[FOTO] U Karojbi zaključena automobilistička sezona: Trijumf Martina i Dore Ravenščak

Autor: Miroslav Krpan 26.12.2022

1.Rally show Quadruvium 2022.-pobjedničke posade (snimio M.Krpan)

Mladi rally tandem, na izuzetno teškoj i zahtjevnoj dionici BI, najboljim vremenima sva četiri brzinca nadmašio veterana Nenada Lončarića i Tajanu Vojvodić-Pinky

Karojba – Ovogodišnja duga automobilistička sezona u Hrvatskoj, koja je trajala tijekom punih 315 dana, s više od 70 različitih manifestacija, zaključena je izvrsno organiziranim prvim izdanjem jednog novog domaćeg rally show-a u središnjoj Istri.

Međunarodni 1.Rally show Quadruvium 2022., u organizaciji jednog mladog istarskog Autokluba Prorace iz Sv.Lovreča, i uz suorganizaciju Motovun Off Road, na širem području okruženja Karojbe, okupio je 51 posadu iz pet zemalja: Hrvatske, Slovenije, Italije, Srbije i Njemačke.

DANIEL VOJVODIĆ-LANA SUTLOVIĆ (snimio M.Krpan)

Prvi pobjednici su brat i sestra Martin i Dora Ravenščak koji su nastupili u Ford Fiesti Rally3 i na sva četiri prolaska makadamskim brzinskim ispitom, duljine 12,560 km, ostvarili najbolja vremena. Upravo je posljednji prolazak stazom, već znatno drugačijom od jutarnje, u vremenu 9:43,2 minuta, uz prosjek 77,53 km/sat, bio i najbržim cjelokupnog natjecanja, za što su na ciljnoj rampi primili i posebno priznanje „Fastest speed test“.

-Draga nam je ova pobjeda na izuzetno teškoj i zahtjevnoj stazi, na kojoj je trebalo pokazati puno umijeća i znanja, izvrsno pripremljen automobil, a sve i uz malo sreće. Organizator je učinio pravo malo čudo, pripremio jednu od najtežih staza na kojima smo do sada vozili, ali isplatilo se. Ova nova manifestacija zasigurno ima svoju budućnost i rado ćemo se odazvati dogodine u obrani ovog naslova pobjednika – vidno sretan i zadovoljan na ciljnoj je rampi izjavio Martin Ravenščak primajući pregršt pokala i sponzorskih poklona za koje se pobrinuo organizator.

Vozači i organizatori NENAD HRVATIN i KREŠIMIR LAKOŠELJAC (snimio M.Krpan)

Desetak sekundi prosječno, po svakom je brzincu sporiji bio jedan od vrsnih znalaca vožnje makadamom i višestruki prvak, ujedno najbolji veteran Nenad Lončarić uz svoju vjernu suvozačicu Tajanu Vojvodić-Pinky, koji su u Subaru Imprezi Sti za pobjednicima zaostali ukupno 48,8 sekundi. I sam Lončarić bio je iznenađen izvrsno pripremljenom i jako teškom stazom, čestitajući mladom pobjedniku, a ujedno pohvalivši organizatore za ovako dobar organizacijski posao same završnice sezone.

Za treće mjesto „generalke“ presudilo je bolje vrijeme prvog brzinskog ispita, obzirom da su dvije posade u konačnici ostvarile identičan rezultat. Upravo ta 1,2 sekunde prednosti na jutarnjem prolasku stazom na pobjedničko postolje trećeg mjesta doveo je Talijane Manuele Menegozzija i Briani Roberta u robusnoj Toyoti Hilux, čiji je zaostatak za pobjednicima bio nepunu minutu. Četvrtim mjestom morao se zadovoljiti njihov sunarodnjak Luciano Visintin, koji je nastupio „solo“, u buggyju Casmat Suzuki.

Trećeplasirani Manuele Menegozzi-Briani Roberto (snimio M.Krpan)

Među prvih deset plasirale su se još tri hrvatske posade, na petom mjestu Daniel Vojvodić-Lana Sutlović (Subaru Legacy GT), osmom Bojan Gašparini i Bosiljko Čolak (Jeep Cherokee) i desetom Marko Fakin i Moreno Lisjak (Mitsubishi Pajero Pinin).

DO CILJA STIGLO 36 POSADA

Sva vozila razvrstavana su u osam klasa, a bilo je zastupljeno više od 20 svjetskih marki automobila. Prvog dana, u vrijeme Shakedowna i večernjeg ceremonijalnog starta u središtu Karojbe, bilo je kišno i prohladno vrijeme, da bi u nedjelju cjelodnevni program protekao po suhom i zimski zubatom sunčanom vremenu, pred znakovitim i odvažnim ljubiteljima brzina. Više tehničkih kvarova i tek poneko relativno bezazleno izlijetanje onemogućilo je 15 posada da ne stignu do ciljne rampe, a specifičnost programa dvodnevnog druženja bilo je i zajedničko gledanje TV prijenosa utakmice Hrvatska-Maroko u sportskoj dvorani OŠ Vladimira Nazora u Karojbi, nakon kojeg su svi zadovoljni pobjedom hrvatskih nogometaša pozdravljeni od Marka Lakošeljca, načelnika Općine Karojba i Damira Matoševića, predsjednika AK Prorace.

SANDI JUGOVAC-NENSI JUGOVAC (snimio M.Krpan)

Pobjednici po klasama bili su: do 1.400 ccm Sandi Jugovac-Nensi Jugovac (Peugeot 106), do 1.600 ccm Jan Mrak-Luka Kuštrin (Slovenija, Rover 216), do 2.000 ccm Borut Prosenc-Blaž Selan (Slovenija, Ford Escort), vozila s pogonom na 4 kotača Martin Ravenščak-Dora Ravenščak (Ford Fiesta Rally3), vozila s pogonom na zadnje kotače Sebastijan Kobal-Nives Cotić (Slovenija, BMW 325) i klasa open (sva ostala vozila uključujući i buggy-je) Manuele Menegozzi-Briani Roberto (Italija, Toyota Hilux). Najuspješniji junior bio je Talijan Mattia Carlotto (Seat Ibiza), veteran Nenad Lončarić, dok su u konkurenciji suvozačica trijumfirale tri hrvatske predstavnice, prva Dora Ravenščak, druga Tajana Vojvodić-Pinky i treća Lana Sutlović.

NENAD LONČARIĆ-TAJANA VOJVODIĆ PINKY (snimio M.Krpan)

Istinski rally show, nova manifestacija na novom prostoru Hrvatske i u kalendaru Hrvatskog auto i karting saveza uspješnom je pripremom i realizacijom, tek tri dana uoči kalendarskog početka zime i blagdanskog božićno-novogodišnjeg raspoloženja zaključila do sada najsadržajniju i najbogatiju oktansku sezonu na četiri kotača u Hrvatskoj. A sad ipak slijedi malo odmora do početka ožujka 2023.godine, za koju se slažu pravila, kalendar i moguća nova iznenađenja.

MARTIN RAVENŠČAK-DORA RAVENŠČAK (snimio M.Krpan)
MARKO FAKIN-MORENO LISJAK (snimio M.Krpan)
Više sa portala poduckun.net ...