Opatijska jedriličarka Vita Erceg putuje na EP za klasu Optimist

Autor: Nikola Cvjetović 19.06.2024

Vita i njezin klupski kolega Rene

Članica Jedriličarskog kluba "Optimist Opatija" (O.S.C.O.) izborila je ulazak u reprezentaciju Hrvatske koja će nastupiti na Europskom prvenstvu u klasi Optimist što se od 29. lipnja do 6. srpnja održava u talijanskom gradu Marina di Carrara.

Opatija – Četrnaestogodišnja Opatijka Vita Erceg, članica Jedriličarskog kluba "Optimist Opatija" (O.S.C.O.), izborila je ulazak u reprezentaciju Hrvatske koja će nastupiti na Europskom prvenstvu u klasi Optimist što se od 29. lipnja do 6. srpnja održava u talijanskom gradu Marina di Carrara. Uz nju, boje Hrvatske braniti će tri jedriličara iz Dalmacije te jedriličari kostrenskog "Galeba" Juraj Lencović, Matteo Matković i Ema Grabar, a prva rezerva za ovo natjecanje, prema popisu koji je stigao iz Hrvatskog jedriličarskog saveza, je Alexandra Ivanova, članica Jedriličarskog kluba "Opatija".

Vita Erceg


Vita na natjecanje putuje puna optimizma, vjeruje u dobar rezultat i nada se pobjedi.
- Voljela bih ostvariti dobar rezultat pa se njemu i nadam. Volim srednje jak vjetar pa je želja da takvi uvjeti za jedrenje i budu. Zapravo najviše bi mi, s obzirom da imam 40 kilograma, odgovarao vjetar od 15-20 čvorova. Odradila sam dobre pripreme, a sad odbrojavam dane do polaska na put, govori Vita, članica kluba koji nema svoje prostorije, ali koji u suradnji s Windsurfing centrom Marotti u Voloskom ima lokaciju s koje se kreće u svijet na pripreme i regate.

Rene Zimmermann

Trener i barba Vite, priznati je jedriličarski trener Damir Nakrst s kojim je odradila pripreme u Španjolskoj, Italiji, Švicarskoj i Sloveniji, a s njima najčešće putuje i Rene Zimmermann, dvije godine mlađi klupski kolega koji je izborio pravo nastupa na izbornim regatama za hrvatsku reprezentaciju. Ova mala ekipa ostvaruje sve zapaženije rezultate, no njihov je trenutno najveći hendikep što nemaju klupskih prostorija.


- Naš klub osnovan je još 8. veljače 1992. godine. Aktivni smo bili do 2004. godine, a na isti datum ove godine odlučili smo ga reaktivirati u Voloskom, na lokaciji gdje je i osnovan. Naš je trenutno najveći hendikep što nemamo klupske prostorije pa samim time ne možemo organizirati školu jedrenja. Volim reći da mi radimo po cijelom svijetu, čak se i šalimo da mi ne sjedimo, nego jedrimo, rekao je Vilim Nakrst, nono Vite i predsjednik kluba O.S.C.O.

Vita i Rene za sada imaju samo jedan plan, a to je postati svjetski prvaci u jedrenju. Toj njihovoj ideji uvelike pridonose njihovi roditelji koji im omogućavaju da se bave ovim pomalo skupim sportom. Klub i putovanja se trenutno financiraju isključivo donacijama i sredstvima roditelja, poručuju čelnici kluba.

Više sa portala poduckun.net ...