Opatijka Katarina Zaraj sudjelovala na Svjetskom skyrunning prvenstvu u Španjolskoj

Autor: Marina Pauletić 18.10.2024

Casamanya Extreme Finish

Skyrunning je kruna u njenoj trkačkoj karijeri kao iznimno zahtjevna disciplina – ekstremno planinsko trčanje uglavnom preko 2000 m nadmorske visine.

Opatija - Na Svjetskom skyrunning prvenstvu prošlog mjeseca (u rujnu) u španjolskoj provinciji Sorija pod okriljem Međunarodne skyrunning federacije (ISF) nastupili su trkači iz 42 zemlje, a hrvatska reprezentacija zauzela je solidno (jer Hrvatska nije zemlja s visokim planinskim vrhovima) 22. mjesto. Na tom prestižnom svjetskom natjecanju nastupila je i Opatijka Katarina Zaraj, članica AK RIKA iz Kastva i ŠRD SPORT VIZIJE iz Opatije, u disciplini vertikal s Martom Močinić, Josipom Mladičekom i Lukom Nedeljkovićem. U disciplini VERTICAL se “samo” penjalo stazom od 4,8 km i 1050 m uspona do vrha Pena Negrilla Norte na 2077 m nadmorske visine. Izmjenjivali su se šuma, grmlje i kamenje te na kraju najteža etapa tehnički zahtjevnog uspona kamenim siparima uz olujni vjetar, maglu i nisku temperaturu. Vertikalne skyrunning utrke imaju strme uspone s 20-33 i više % nagiba. Hrvatska skyrunning reprezentacija s 15 trkača pored discipline vertikal imala je predstavnike i u disciplinama sky 37 km i 2600 m uspona i spusta i ultrasky 70 km i 4500 m visinske razlike.

Katarina Zaraj ove godine u svibnju u kvalifikacijskoj utrci Absolute Biokovo Challenge izborila je mjesto u hrvatskoj skyrunning reprezentaciji za disciplinu vertikal. Najizazovnija utrka bila na VK Open Championship u Andori, Pirenejima - Casamanya Extrem Vertical u lipnju ove godine gdje se hrabra Opatijka popela na 2757 m nadmorske visine savladavši kroz samo 5 km 1440 m visinske razlike (što govori o strmosti staze) osvojivši broncu u svojoj starosnoj kategoriji iza skyrunning velesila Španjolske i Francuske koje imaju Pireneje i Alpe.

Skyrunning je kruna u njenoj trkačkoj karijeri kao iznimno zahtjevna disciplina – ekstremno planinsko trčanje uglavnom preko 2000 m nadmorske visine – tamo gdje planine ljube nebo, ekstremnija varijanta trail trčanja na strmim tehnički zahtjevnim planinskim stazama s izlazom na vrhove ili grebene što zahtijeva izvrsnu fizičku i tehničku pripremljenost, jaku mentalnu snagu, odvažnost, ustrajnost i dobru prilagodljivost tijela, što Katarina postiže intenzivnim skyrunning treninzima, zdravom, energetski bogatom veganskom, ekološkom i samoniklom prehranom i kvalitetnim odmorom. Nježna i sitna, ali jaka, strong woman Katarina Zaraj “pegla” planinske kilometre uglavnom na Učki na potezu Medveja-Vojak, na svim mogućim i “nemogućim” učkarskim vertikalama, motivirana novim vertikalnim izazovnim natjecanjima, izmjenjujući ih s mokrim morskim kilometrima open water swimming treninzima u opatijskom akvatoriju 365 dana u godini. Izvrsna aquatlon kombinacija.

Casamanya Extreme, brončana medalja

Katarina Zaraj trčanjem se počela baviti kasno, a skyrunningom još kasnije, ali za dobre stvari kažu nikad kasno. Na trčanje se “prešaltala” nakon winter open water swimminga u moru te bez treninga trčanja u planinarskim tenisicama odradila u iznenađujuće dobrom vremenu cestovni polumaraton. Nakon više polumaratona i maratona na asfaltu zaljubila se u vertikalno trčanje “na prvu” i to na “slučajnoj” prvoj vertikalnoj utrci u Toscani 2016. godine plasiravši se “iz prve” na izvrsno 5. mjesto uz bok izvrsnim talijanskim vertikalnim trkačicama. Odradila je s jako dobrim rezultatima dva puta najtežih 400 m na svijetu na skijaškoj skakaonici Planica svladavši skakaonicu u “kontra” smjeru uzbrdo, plasiravši se oba puta u finale i u konačnici 10. Mjesto. Odradila je kao 5. žena apsolutno i 2. u kategoriji najtežu europsku vertikalnu utrku stepenicama u švicarskim Alpama Stairways to Heaven s 4261 stepenicom i maksimalnim nagibom 89%, visinskom razlikom 790 m kroz 1,35 km. Trčala je/penjala Rika Vertikal na potezu Medveja-Vojak, lokalne vertikalne utrke Opatija-Veprinac...

Desafio Urbion 2024 Vertical, CRO Covaleda

Zbog ljubavi prema sportu svoju profesorsku karijeru zamijenila je trenerskom te je satove hrvatskog jezika i književnosti zamijenila sportskom rekreacijom i pilatesom. Izvrsno piše, ali spisateljska karijera je na čekanju. Ipak i dalje u umjetničkim vodama kao slikarica u ZaRaj Art ateljeu i galeriji uz pasioniranog umjetnika supruga Maura Ricca Zaraja koji ju prati na treninzima i utrkama te je posebno ponosna na njegov uspješno odrađen extrem vertikal izazov u Andori. Sport i umjetnost za supružnike Zaraj dobitna je kombinacija.

Absolute Biokovo Challenge 2024, srebrna medalja
Više sa portala poduckun.net ...