Opatijka Anja Vreg članica Upravnog odbora WTA

Autor: Ivana Grabar 18.02.2022

Anja Vreg na novoj funkciji. Postala članica UO Women Tennis Association (Florida)

Opatija - Anja Vreg tenis je počela igrati s 4 godine te nakon točno desetljeća igranja prestaje zbog ozljede.

-Do 12 godina sam bila u top 8, te sam često igrala sa Polonom Hecog i Petrom Martić koje su obje danas u vrhu ženskog tenisa, objašnjava Vreg.

S 15 godina počinje suditi. U početku na nacionalnom nivou, a potom međunarodnom kao linijski sudac te kasnije kao glavna sutkinja.

-U karijeri dugoj 14 godina, sudila sam preko 300 ATP i WTA turnira. Na WTA turu sam provela 8 godina, te sudila 26 finala u stolici na WTA. U uspjehe sudačke karijere brojim i suđenje na OI u Londonu 2012, Paraolimpijske igre u Riu 2016. te 20-ak Grand Slamova. – pojašnjava Anja koja je dijelila pravdu na mečevima najboljih tenisača/tenisačica pa između ostalih i Simoni Halep, Marii Sharapovi, Naomi Osaka, Novaku Đokoviću, Dominicu Thiemu i ostalima.

2008. godine upisuje studij Poslovno upravljanje na riječkoj Visokoj poslovnoj školi PAR, a 2018. se odlučuje za Masters Sportskog Menadžmenta u Barceloni.

- Obrazovanje na PAR-u i u Barceloni mi je omogućilo širenje obzora i kontinuirano učenje koje mi je uz posao bilo od iznimnog značaja. Pripremilo me za prelazak u liderstvo u poslovnom pogledu, te mi dalo samopouzdanje za obavljanje zadataka i vođenje projekata u internacionalnim timovima i raznim kulturama.

Volim učiti te sam u vrijeme pandemije upisala dva tečaja koja su bila iznimno zanimljiva. Na Harvardu sam mjeseca dana provela učeći o održivom poslovanju (sustainable business strategy) te na Oxfordu gdje sam provela dva mjeseca učeći o izvršnom vođenju (executive leadership) – ističe Anja koja na PAR-u često drži predavanja kao gostujući predavač studentima Poslovnog upravljanja i Upravljanja u sportu te polaznicima stručnog usavršavanja za poslove menadžera/ice u sportskoj organizaciji.
Nakon završetka istog, u 2019. odlučuje se za prekid sudačke karijere te počinje raditi u event menadžmentu. U Kini i na Tajlandu tada vodi WTA turnire u raznim funkcijama, a naposljetku postaje i direktorica turnira WTA Tianjin Open.
Istovremeno radi u menadžmentu igračica, te sa kolegicom vodi Petru Martić, Zheng Saisai, Peng Shuai, Karolinu Muchova i Danku Kovinić.

Nažalost, dolaskom Covid-19, eventi su u Kini prekinuti te započinje nove projekte.

Početkom 2021. započinje suradnju s Akademijom Rafaela Nadala u Mallorci, u funkciji poslovnog konzultanta. U isto vrijeme ideju sa Slovenskim teniskim savezom o WTA turniru u Portorožu.

Naime, isti turnir se igrao od 2005. pa sve do 2010. te je bio omiljen na Tour-u među igračicama i publikom. Projekt, na čelu kojega je Anja Vreg bila u ulozi direktorice turnira, uspješno se razvijao i odigrao u rujnu 2021. u Portorožu.

Osvojila ga je Jasmine Paolini iz Italije, a na turniru su nastupile i naše tenisačice Petra Martić, Donna Vekić, Ana Konjuh i Tereza Mrdeza.

WTA Portoroz (s Petrom Martic)

Kako je došlo do ove nove funkcije u WTA?
- Tijekom svibnja 2021. sam dobila jedan ugodan ali iznenađujući poziv. Naime tenisačice na WTA touru su me pitale jesam li zainteresirana za nominaciju uloge u Upravnom odboru WTA koja ima ulogu braniti interese tenisačica koje su rangirane u top 20 u svijetu. Ja sam prvo bila ugodno iznenađena upitom, s obzirom da je sam upit već predstavljao čast. Raspitala sam se o ulozi te obavezama. Uslijedio je rad na agendi i točkama koje sam morala predstaviti igračicama, a temelje se na strategijama kojima namjeravaš promijeniti organizaciju na bolje, te popraviti i ojačati interese igračica. Na temelju predstavljenog rada sam izabrana na mandat od dvije godine, koji sam započela u rujnu 2021. te radim na realizaciji istih. Posao se sastoji od čestih razgovora sa tenisačicama te vijećem igračica (u njemu su Victoria Azarenka, Sloane Stephens, Johanna Konta, Donna Vekić, Kristina Mladenovic, Christina Mchale, Magda Linette i Gaby Dabrowski). Također, putujem na 3-4 turnira godišnje i na sastanke. Zanimljivo je da je na istom mjestu bila naša Iva Majoli. Izgleda da je to pozicija stvorena za Hrvatice.

Kakvi su Vam planovi za 2022. godinu? Ostajete li u Opatiji?
- Ova tri sastanka u SAD-u (Indian Wells, Miami i New York) i organizacija turnira. Želja mi je sprovesti svoje ideje u stvarnost i napraviti što je moguće bolje okruženje za sve naše tenisačice. U jednom trenutku bih voljela organizirati turnire tog ranga u Hrvatskoj. Mi smo jaki u svijetu tenisa, na svim pozicijama. Imamo dobre tenisače i tenisačice, kao i mlade nade. Imamo ATP Umag i WTA Bol. Voljela bih da imamo nešto u mom kraju, Primorsko – goranskoj županiji.

Sretno Anji i nadamo se da će ostvariti svoju veliku želju i dovesti nam odnosno organizirati jedan turnir u našoj županiji.

Više sa portala poduckun.net ...