Let 3 privlači sve veću pažnju diljem Europe

Autor: Ana Šumanović 20.02.2023

Stranica specijalizirana za Euroviziju, wiwibloggs imala je anketu o favoritima ovogodišnje Eurovizije, a na čijem je vrhu među 15 pjesama završio Let 3 s 16 974 glasa, što je više od polovice sveukupnih glasova.

Rijeka - Prošlo je tjedan dana od “Super subote”, kada je sedam država odabralo svoje predstavnika na Dori, a čini da kako je naviše pažnje pridobila Hrvatska, odnosno nastup benda Let 3 na Dori. Već dva dana nakon nastupa, bend je na Dorinom YouTube kanalu prikupio više od milijun pregleda, a sada ima već gotovo tri milijuna te je prema YouTube trendingu po popularnosti prestigao sve “cajke”, ali i Rihannin nastup na Super Bowlu. No, nisu svi u Hrvatskoj baš oduševljeni pjesmom pa je između ostalog čak pokrenuta i peticija za diskvalifikaciju Leta 3 naziva Ukinimo nastup "Let 3 - a" na Euroviziji , koja do sada ima oko 1300 potpisa, a pokretač peticije proziva bend zbog “nakaradne izvedbe”.

No, kako je smisao pjesme postajao sve jasniji prvo domaćoj, a onda i stranoj publici, “Mama ŠČ!” dobiva sve više simpatija i vani. Stranica specijalizirana za Euroviziju, wiwibloggs imala je anketu o favoritima ovogodišnje Eurovizije, a na čijem je vrhu među 15 pjesama završio Let 3 s 16 974 glasa, što je više od polovice sveukupnih glasova. Isto tako, na stranici Eurovizije se na kladionicama Hrvatska gotovo svakog dana sve više penje, te je s 27. u početku, skočila na 15. mjesto nakon Dore.

Mnogi strani YouTuberi koji redovno prate Euroviziju i sve natjecatelje, nisu mogli skrivati iznenađenje kada su prvi put čuli ovogodišnje hrvatske predstavnike i njihovu pjesmu, no više-manje većina razumjela je da je riječ o antiratnoj pjesmi koja ismijava Putina, tako da negativnih reakcija nema mnogo i mnogi Hrvatskoj čak predviđaju finale s ovom pjesmom.

Ukrajinski glazbenik i YouTuber Roman Spivak bio je posebno oduševljen pjesmom, nastup i glazbu je ishvalio te je na kraju i zasvirao trubu uz Let 3 te rekao ” Pjesma je trolanje malog patuljka koji je započeo cijeli ovaj rat i svih onih koji ga podržavaju. Ja kao Ukrajinac želim zahvaliti Hrvatskoj na podršci, na svemu. Smijeh je jedan od najboljih i najučinkovitijih oružja, pogotovo protiv psihopata. “

VIDEO

“Nikad prije nisam vidio nešto ovakvo. Ovo možda spašava Euroviziju. Ovo je najposebnija izvedba koja će ove godine biti na Euroviziji.” rekao je Youtuber Klodjan Pellumaj.

VIDEO

Kolege koji stoje iza kanala Austea & Ole komentirali su kako su mislili da će Rumunjska imati najšokantniji nastup, ali to su nakon Let 3 zanemarili. “Ovo nije samo pjesma, ovo je zabava. Ovo je potpuno druga razina...kako se uopće zove ovo, ne znam. Postoji li uopće riječ u riječniku koja može opisati ovu pjesmu? Mislim da ne.” Rekao je Ole.

VIDEO

Youtuber Luka Stojanović iz Beograda također je oduševljen Mamom ŠČ!, iako je za cjelokupnu Doru imao malo manje lijepe riječi. Također, prošao je kroz tekst pjesme te objasnio kontekst za sve koji su pjesmu moža pogrešno protumačili.

VIDEO

Svoje iznenađene nisu skrivali ni na Youtubeu wiwibloggs, a na kraju možemo zaključiti da bez obzira kakve reakcije bile, Let 3 nikog, kao i obično, ne ostavlja ravnodušnim. Hrvatska bi mogla ostvariti publicitet na Euroviziji kao što ga je prošle godine postigla Srbija s Konstraktom, Let 3 zadobio je međunarodnu publiku, a u hrvatski govorni jezik obogaćen je za novu riječ.
https://youtu.be/yVHqYKiaKyw

Više sa portala poduckun.net ...