[RAZGOVOR] Jana Rubeša mlađejuniorska prvakinja Hrvatske u višeboju

Autor: Kristina Tubić 19.03.2023

Jana je učenica šestog razreda Osnovne škole Brajda, a koju je upisala kako bi lakše uskladila školske i sportske obveze, budući da trenira svaki dan po tri do četiri sata u Gimnastičkoj dvorani u Rijeci.

Opatija/Zagreb - Opatijka Jana Rubeša prvakinja je Hrvatske u obaveznom programu u kategoriji mlađih juniorki. Ovu je titulu izborila na državnom prvenstvu održanom u studenom u Zagrebu. Gimnastiku trenira već devet godina u Gimnastičkom klubu Vita u Rijeci. Jana je učenica šestog razreda Osnovne škole Brajda, a koju je upisala kako bi lakše uskladila školske i sportske obveze, budući da trenira svaki dan po tri do četiri sata u Gimnastičkoj dvorani u Rijeci.

- Kada sam imala tri godine, roditelji su mog starijeg brata Frana upisali na gimnastiku u Rijeci. Tada u Opatiji nije bilo ponude tog sporta, dok danas moj klub Vita djeluje i u Opatiji. Gimnastika mi se odmah jako svidjela i počela sam trenirati. Tada sam išla u vrtić u Volosko, a kada je došlo vrijeme upisa u školu, moji treneri su savjetovali da se upišem u Rijeku, u Osnovnu školu Brajda, kako bih mogla lakše uskladiti treninge i nastavu. To zaista dobro funkcionira, postoji suradnja škole i Kluba te je prije početka pandemije u školi bio organiziran ručak za sportaše, obzirom da poslije završetka nastave odlazim na trening koji traje tri do četiri sata, kazala je Jana.

Ova dvanaestogodišnja gimnastičarka postigla je mnogobrojne uspjehe na natjecanjima i turnirima. Zid njene sobe krasi 71 medalja koju je osvojila, a ističe kako je na zadnjim natjecanjima održanim u protekloj godini osvojila prvo i dva druga mjesta.

- Moj najveći uspjeh je zlato s državnog prvenstva u višeboju, u kojem se natječe u preskoku, na dvovisinskim ručama, gredi i tlu. Nastupili su gimnastičari iz cijele zemlje. Inače najviše volim raditi na dvovisinskim ručama, istaknula je mlada sportašica te dodala kako se trenutno priprema za nastup na Državnom prvenstvo školskih sportskih društava koje će se održati u Osijeku. Uzor u gimnastici joj je starija klupska kolegica Mila, aktualna prvakinja Balkana koja se priprema za odlazak na Svjetsko prvenstvo.

- U gimnastici je vrlo važna disciplina, a naši treneri inzistiraju na redovitim dolascima na treninge koji se održavaju svaki dan po tri do četiri sata. Na svakom treningu valja se dobro zagrijati, istegnuti i proći sve sprave, rekla je Jana te istaknula kako u klubu imaju odlične trenere. To su Julija Ljubančić, nekadašnja ukrajinska gimnastičarka, profesorica kineziologije, međunarodna sutkinja i prva riječka sutkinja u gimnastici na Olimpijskim igrama te Dave Kondors, profesor kineziologije, koji je u Rijeku stigao iz SAD-a.

A na gimnastičarkama primjećujemo atraktivne trikoe i zanimljive frizure. Jana nam objašnjava kako trenerica jako pazi da uvijek izgledaju lijepo i uredno. Trikoi se naručuju preko interneta, a za važnija natjecanja daju se i posebno šivati, dok joj frizuru nekad napravi frizerka, a nekad si i sama napravi punđu. Zanimalo nas je i kako usklađuje školske i sportske obveze.

- Poslije treninga napravim zadaću i učim, a učim i preko vikenda. Često je prilično naporno, ali kad se dobro organizira i isplanira, sve se stigne. I roditelji su stalna podrška, zaključila je Jana.

Evo i jedne informacije za sve naše male sugrađane koje zanima gimnastika i njihove roditelje – od 2019. godine u Opatiji djeluje Gimnastički klub, prijateljski klub s GK Vita, a treninzi se održavaju u SD Marino Cvetković srijedom i petkom od 17 do 18:30 sati. Sve informacije mogu se dobiti na tel. 091692720.

Više sa portala poduckun.net ...