Prvenstvo Europe na brdskim stazama: Matija Jurišić drugi u Španjolskoj

Autor: Miroslav Krpan 17.05.2022

MATIJA JURIŠIĆ uoči starta u Španjolskoj (foto Gabrijela Jerman)

Jurišić je u FIA Grupi 3 drugi, a u Kategoriji I sedmi, Pereković treći u Grupi 1, dok je Muhvić odustao u drugoj vožnji nakon izlijetanja

Rijeka – Na sjeveru Španjolske, u mjestu Arriondas, pokrajine Asturias, održana je jubilarna 50. utrka Subida Internacional Al Fito, treće bodovno natjecanje ovogodišnjeg FIA EHC – European Hill Climb Championship, automobilističkog prvenstva Starog kontinenta na brdskim stazama.

U jakoj međunarodnoj konkurenciji nastupila su trojica hrvatskih automobilista. Najviše uspjeha ovog je puta, na stazi dugoj 5.350 metara, uz gotovo šest postotni uspon, imao mladi 19-godišnji riječki automobilist Matija Jurišić (AK RI autosport), koji je za volanom Škoda Fabia S2000, među 18 vozača Kategorije I (turistički automobili) ostvario izvrsno sedmo mjesto u ukupnom poretku, ali i drugo u FIA Grupi 3 u kojoj nastupa ove sezone na europskim stazama. Tijekom tri vožnje, od kojih su za konačan plasman uzimani rezultati dvije bolje, Jurišić je u trećoj vožnji, vremenom 3:05,839 minuta, drugim svoje grupe ostvario prednost koja ga je tako za samo 50 tisućinki sekunde boljim zbrojem dovela do druge pozicije ispred Španjolca Jose Alonsa Liste (Ginetta G50 GT4). Pobjeda u ovoj grupi pripala je prošlogodišnjem europskom prvaku Kategorije I Talijanu Antoninu Migliuolu (Mitsubishi Lancer Evo IX).

Do treće pozicije, osnovom rezultata prvih dviju vožnji, u svojoj FIA Grupi 1 stigao je hrvatski prvak Domagoj Pereković (AMK Zanatlija Zagreb) u Mitsubishi Lanceru Evo IX, koji je propustio start u trećoj vožnji, a time i mogućnost da nadmaši i legendarnog Austrijanca Karla Schagerla (VW Golf Rallye), koji se ovog puta, nakon pobjeda u Italiji i Portugalu morao zadovoljiti tek drugim mjestom grupe, ali i 11. ukupnog poretka. Treći naš sudionik, do sada dvostruki pobjednik FIA Grupe 2 Gerovčanin Tomislav Muhvić (Mitsubishi Lancer Evo IX) u prvoj je vožnji imao treće vrijeme, da bi u drugoj, zbog izlijetanja morao odustati od daljnjeg natjecanja.

Novu pobjedu FIA Grupe 4 ostvario je Crnogorac Vasilije Jakšić (Mitsubishi Lancer Evo IX RS), dok je jedan od favorita za postolje Kategorije I, svojevremeno europski prvak Makedonac Igor Stefanovski zbog kvara svog Hyundai i20 TCR-a odustao nakon prve vožnje.

Jakšić je poslije tri utrke zasjeo na čelo ljestvice Kategorije I sa sedam bodova prednosti ispred Schagerla. Plasman naših – Muhvić peti ukupno (prvi u Grupi 2), Pereković deseti (drugi u Grupi 1) i Jurišić 11. ukupno Kategorije I (treći u Grupi 3).

Novu pobjedu ukupnog poretka FIA EHC utrke i Kategorije II (formule i prototipovi) očekivano je ostvario višestruki europski prvak Talijan Christian Merli, koji je prototipom Osella FA 30, u trećoj vožnji ostvario i najbolje vrijeme dana 2:26,173 minuta, uz prosjek 131,8 km/sat.

Slijedeća, četvrta ovogodišnja FIA EHC utrka „Ecco Homo Šternberk“ vozi se od 27. do 29.svibnja u Češkoj.

Više sa portala poduckun.net ...