Peti ogled brdske sezone: 29. nagrada Stubičkih Toplica

Autor: Miroslav Krpan 29.06.2023

Dejan Dimitrijević (snimio M. Krpan)

Od Pila, usponom na Sljeme, nastavlja se brdska automobilistička sezona najavljenim nastupom 69 vozača u četiri različite bodovne konkurencije.

ZAGREB – U organizaciji zagrebačkog Autokluba Delta, a pod pokroviteljstvom Željka Kolara,krapinsko-zagorskog župana, ovog se prvog srpanjskog vikenda održava tradicionalna 29. Nagrada Stubičkih Toplica 2023., međunarodna automobilistička utrka na brdskim stazama. Peta je to utrka brdske sezone Prvenstva Republike Hrvatske u raspisu Hrvatskog auto i karting saveza, a uz hrvatsko prvenstvo Kategorije I i II, te povijesnih vozila, raspisano je i FIA CEZ Prvenstvo srednjeeuropske zone za povijesna vozila, te Kup Hrvatske povijesnih automobila kategotije točnosti.

Vozi se sa zagorske strane Sljemena legendarnu stazu „Zagorje“, od Pila do pola dionice prema Hunjki, u duljini 5.510 metara, uz uspon od 5,2 posto. Nastup je prijavilo ukupno 69 vozača iz 25 klubova, među kojima tek po jedan Austrijanac i Slovenac.

Poslije četiri utrke s istim brojem pobjeda ukupnog poretka Kategorije I turističkih automobila lider domaćeg prvenstva je aktualni državni prvak Dejan Dimitrijević (Seat Leon) iz AKK Fly with Kolman Zagreb. Priključak na ljestvici, uz zavidnu bodovnu razliku, održavaju drugoplasirani dvojac iz Istre Marino Poropat (Renault Clio) iz AK Dubrovnik Racinga i Nino Andrejević (Fiat Punto 1.4T) iz AK Opatija, kojima se poslije dva uzastopna druga mjesta „opasno“ primakao najtrofejniji domaći automobilistički as Niko Pulić (Smart Turbo), vozač mlađahnog, ali uspješnog Autokluba Konavle. U Kategoriji II (formule i prototipovi) s tri je pobjede neprikosnoven Mađar Laszlo Szasz (AK Dubrovnik Racing), kojeg ovog puta nema na listi prijava.

Dejan Dimitrijević (snimio M. Krpan)

Ekipno, među 28 klubova čiji su vozači do sada sudjelovali u utrkama na Biokovo, Kotor, Skradin i Malačku, sam vrh drže vozači AK Dubrovnik Racinga, do sada 13 puta državni prvaci. Prednost im je 22 boda ispred AK Konavle, dok se trećeg mjesta grčevito drže članovi AKK Fly with Kolman Zagreb. Najmanje toj trećoj poziciji teži i AK Župa Dubrovačka, aktualni ekipni prvaci iz sezone 2022.godine.

Bodovni poredak svake raspisane grupe jednostavno rečeno je šaren. S četiri pobjede u Grupi 1 vodeći je Dejan Dimitrijević s čak 23 boda prednosti ispred Mata Milkovića (AK Dubrovnik Racing), dok u Grupi 2 vodeću dvojicu dijele tek dva boda. Trenutna je prednost Nina Andrejevića ispred Nike Pulića. Grupu 3, s četiri pobjede predvodi Marino Poropat i ima prednost od 34 boda ispred Nihada Seferagića (AK Župa Dubrovačka).

Preostale tri grupe, znatno brojnije sudionicima, imaju i razvrstavanje svaka u dvije klase. Grupu 4 na vrhu drži mladi Ivan Pulić (AK Konavle) s 11 bodova prednosti ispred Ivana Batalića (Splitski autoklub). Svaki od njih vodi i u svojim klasama, Pulić u 4A ispred Mata Franića (AK Dubrovnik Racing), a Batalić ispred Filipa Magdića (AKK Fly with Kolman) u klasi 4B.

Bez izgubljenog boda i sa četiri pobjede Grupu 5 predvodi Puljanin Saša Radola (AK Dubrovnik Racing), dok deset bodova zaostaje Robert Polić (AKK Rogoznica). Radola u klasi 5A ima znakovitu prednost od 28 bodova ispred Floriana Šaleca (AK Zagorje), dok je u Polićevu zaleđu klase 4B, s gotovo polovicu manje bodova, prava borba za svaku poziciju. Na po bod razlike su Stipe Medić (AK Solin), Miroslav Ujdenica (AK Vrbovsko racing) i Nino Jeličić (AK Skradin).

Nino Andrejević, AK Opatija (snimio: M. Krpan)

Mladi adut AK Konavle Božo J.Bartulović predvodi Grupu 6 s tek četiri boda više od Armina Mujkanovića (Splitski autoklub), a blizu su im i Marko Trlin (AK Trogir) i Marin Božičević (AK RI autosport). Mujkanović u klasi 6A ima sedam bodova prednosti ispred Božičevića, ali im za vrat puše, sad već uzastopno dvostruki pobjednik Deni Kmetović (AK Župa Dubrovačka). Slična je situacija i u klasi 6B u kojoj Bartulović vodi s devet bodova prednosti ispred Trlina, slijedi Ivan Grozdanić (AKK Rogoznica), a iz zaleđa, s dvije pobjede zaredom, još jedan Župljanin velikim koracima juriša ka vrhu, Marijo Barović.

Ogledi na sljemenskoj stazi bit će zasigurno zanimljivi. Voze i neki koji se rijetko pojave na brdu, poput Hrvoja Belinića (AK Pula-Rovinj) koji se proteklih godina upravo na Sljemenu rezultatski potvrdio i postoljem.

Utrka je memorijalna u znak sjećanja na preminule zaslužne ljude sljemenske utrke. Za rekord staze nagrada je „Trofej Slobodan Pavlović“, što se odvija dvanaesti put, u znak sjećanja na svojevremenog utemeljitelja i direktora utrke, dok će se za ukupni poredak utrke svojevrsni „Grand prix“ dodijeliti priznanje „Memorijal Vladimir Bosnar“ u znak sjećanja na dugogodišnjeg načelnika domicilne Općine Stubičke Toplice. Rekord staze od 2021.godine u vremenu 2:52,020 minuta (115,3 km/sat) drži Domagoj Pereković (AMK Zanatlija Zagreb) koji ovog vikenda vozi utrku FIA EHC u Poljskoj.

Nakon niza godina jednodnevnog programa, potom za ovu najavljenog trodnevnog, u posljednji trenutak satnica i program sveden je u dva dana. Subota od 8 do 11 sati verifikacija i tehnički prijam u Mjesnom uredu Pila, od 12 sati slobodni trening, a od 14,30 sati prvi od dva službena.

Nedjeljni program počinje u 9 sati još jednim slobodnim treningom, da bi prva od dvije bodovne vožnje startala u 12,30 sati, neposredno nakon svečanog otvaranja. Podjela nagrada predviđa se oko 18 sati u Parku vozača Pila. U nedjelju tijekom, dana od 8 do 19 sati za javni promet bit će zatvorena dionica županijske cesta 2219 Stubičke Toplice-Pila-Sljeme. Obilazni pravac u oba smjera je Stubičke Toplice-Zagreb-Sljeme-Hunjka.

Više sa portala poduckun.net ...