[FOTO] Uz povišene tonove u 'nabrijanoj' atmosferi skupština odbacila projekt dugoročnog financiranja Tenis kluba Opatija

Autor: Nikola Cvjetović 07.03.2023

Tijekom cijele diskusije nažalost samo se jedan član u svom istupu eksplicitno dotaknuo budućnosti mladih sportaša koji bi trebali biti prioritet u rješavanju ovog problema – a to su prije svega loši infrastrukturni uvjeti u kojima treniraju...

Opatija - Prezentacija Projekta za dugoročno financiranje Tenis Kluba Opatija 'pala' je na prvom od predviđena tri koraka, odlučili su to članovi skupštine Tenis kluba Opatija na nedavno održanoj skupštini u KD Zora. U podosta nabrijanoj, na momente i agresivnoj raspravi, koja je vladala tijekom trajanja čitave skupštine, aktualno vodstvo kluba na čelu s predsjednikom Gordanom Širolom, na dnevni red je stavilo Projekt za dugoročno financiranje Tenis Kluba Opatija koji se trebao odvijati u tri koraka, no on nije prošao niti prvi, koji je za cilj imao objavu Javnog poziva s kojim bi se vidjelo dal uopće postoji investitor koji bi s TK Opatija krenuo u svojevrsno 'javno-privatno partnerstvo' kroz ustupanje prava građenja na postojećoj lokaciji.

Idejno rješenje Projekta za dugoročno financiranje Tenis Kluba Opatija

U samom pozivu na skupštinu je stajalo da će članovi 'analizirati sve materijale vezane uz projekt dugoročnog financiranja Kluba, a naročito tehničku i pravnu stranu istog, kao i nacrt teksta Javnog poziva o iskazivanju interesa o kojem će se na Skupštini glasati', što je trebao biti prvi korak u projektu kako bi na 'najtransparentniji mogući način saznali da li uopće postoji investitor koji ima financijskog i ostalog potencijala za ostvarenje naših zahtjeva', stajalo je u pozivu.

- Ukoliko većina Skupštinara bude ZA, objavit ćemo takav oglas u medijima u narednih desetak dana, čim provjerimo još jednom tekst predloženog nacrta Javnog poziva, kao i sve podatke koji će se objaviti. Ukoliko bude interesa potencijalnih investitora, Upravni odbor će obraditi dokumentaciju, prezentirati rezultate na sljedećoj Skupštini i tada će Skupštinari po drugi puta glasati. Drugo glasanje će biti za to da li idemo u sljedeći korak, odnosno u pregovore s predloženom tvrtkom. Ukoliko i tada većina skupštine bude ZA nastavak projekta, ovlastit će Upravni odbor da može pregovarati s odabranim ponuđačem oko uvjeta Ugovora. Ako u konačnici uvjeti budu zadovoljavajući za obje strane, pripremit će se prijedlog Ugovora. Sva pripremljena dokumentacija će se prezentirati na Skupštini i tek u tom trećem glasanju će se glasati o tome da li ulazimo u projekt ili ne, stajalo je u tekstu poziva za skupštinu.

U načelu radilo se o generacijskom projektu koji je dosta podijelio članove kluba, ali i javnost koja je kroz kuloarske priče djelomično upoznata s trenutnom situacijom u klubu, koji u vlasništvu ima nešto više od četiri tisuće kvadrata zemljišta na atraktivnoj lokaciji u centru Opatije. Projekt je to čije idejno rješenje potpisuje Igor Rukavina, a uz podzemnu garažu od tri etaže donosi i uređenje postojećih teniskih igrališta koji se neznatno podižu iznad postojećih tenis terena. Uz obnovljena igrališta projekt nudi uređenje postojeće građevina koja bi dobila još jedan dodatan kat s fitness centrom te silos za ulaz u garažu u razini Nove ceste. Uz rješavanje infrastrukturnih projekata, najavljeni su bili i brojni benefiti za članove, od osiguranih 100 tisuća eura prihoda od iznajmljivanja 36 klupskih parkirnih mjesta, minimalne članarine, besplatno korištenje fitnes centra i ostalih uslužnih djelatnosti.

Atraktivna lokacija u centru Opatije

No, sve je zapelo u samom početku. Od međusobnih prozivanja tko je što učinio za klub, tko se obvezao da će pro bono odraditi dio posla, a tko se nije ni ponudio, a posjeduje znanja i vještine za isti podržati, kao i eventualnih scenarija što bi se sve moglo dogoditi u budućnosti ako nešto krene 'po zlu'. Tijekom cijele diskusije nažalost samo se jedan član u svom istupu eksplicitno dotaknuo budućnosti mladih sportaša koji bi trebali biti prioritet u rješavanju ovog problema – a to su prije svega loši infrastrukturni uvjeti u kojima treniraju. Također, u proteklom periodu, u javnosti se stekao dojam kako većina članova, prvenstveno veterana, želi da se postojeća situacija održi, obzirom da bi sve buduće akvizicije i sama izgradnja poremetile njihov ustaljeni ritam druženja i rekreacije.

Također, nije na odmet ne spomenuti i jednu od ideja koja se također proširila po opatijskim kuloarima, a to je projekt izgradnje montažne garaže na posljednjem terenu koji su zagovarala dvojica poduzetnika, ujedno i članova Upravnog odbora Tenis kluba Opatija. U prilog ovome ide i posljednja ideja, koja bi trebala biti tema naredne sjednice Nadzornog odbora i izvanredne skupštine tvrtke Opatija 21, a to je izgradnja montažne garaže na parkiralištu Gorovo.

Iako je Skupština otklonila ideju da se krene u prvi korak, u projekt razvoja Tenis kluba morat će se uključiti i grad Opatija, obzirom da se ništa ozbiljnije ne može učiniti bez njihove suglasnosti i dozvola jer postoji potreba za okrupnjavanjem zemljišta koje je u vlasništvu grada. Naravno, o ovome neće odlučivati isključivo izvršna vlast, nego kompletno Gradsko vijeće obzirom da se radi o pozamašnoj vrijednosti terena koja bi se potencijalno trebala ustupiti na korištenje.

Ostaje žal što Skupština nije odlučila i dala zeleno svjetlo da se krene barem s prvim korakom te da se sondira teren s potencijalnim investitorima, pa tek onda pretresu sve iznesene bojazni koje su članovi imali prilike čuti na skupštini...

Idejno rješenje podzemne garaže Tenis kluba Opatija

Više sa portala poduckun.net ...