[FOTO/VIDEO] OTVORENA NOVA SEZONA FORMULE DRIVER: Talijan Giacomazzi Pobjednik

Autor: Miroslav Krpan 24.05.2023

FRANCO GIACOMAZZI (snimio M.Krpan)

U više konkurencija nastupilo čak 199 vozačica i vozača, a u sustavu HAKS Kupa Formule driver u Buzetu novu sezonu otvorio 81 sudionik...

Buzet – Prvi pravi, odmakli proljetni, sunčan i topao dan u Buzetu je obilježen nastupom čak 199 vozačica i vozača iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Austrije i Njemačke, razvrstanih u više različitih konkurencija, sad već tradicionalne međunarodne automobilističke manifestacije „9.Signum Max formula driver Buzet 2023.– Memorijal Mladen Žulić i Moreno Komar“ , natjecanja koje je posvećeno sjećanju na nekadašnje vrsne buzetske automobiliste, koji su nas prerano napustili, a kojim je otvorena ovogodišnja sezona Formule driver.

Start označili Damir Kajin i Alen Prodan (snimio M.Krpan)

Nimalo lagan organizacijski teret cjelodnevnog natjecateljskog programa podnijela je ekipa Autokluba Buzet Autosport, s nizom suradnika i službi, tim više jer su i treninzi i prva bodovna vožnja potrajali znatno dulje od planiranog, zbog čestih prekida uzrokovanih uglavnom kvarovima, a potom i vraćanja na start te ponavljanja vožnji. Zbog kasne satnice nije proveden niti „Top 5“ najboljih za bonus bodove.

Pozdravne riječi podrške i zahvalnosti na svečanom otvaranju, sudionicima i gledateljima, uputili su Alen Prodan, sportski direktor HAKS-a discipline Formula driver i Damir Kajin, buzetski gradonačelnik koji, proglašavajući utrku otvorenom, nije krio zadovoljstvo kako je Buzet izrastao u istinski oktanski centar šireg okruženja.

ROMINA BRESSAN (AK Buzet Autosport) snimio M.Krpan

Favorita za pobjedničko postolje HAKS Kupa bilo je podosta, ali na kraju je najviše prikazao Talijan Franco Giacomazzi provezavši svoju vrhunski pripremljenu Lanciu Delta Evo Proto, u dvije bodovne vožnje, najboljim ukupnim vremenom 5:41,305 minuta, što mu je bilo dovoljno da uz 2,915 sekundi bolje vrijeme nadmaši sunarodnjaka Marca Mazzonija, vozača AK Buzet Autosport u Ford Sierri. Prvu vožnju, stazom od Mosta do Peničića, duljine 4.400 metara uz deset zona usporenja, nadmoćno je s više od četiri sekunde prednosti dobio Giacomazzi ispred Manzzonija. U drugoj je Manzzoni, s gotovo identičnim vremenom vožnje, bio brži, ali s nedovoljnom razlikom 1,2 sekunde da bi preoteo pobjedu Giacomazziju.

Organizacijski tim Formule driver u Buzetu (snimio M.Krpan)

Dva treća vremena u obje vožnje na treću poziciju pobjedničkog postolja dovela su prošlogodišnjeg prvaka Kupa Zagrepčanina Hrvoja Belinića, člana AK Pula-Rovinj, koji ovog puta u Renault Cliu Sport nije mogao brže. U pauzi između vožnji većina je vozača isticala da voze sporije od prošlogodišnjih vremena, da im je razlog nepoznat usprkos različitim kombinacijama odabira guma.

EKIPNI TRIJUMF AK PULA-ROVINJ

Enrico De Martin (snimio M.Krpan)

Među prvom desetoricom našla su se tri vozača Autokluba Pula-Rovinj koji su svaki, pobjedom u svojoj klasi, ekipi donijeli pobjedu u konkurenciji čak 30 klubova. Uz Hrvoja Belinića u klasi Renault Sport, tu su još sedmim mjestom ukupno njegov brat Domagoj (Renault 5 GT Turbo) u klasi Sport preko 2.000 ccm i ovogodišnje pojačanje, osmi ukupno, Marin Leš (Citroen AX) u klasi Sport do 1.600 ccm. Serijska klasa do 1.400 ccm pripala je Samiru Smailagiću (SAK Samobor) u Suzuki Swiftu Gti, a preko 1.400 ccm Marinu Petriću (AK Rijeka) u Renault Cliu. Još jedan pulski as briljirao je pobjedom u klasi sport do 1.400 ccm, Nenad Damarija (AK Pula-Rovinj) u Autobianchiju A112 1.4. Austrijanac Dragan Gajić (Opel Corsa Hrv) pobjednik je klase Sport do 2.000 ccm, a Franco Giacomazzi klase Super Sport.

MATEJ RADOVANOVIĆ (AK Delta Zagreb) snimio M.Krpan

Konkurencija juniora bila je brojna i snažna, a najviše je pobjedom prikazao Matej Radovanović (AK Delta Zagreb, Seat Ibica Cupra) ispred Sandra Budiselića (AK RI autosport, Citroen Saxo) i trećeplasiranog Stefana Sinčića (AK Buzet Autosport, Peugeot 106). Najuspješnija hrvatska vozačica prošlogodišnje sezone Ogulinka Erika Marija Kušić nije imala sreće. U jednom je zavoju prve vožnje bila prebrza, izletjela izvan staze i oštetila svoj Peugeot 106. Borbu za postolje prepustila je konkurenticama, a pobjedu je slavila Talijanka u redovima AK Buzet Autosport Romina Bressan (Renault Clio Cup) ispred Ive Damarija (AK Pula-Rovinj, Autobianchi A112 1.4) i Aleksandre Jurdana (AK RI autosport, Peugeot 206 Rc).

MARCO MAZZONI (AK Buzet Autosport) snimio M.Krpan

Među ekipama, uz pobjedu AK Pula-Rovinj, drugi su bili AK Buzet Autosport, a treći AKOK Skok racing 1993.

Zasebnu konkurenciju sa 118 sudionika činili su promo vozači u Prvenstvu Istarske rivijere. S dvije najbolje vožnje pobjedu je ostvario Talijan Enrico De Martin u prototipu Radical Sr4 Kawasaki, nadmašivši gotovo dvadeset sekundi boljim vremenima drugoplasiranog Porečana Denisa Močiboba u Formuli VW. Treći je bio još jedan Talijan Denny Zardo u Miniju. De Martin je odvezao i najbolje vrijeme dana 2:42,768 minuta, uz prosjek 97,316 km/sat. Slijedeće natjecanje HAKS Kupa Formule driver vozi se na Učki 16.srpnja u organizaciji AK Opatija Motorsport.

Najboljih deset FD sezone 2022. na dodjeli novih brojeva (snimio M.Krpan)

Prijenos utrke realizirao je Novinet.tv, a snimku pogledajte u nastavku...

VIDEO

Više sa portala poduckun.net ...