[FOTO/VIDEO] U BUZETU OTVORENA SEZONA FORMULE DRIVER Senzacionalna pobjeda Hrvoja Belinića

Autor: Miroslav Krpan 22.05.2022

formula_driver_buzet_2022_utrka__6_ HRVOJE BELINIĆ (AK Pula-Rovinj) snimio M.Krpan

Na cjelodnevnom natjecanju nastupilo 163 vozačice i vozača iz Hrvatske, Italije, Austrije i Slovenije, a zbog kasnog završetka iz sigurnosnih razloga otkazana vožnja Top 5 najboljih sudionika HAKS Kupa...

formula_driver_buzet_2022_utrka__5_

Buzet – Prvo natjecanje nove sezone najpropulzivnije domaće automobilističke discipline „8.Signum Max formula driver – Memorijal Mladen Žulić i Moreno Komar“, u organizaciji Autokluba Buzet Autosport, u vremenskim je okvirima „probilo“ sve rokove trajanja, ali u konačnici isplatilo se. Trening na znanoj europskoj brdskoj stazi, za ovu prigodu u duljini 4.400 metara, od Mosta do Kozari, potrajao je gotovo pet sati, dok su dvije bodovne vožnje zaključene u večernjim satima.

formula_driver_buzet_2022_utrka__7_ MARINO POROPAT (AK Buzet Autosport) snimio M.Krpan)

Na startu se našlo čak 163 vozačice i vozača iz Hrvatske, Italije, Austrije i Slovenije, a u onoj znakovitoj konkurenciji međunarodnog HAKS Kupa njih 77. U konačnici, izvrsnom i najboljom drugom vožnjom u vremenu 2:48,864 minuta i prosjekom 93,803 km/sat do senzacionalne ukupne pobjede, u Renault Cliu Cup, stigao je Zagrepčanin Hrvoje Belinić, vozač AK Pula-Rovinj. Za pobjedu je presudio 123 tisućinke sekunde koje je dobio u svoju prednost nakon dvije vožnje ispred Talijana Franca Giacomazzija (Lancia Delta Evo Proto), prošlogodišnjeg prvaka Kupa, ali i vodećeg poslije prve vožnje. U prvoj vožnji Belinić je imao tek četvrto vrijeme sa zaostatkom od 1,333 sekunde. Zato se očekivao dvoboj za pobjedu između Giacomazzija i sunarodnjaka mu Marca Mazzonija (Ford Sierra Cosworth), koji je zaostajao tek 17 tisućinki sekunde.

formula_driver_buzet_2022_utrka__2_

Na kraju se Mazzoni morao zadovoljiti trećim mjestom pobjedničkog postolja. U „Top 5“ najboljih vozača, ove godine uvedenu novost Formule driver, ušli su i Marino Poropat, od ove sezone novi vozač AK Buzet Autosport, u Renault Clio E1 i Talijan Marco Tessari (Fiat 500 Proto). Zbog kasnog završetka natjecanja organizator je, iz sigurnosnih razloga vozača i publike, odustao od posebne treće vožnje petorice najboljih vozača otvorenja ovogodišnje sezone, a rezultati koje su trebali upisati dodatne bodove prestiža najboljima. Sezona se nastavlja sredinom lipnja na Učki.

formula_driver_buzet_2022_utrka__8_ CHRISTIAN DA ROS (Italija) snimio M.Krpan

Najuspješniji junior bio je Karlo Pelicar (AKORK Skok racing 1993), a vozačica Slovenka Sanja Paradiž, oboje prošlogodišnji prvaci svojih konkurencija.

Tijekom natjecanja bilo je jako puno tehničkih kvarova, ali i srećom lakših izlijetanja automobila, sve do jednog zapaljenja u samom startu jutarnjeg treninga, bez posljedica po vozača, a sve je to usporavalo satnicu manifestacije.

U konkurenciji Prvenstva Istarske rivijere vozilo je 86 vozačica i vozača, najbolje vrijeme dana cijele manifestacije ostvario je Talijan Gerold Rainer u Formuli Gloria Kit Evo vozeći drugu vožnju 2:40,168 minuta uz prosjek 97 km/sat, ali je ukupnu pobjedu morao prepustiti sunarodnjaku Christianu Da Rosu (Proto Kawasaki).

VIDEO

Otvorenje sezone Formula driver discipline u Buzetu

Više sa portala poduckun.net ...