovo visoko priznanje koje je rezultat tri uzastopna naslova državnog prvaka za 2019., 2020. i 2021.godinu na kružnim stazama Franiću uručio zamjenik predsjednika Igor Tomljanović, izaslanik predsjednika HAKS-a.

-Ponosan sam i sretan što se ovaj ciklus mojih nastupa na kružnim stazama okončao ovako zlatnim priznanjem. Nije bilo lako, tim više jer je upravo ovih posljednjih godina živnuo interes i kvaliteta vozača na krugu, vozili smo vrhunske utrke na znanim europskim stazama, što predstavlja i novo iskustvo, ali i potvrdu da se automobilizam na kružnim stazama razvija u dobrom smjeru. Zahvaljujem nacionalnom savezu, zahvaljujem matičnom klubu, kao i svima koji su mi na bilo koji način, bili i sada su, vjerna podrška i pomoć, jer bez njih ovog uspjeha ne bi bilo – kazao je Maro Franić po primitku Zlatne kacige.

Prvenstvo Republike Hrvatske tijekom sezone 2021. odvijalo se kroz pet natjecanja, s po dvije utrke. Uz dva domaća natjecanja na Automotodromu Grobnik, hrvatski su automobilisti nastupili i na znanim F1 i moto GP stazama Hungaroring u Mađarskoj, Slovakiaring u Slovačkoj i Brno u Češkoj. Po svakom natjecanju nastupilo je 35 do 40 vozačica i vozača iz 20-tak klubova, što je vidan napredak u odnosu na godine za nama, ali je neusporedivo ojačala konkurencija vozača i kvaliteta voznog parka.

Državnim prvacima za 2021.godinu, u šest su grupa proglašeni: Grupa 1 do 1400 ccm Sandro Babić (AK Saint Christopher Racing Team Gospić), Grupa 2 do 1600 ccm Lovro Badurina (Karting klub Rijeka), Grupa 3 do 2000 ccm Maro Franić (AK Dubrovnik Racing), Grupa 4 preko 2000 ccm Zoran Kotromanović (AK Dubrovnik Racing), Grupa 5 GT3/GT4 Grega Šimunovič (AK Sanint Christopher Racing Team), te u Grupi 6 TCR Žarko Knego (AK Dubrovnik Racing).

DUBROVČANIMA NOVA EKIPNA TITULA PRVAKA

Pobjednička postolja u šest raspisanih grupa automobila za druga i treća mjesta, po zaključenju sezone ostvojili su: Nino Jeličić (Sanit Ch.RT) i Robert Antunović (AK Trogir) u grupi 1, Grega Šimunovič (Saint Ch.RT) i Milan Tatalović (Dubrovnik Racing) u grupi 2, Valter Nežić i Nikolas Feher (AK Buzet Autosport) u grupi 3, Ivan Sentić (Ragusa Racing) i Veljko Bubičić (Dubrovnik Racing) u grupi 4, te Zoran Kotromanović (Dubrovnik Racing) u grupi 6.

Grega Šimunovič, Lovro Badurina i Milan Tatalović

Posebna priznanja dodijeljena su u tri kategorije: juniori, seniori i vozačice. Tako su među juniorima Grupe 1 najbolji Nikola Vatović i Luka Blažević, obojica iz AK Ragusa Racing, u Grupi 2 Erika Marija Kušić (AK Klek Ogulin), a u Grupi 3 Stefani Mogorović (AK Istra racing team Pazin). Kušić i Mogorović ujedno su najuspješnije vozačice svojih grupa, dok je konkurencija među seniorima bila nešto žešća. U Grupi 1 pobjednik sezone je Mirko Pendo (Dubrovnik Racing), u Grupi 2 Vladimir Jaklin (AKK DS Racing Prelog) ispred Dragana Velaševića (Ragusa Racing) i Tomislava Novosela (DS Racing), u Grupi 3 Maro Franić bio je uspješniji od Valtera Nežića i Igora Tomljanovića (AMKK Cobra Virovitica). U Osijek Zoranu Kotromanoviću odlaze dva pobjednička pehara za grupe 4 i 6, a u Grupi 4 bio je uspješniji od Renza Jurića (Saint Ch.RT) i Tončija Nazora (AK Oneum Omiš).

Vozačice kruga Stefani Mogorović i Erika Marija Kušić
Valter Nežić, Maro Franić i Igor Tomljanović

Nizu dosadašnjih naslova ekipnih prvaka RH na kružnim stazama još su jednu, onu zasluženu za rezultate sezone 2021. dodali u svoje vitrine članovi Autokluba Dubrovnik Racing, koji su među 20 klupskih ekipa u vrhu bodovne tablice bili uspješniji od gospićkog AK Saint Christopher Racing Tima i AK Ragusa Racing iz Mokošice.

Pobjednici sezone 2021. po klasama: Klasa 1 Nino Jeličić, 2 Sandro Babić, 3 Robert Antunović, 4 Milan Tatalović, 5 Dragan Velašević, 6 Lovro Badurina, 7 Nikolas Feher, 8 Nikola Radnjić (AK Dubrovnik Racing), 9 Maro Franić, 10 Denis Šroler (AK Delta Sport Zagreb), 11 Renzo Jurić, 12 Zoran Kotromanović, 14 Grega Šimunovič i 15 Žarko Knego.

Sandro Babić, Nino Jeličić i Robert Antunović

Priznanje za najuspješnijeg organizatora utrke za ASK Kastavac primio je predsjednik kluba Goran Saftić.

Najbolji organizator kruga ASK Kastavac - Goran Saftić i Igor Tomljanović

Čestitajući dobitnicima priznanja na ostvarenim rezultatima najboljih automobilista Hrvatske na kružnim stazama Igor Tomljanović, zamjenik predsjednika HAKS-a, i sam aktivni sudionik utrka na krugu istakao je:

-Sve što se posljednjih sezona čini u cilju boljitka automobilističkog sporta pomalo izlazi na vidjelo. Konkretno, na kružnim je stazama veći broj vozača, daleko kvalitetniji vozni park, vozi se na vrhunskim europskim stazama, dok uz utrke na našem Automotodromu Grobnik u više navrata tijekom godine HAKS i uprava Automotodroma zajednički realiziraju organizirane treninge vozača. Ova je godina pokazala novi iskorak, uključivanje u redove hrvatskih klubova vozača iz zemalja okruženja što znači da smo u širim razmjerima prepoznatljivi aktivnošču i kvalitetom. Na dosadašnjim uspjesima svima čestitke, a za dalje samo nastavite tako imat ćete punu podršku vodstva i tijela Hrvatskog auto i karting saveza.

AUTOCROSS SE ODRŽAO NA ŽIVOTU

Uz Prvenstvo Republike Hrvatske na krugu, proglašeni su i rezultati jedne daleko skromnije disciopline, kako brojem natjecanja, tako i sudionika. Autocross prolazi teške dane, ali uspijeva se održati prvenstvo s nadom da će budućnost dovesti do nekog novog sadržaja i aktivnosti. Poslije dva natjecanja na jedinoj domaćoj stazi u Gambetićima i gostovanja u Sloveniji, zaokružen je minimum za proglašenje Prvenstva u kojem su dobitnici priznanja: za prvo mjesto Divizije 1 Martin Krajcar (ASK Kastavac), u Diviziji 1A prvi Dražen Krznarić (AK Ozalj), drugi Siniša Filčić i treći Roberto Zdrinščak, obojica iz ASK Kastavac. Pobjednik dvije divizije 3 i 3A je Loris Krbavac (AK Buzet Autosport). Ekipno prvaci su vozači ASK Kastavac, ispred AK Buzet Autosport i AK Ozalj.

Više sa portala poduckun.net ...