[FOTO] Sportski susreti prijatelja iz Opatije i Austrije – tradicija duža od dva desetljeća

Autor: Kristina Tubić 04.09.2023

Opatijci i Austrijanci na druženju...

- Kada vidim koliko svi vole Opatiju i često dolaze, to mi je najveća nagrada jer sam oduvijek promovirao svoj rodni kraj te me to čini sretnim i ponosnim, kazao je Đorđe Munjas.

Opatija - Već dvadeset i dvije godine, dva puta godišnje, prijatelji iz Opatije i austrijskog gradića Mondsee natječu se u nogometu i košarci te trećem sportu po izboru domaćina. Na početku ljeta domaćini su Austrijanci koji su svoju ekipu nazvali „White Biers“, a na kraju ljeta naši Opatijci, s ekipom pod nazivom „Kamelije“. Ovi susreti s tradicijom dužom od dva desetljeća povezali su ljude iz Hrvatske i Austrije, potaknuli mnoga nova prijateljstva i druženja, ali i doveli u Opatiju nove vjerne goste jer mnogi od njih s obiteljima dolaze u naš grad i po nekoliko puta godišnje. Inicijator i glavni organizator sportskih susreta, na kojima se okupi pedesetak sudionika s obiteljima, je Opatijac, poznati opatijski nogometaš i sportaš, Đorđe Munjas, poznat pod nadimkom Đuka, tj. Đukica.

- Prvi put smo se sastali 2001. godine, kada smo u Balonu na Gorovu odigrali nogomet i košarku, a danas smo se okupili na našim 41. sportskim susretima. Ideja se rodila kada sam devedesetih godina otišao raditi u Austriju, i u općini Mondsee u Gornjoj Austriji, imao sreću upasti u ekipu koja je igrala rekreativno nogomet i košarku, sastavljenu uglavnom od profesora njihovih škola i sportske gimnazije, među kojima je i bivši austrijski reprezentativac u košarci. Kako sam i u Opatiji imao „svoju“ ekipu za nogomet i košarku, odlučio sam ih povezati i pozvati svoje prijatelje iz Austrije u Opatiju. U Austriji se okupljamo u lipnju i tamo igramo nogomet na travi te košarku u jednoj od njihove četiri sportske dvorane koje ima općina Mondsee koja broji oko 4 tisuće stanovnika, dok se u Opatiji okupljamo na kraju ljetne sezone i sportske susrete danas održavamo u Sportskoj dvorani „Marino Cvetković“. Domaćin susreta odabire i treći sport, a ove smo godine odabrali atletiku. Prvi put smo se okušali u atletskim disciplinama na Atletskom igralištu Kantrida, bilo je jako interesantno i izazovno, uz odličnu zabavu i puno smijeha. Rezultat ovogodišnjih susreta je 3:0 za Opatijce, ali od rezultata su nam uvijek važniji igra i druženje, tako da su svi jako zadovoljni. Pobjednik osvaja prijelazni pehar, koji nakon tri uzastopna osvajanja prelazi u trajno vlasništvo. Imali smo i zimskih druženja, pa smo tako u Austriji odigrali i hokej na ledu, što je za naše Opatijce bio poseban izazov – kazao je Munjas.

Istaknuo je kako su neki od današnjih sudionika ovih sportskih susreta u Opatiju počeli dolaziti još kao djeca sa svojim roditeljima, a danas dolaze ovdje na odmor sa svojim obiteljima.

- Kada vidim koliko svi vole Opatiju i često dolaze, to mi je najveća nagrada jer sam oduvijek promovirao svoj rodni kraj te me to čini sretnim i ponosnim. Moj kum iz Austrije je ove godine već peti put u Opatiji. Osim što svi volimo sportsku igru i natjecanja, jako su nam važna i druženja, pa smo tako neki dan bili u Boćariji Pobri, a danas smo se okupili u restoranu Bianco&Nero. Naši susreti traju obično četiri dana, no mnogi ostaju i duže, istaknuo je Đukica.

Herbert Frühwirth, voditelj austrijske sportske momčadi „White Biers“, za prijateljske sportske susrete ima samo riječi hvale, kao i za Opatiju, koja im je svima prekrasna i jako draga.

- U Opatiji se osjećamo kao kod kuće. Ovo prijateljstvo traje već 22 godine i ovdje smo stekli puno pravih i jako dobrih prijatelja. Sve to najbolje pokazuje kako prijateljstva ne poznaju granice, da se može lijepo družiti i zajedno živjeti i bez granica, a čemu je puno pridonio i sport koji nas je spojio.

Sportski susreti prijatelja iz Opatije i Austrije – tradicija duža od dva desetljeća

Više sa portala poduckun.net ...