Novi uspon opatijskog stolnog tenisa - stolnotenisačice bi sljedeće godine trebale zaigrati u prvoligaškom razredu

Autor: Nikola Cvjetović 15.11.2023

Naša ženska ekipa krajem svibnja sljedeće godine igrat će kvalifikacije za ulazak u Prvu ligu. Na okupu su nekoliko sjajnih cura za koje vjerujem da mogu uspjeti, budu li imali volje i želje raditi. Mislim da će i u kvalifikacijama pokazati koliko su kvalitetne i da uopće neće doći u pitanje njihov nastup u prvoligaškom društvu, kazao je sportski direktor STK "Opatija 08" Diego Lipovšek i naveo kako su djevojke na koje računa Nicol Krašnac, Zara Babić Poljak i Lea Gašparini.

Opatija – Stolni tenis u Opatiji "živi" tri četvrtine stoljeća. Iako se u Opatiji igrao i 1948. godine, službeni početak zabilježen je osnivanjem kluba 1949. godine. Najbolje razdoblje stolnog tenisa u gradu pod Učkom zabilježeno je 60-tih, 70-tih i početkom 80-tih godina prošlog stoljeća. Bilo je to i razdoblje kada su Opatijke i Opatijci nastupali u prvoj jugoslavenskoj stolnoteniskoj ligi. Teško je ne prisjetiti se nekih djevojaka koja su tada osvajale poene i branile boje kluba – kao Suzi Aničić, Anita Hajdner, Vesna Vužar, Sandra Mihelić, Violeta Košele..., sjećanja su to Diega Lipoveška "alfe i omege" opatijske sportske udruge, Stolnoteniskog kluba "Opatija 08" koji je osnovan 2008. godine nakon nekoliko godina stagnacije tog sporta u Opatiji.


- Te 2008. godine u Opatiji smo imali tri stolnoteniska kluba: Opatija, Lido i Volosko. Znali smo da ne možemo raditi tako da svako vuče na svoju stranu te smo se odlučili spojiti u jedan klub. Osnovan je STK "Opatija 08", klub koji danas broji 40-tak djece, odnosno 32 natjecatelja do 18 godina i 10-tak rekreativaca, govori Lipovšek.

Opatijci danas igraju Drugu hrvatsku stolnotenisku ligu. Boje kluba brane Alen Vukelić, Vedran Vulin, Lukas Simčić i Carlo Radovanović. Prvenstvo je nedavno počelo, odigrana su tri kola, a nade su da će ova mlada ekipa do kraja sezone ostvariti plasman na sredini tablice.
- Loše smo startali, ali vjerujem da ćemo do kraja godine osigurati sredinu tablice budemo li dosljedni u radu, treninzima, govori sportski direktor kluba Lipovšek koji ipak nešto više ove sezone očekuje od jednako mladih djevojaka.

Na okupu su, kaže Lipovšek, sjajne mlade cure koje bude nadu da bi se stolni tenis u Opatiju mogao vratiti na velika vrata.


- Naša ženska ekipa krajem svibnja sljedeće godine igrat će kvalifikacije za ulazak u Prvu ligu. Na okupu su nekoliko sjajnih cura za koje vjerujem da mogu uspjeti, budu li imali volje i želje raditi. Mislim da će i u kvalifikacijama pokazati koliko su kvalitetne i da uopće neće doći u pitanje njihov nastup u prvoligaškom društvu, kazao je Lipovšek i naveo kako su djevojke na koje računa Nicol Krašnac, Zara Babić Poljak i Lea Gašparini.

U klupskim redovima kriju se i mladi dragulji, viceprvaci Hrvatske u kategoriji najmlađih kadeta.
- Trenutno imamo osam fenomenalnih klinaca, jednu odličnu generaciju. Zato očekujem da ćemo ove godine u ekipnom dijelu izboriti završnicu prvenstva Hrvatske u kategoriji mlađih kadetkinja i najmlađih kadeta i kadetkinja, a među njima vjerujem da će sigurno 6 do 8 igrača ući i u završnicu pojedinačnog dijela, rekao je Lipovšek i dodao kako s mladim stolnotenisačima rade Mladen Škrapac, Tomislav Haramija (trener povratnik iz Francuske), Vjekoslav Gregorović (trostruki paraolimpijac) i Karmen Al-Wakil.

Zasigurno najperspektivniji klupski igrač trenutno je mlađi junior Alen Šebelja, koji igra Prvu ligu na dvojnu registraciju za "Srdoče".
- Smatrali smo da je dobro za Alenov razvoj da igra Prvu ligu. S druge strane mi si ne možemo financijski omogućiti da igramo i mušku i žensku prvu ligu. Ovog puta, smo se odlučili za cure i zato Alen trenutno nastupa za Srdoče, objasnio je direktor kluba.

Uvjeti za trening su im odlični. Priznaje to i prvi čovjek kluba navodeći kako na raspolaganju imaju i dvoranu Marino Cvetković i dvoranu u Domu Liburnija. No, ponovno napominje kako je stolni tenis i dalje nedovoljno popularan sport među mladima, zbog čega teško dolaze do djece zainteresirane za uključivanje u trenažni proces.
- Vjerujte mi da na sve načine pokušavamo djecu motivirati da rade. Godinama sam u opatijsku osnovnu školu, u produženi boravak odlazio raditi i igrati stolni tenis s djecom kako bi bar poneko dijete motivirao da nastavi igrati u klubu. Uz to, sve te godine, svjestan potrebe, djecu kombijem razvozim na i sa treninga. Roditelji jednostavno danas ne stižu pa ja odem po djecu u školu, dovedem ih u dvoranu i predvečer, kad završe s treningom ih vozim kući u Ičići, Veprinac, Poljane... Vozim ih gdje god treba – samo da mi ostanu u sportu. Veliki je to trud bez kojeg ne bih na okupu imao 40 već eventualno 4 igrača. Danas je zaista teško djecu okupiti, a još teže privoljeti da rade. Kod mene se trenira 5-6 puta tjedno, a svi bi oni najrađe dva puta tjedno i dosta, čak i roditelji. Pomirio sam se i s time, ali kada mi dođe neki talent uvijek pokušavam naći način, otkriti što dijete motivira na rad i onda mu tako pristupiti, govori Diego koji je ujedno i trener-instruktor Stolnoteniskog saveza PGŽ-a.

Opatija je već nekoliko godina i službeni hrvatski centar stolnog tenisa. Pandemija je malo poljuljala te velike planove o okupljanju najboljih stolnotenisača iz Hrvatske i svijeta u Opatiji. Međutim, na tome se i dalje radi. Plod toga je i trening kamp i turnir koji se održava svakog proljeća, a na kojeg osim domaćih reprezentativaca stižu i reprezentativci iz cijele Europe i svijeta.

- Narednog proljeća trening kamp, u sklop kojeg će biti i turnir, se održava od 29. travnja do 8. svibnja. Pandemija nam nije zaustavila taj turnir, ali ga je brojčano smanjila. Ipak, ove godine ponovno očekujemo gotovo 500 mladih stolnotenisača. Već sada imamo najave da nam dolaze igrači iz Belgije, Njemačke, Luksemburga, Južne Koreje i susjedne Srbije, otkrio je Lipovšek.

Više sa portala poduckun.net ...