Osijek – Rijeka: u nedjelju 101. međusobni prvenstveni ogled

Autor: Sanja Tumara 18.05.2024

Foto: arhiva

Zanimljivo, najveći trag su ostavili igrači koji su iz Slavonije preselili na Kvarner poput trofejnih Josipa Mišića, Ivana Nevistića, Marka Leškovića, Zorana Kvržića, Dumitru Mitua, Marija Prišča, Igora Tkalčevića i drugih.

Rijeka - Nogometaši Rijeke u nedjelju 19. svibnja od 19.30 sati gostuju kod Osijeka u 35. kolu SuperSport HNL-a u utakmici koja, što se našeg kluba tiče, nema rezultatski značaj, ali sudar koji se posljednjih godina profilirao u derbi uvijek nosi određeni imperativ. Bit će ovo ukupno 101. utakmica Rijeke i Osijeka u HNL-u. Uzimajući u obzir samo prvenstvene utakmice, omjer je gotovo izjednačen, Rijeka je ostvarila 37 pobjeda, Osijek 35, a 28 utakmica završilo je remijem.

Zanimljivo, Rijeka i Osijek su svoje utakmice igrali na četiri različita stadiona, u Rijeci je to bilo na Kantridi i na stadionu HNK Rijeka, u Osijeku na Gradskom vrtu i Opus Areni.

Posljednji na Opus Areni završio je bez golova, ali su utakmice ova dva kluba nerijetko znale biti uzbudljive. Poput one u posljednjem kolu prošle sezone kada je u posljednjoj utakmici koju je Osijek odigrao na svom starom stadionu Nediljko Labrović obranio jedanaesterac Ramonu Mierezu. I u Kupu su Rijeka i Osijek igrali uzbudljive utakmice koje su nerijetko odlučene u produžecima ili nakon jedanaesteraca.

Poveznica Rijeke i Osijeka svakako su i brojni igrači koji su nosili dresove oba kluba. Zanimljivo, najveći trag su ostavili igrači koji su iz Slavonije preselili na Kvarner poput trofejnih Josipa Mišića, Ivana Nevistića, Marka Leškovića, Zorana Kvržića, Dumitru Mitua, Marija Prišča, Igora Tkalčevića i drugih. Među ostalima, dresove oba kluba nosili su i aktualni igrači Osijeka (Jugović, Jurišić) i Rijeke (Marić, Grgić, Radeljić), a za oba kluba nastupali su još i Josip Tadić, Marin Leovac, Jurica Vranješ, Danijel Cesarec, Mato Neretljak, Zoran Arsenić, Robert Mudražija, Petar Krpan, Mato Miloš, Krunoslav Rendulić, Robert Lisjak, Krešimir Brkić i drugi.

Zanimljivi su bili nogometni putevi Ivice Ivušića i Ivana Nevistića, dvojice vratara reprezentativnog kalibra koji su bili u omladinskim pogonima Rijeke i Osijeka, ali su najsvjetlije trenutke karijere dočekali u seniorskim momčadima drugog kluba. Nogometne sudbine preplele su se i u slučaju aktualnog sportskog direktora Rijeke Darka Raića-Sudara, nekada igrača Osijeka, baš kao i Zorana Zekića, aktualnog trenera Osijeka koji je nosio Rijekin dres.

Otkako je HNL-a samo su četiri trenera vodila oba kluba, to su Nenad Gračan, Miroslav Blažević, Ivan Katalinić i Luka Bonačić.

Osim činjenice da su Rijeka i Osijek, uz Dinamo i Hajduk, jedina dva kluba koja su participirali u svim HNL sezonama, zanimljivo je da je Rijeka protiv Osijeka imala najduži niz uzastopnih prvenstvenih pobjeda na domaćem travnjaku (11 utakmica), ali i identičan niz bez pobjede u Gradskom vrtu (11 utakmica).

Najbolji strijelac za Rijeku u utakmicama protiv Osijeka je Ahmad Sharbini s devet golova, a golove za oba kluba u međusobnim utakmicama zabijali su Zoran Kvržić i Vedran Jugović.

Više sa portala poduckun.net ...