[FOTO/VIDEO] Formula driver na Učki: Stranci ipak brži i bolji

Autor: Miroslav Krpan 18.07.2023

Top 5 najboljih na Učki

Talijan Marco Tessari nadmašio konkurente, a uz tri inozemna u Top 5 dva mlada hrvatska asa Marin Leš i Karlo Pelicar

Veprinac - Šumoviti obronci kvarnerske strane Učke, duž dionice nekad legendarne brdske staze, nisu puno pomogli u snižavanju izuzetno visokih temperatura zraka. Žarilo je s neba, palilo iz asfalta, a tek vozačima u kombinezonima i pod kacigom. Nezamislivo. Ali, ostvarivo. Na međunarodnoj utrci „9. Formula driver Inter Cars Učka 2023.“, u organizaciji Autokluba Opatija Motorsport, nastupilo je 162 vozačice i vozača, uglavnom iz Hrvatske, ali i uz goste iz Italije, Slovenije i Austrije. Dio njih, 71 iz 30 klubova, sudjelovalo je u drugom ovogodišnjem bodovnom nadmetanju HAKS Kupa Formula driver.

MARCO TESSARI (snimio M.Krpan)

Najspremniji se ovog puta pokazao Talijan Marco Tessari, koji je u malenom, ali tehnički dotjeranom i „paprenom“ Fiatu 500 Proto, s dva najbolja vremena, na stazi dugoj 3.600 metara,
od Veprinca do Vele Učke, prvu vožnju odvezao u vremenu 2:17,518 minuta, da bi drugom 2:14,181 minut, uz prosjek 96,585 km/sat, ostvario i najbolje vrijeme dana. U konačnom je poretku, ukupnim vremenom 4:31,699 minuta nadmašio izravne rivale Austrijanca Dragana Gajića (Opel Corsa HVR) za 4,676 sekundi, a Talijana Franca Giacomazzija (Lancia Delta EVO Proto) za 5,057 sekundi. Uz njih trojicu među favorite su svrstavani i Zagrepčanin Hrvoje Belinić (AK Pula-Rovinj), te Talijan Marco Mazzoni (AK Buzet Autosport). No, Belinić nije uspio u potpunosti sanirati tehnički kvar svog Renaulta poslije odustajanja na brdskoj utrci na Sljemenu, pa nije niti nastupio, dok je Mazzoni na Učki imao svoj loš dan, na kraju tek osmi ukupno.

DRAGAN GAJIĆ (snimio M.Krpan)

U TOP 5 PELICAR I LEŠ

Sve to iskoristili su domaći vozači za koje se vjerovalo da će hvatati svoju šansu za uspjeh. Tako su pravo da nastupe u bodovnoj bonus utrci najboljih Top 5 stekli, četvrtim mjestom Marin Leš (AK Pula-Rovinj) u Citroenu AX i petim Karlo Pelicar (AKOK Skok racing 1993) u Citroenu AX KitKar. Za nijansu slabiji od njih dvojice bio je Goran Sruk (AK Dubrava) u Renaultu Clio RS.

Detalj sa svečanog otvaranja

Usprkos čestim prekidima i potrebi povratka dijela vozača na ponovljene bodovne vožnje, programski se, u izvrsnom poslijepodnevnom timingu, uklopilo i odvijanje Top 5 vožnje petorice najbržih. Tessari je i ovog puta briljirao vremenom 2:14,530 minuta, drugi je bio Gajić (2:16,303), treći Giacomazzi (2:19,321), četvrti Pelicar (2:19,427) i peti Leš (2:19,654).
Konkurencija u svakoj od osam raspisanih klasa bila je znakovita, što je posebno izraženo u tek 18 tisućinki razlike pobjednika klase serija do 1.400 ccm Luke Petrinića (AKOK Skok racing 1993) u Peugeotu 106 Rally i drugoplasiranog Ivana Viškovića (AMK No Traction Pula) u Roveru 114 GTI.

FRANCO GIACOMAZZI (snimio M.Krpan)

Unutar iste sekunde rezultatski su izuzetno blizu bili slovenski tandem Blaž Kušan (Fiat Seicento E1) koji je za 361 tisućinku sekunde nadmašio Sanju Paradiž (Suzuki Cultus) u klasi sport do 1.400 ccm, te već spomenuti dvojac Marin Leš i Karlo Pelicar, koji su vodili i žestoku borbu za primat u klasi sport do 1.600 ccm. Svakom je pripala po jedna vožnja, ali je Leš u konačnici imao 385 tisućinki sekunde bolje vrijeme. U klasi sport preko 2.000 ccm mladi Matija Topolovec (AK Pula-Rovinj) u Seat Ibizi za 659 tisućinki bio je brži od Petra Šajna (AK Klek Ogulin) u VW Golfu. Pobjednici preostalih klasa, s većim razlikama u ostvarenim vremenima, su: serija preko 1.400 ccm Marin Petrić (AK Rijeka, Renault Clio), sport do 2.000 ccm Dragan Gajić, Supersport Marco Tessari i klasa Renault Sport Goran Sruk.

SANDRO BUDISELIĆ (AK RI autosport) snimio M.Krpan

Tijesnom pobjedom samo 136 tisućinki prednosti najuspješnija vozačica bila je Slovenka Sanja Paradiž (Suzuki Cultus) ispred Talijanke Romine Bressan (AK Buzet Autosport, Renault Clio Cup), dok je treća bila Iva Damarija (AK Pula-Rovinj, Autobianchi A112). Među 15 juniora HAKS Kupa pobjedom je slavio Filip Pavlina (AK Zagorje, Citroen Saxo) ispred Sandra Budiselića (AK RI autosport, Citroen Saxo) i Stefana Sinčića (AK Buzet Autosport, Peugeot 106).

MARIN PETRIĆ (AK Rijeka) snimio M.Krpan

Drugu ekipnu pobjedu ove sezone ostvarili su vozači AK Pula-Rovinj (Leš, Topolovec, D.Smailbegović) sa sedam bodova prednosti ispred AKOK Skok racing 1993 (Petrinić, Pelicar, Živković) i 13 više od AK Buzet Autosport (Bressan, Zilli, Mazzoni).

U konkurenciji nagrada organizatora, promo i rekreativnih vozača, nastupilo je preostalih 91 sudionik. Najuspješni je bio talijanski trojac, pobjednik Denny Zardo (Mini Cooper Works) ukupnim vremenom 4:48,549 minuta, drugi Cesare Bezzi (Citroen Saxo VTI) +3,601 sekunde i treći Dino Ferencich (Peugeot 205) +6,773 sekunde.

MARIN LEŠ (AK Pula-Rovinj) snimio M.Krpan

Slijedeće, treće natjecanje sezone HAKS Kupa Formula driver, vozi se usponom na Klek nadomak Ogulina 27.kolovoza, kada se u organizaciji Autokluba Klek održava „6.Nagrada Ogulina 2023.-Memorijal Ivica Kišasondi“.

VIDEO

Formula driver na Učki: Stranci ipak brži i bolji

Više sa portala poduckun.net ...