[RAZGOVOR] Denis Fatović, novi trener juniora VK Opatija LRH: Opatijski vaterpolo potencijal je neupitan, ali bez bazena možemo samo improvizirati

Autor: Nikola Cvjetović 24.11.2023

Denis Fatović

- U ligi smo daleko najmlađi s obzirom da imamo samo dvojicu igrača rođenih 2008. godišta pa nam ekipu ustvari čini ulazno mlađejuniorsko 2009. godište te nekolicina kadeta rođena 2010. godine, istaknuo je Fatović.

Opatija – Denis Fatović ove sezone preuzeo je mlade, potentne igrače Vaterpolo kluba Opatija LRH. Točnije, generaciju vaterpolista rođenih 2008. i 2009. i 2010. godine koji nastupaju u kategoriji mlađih juniora. Ta perspektivna momčad, koje je lani zauzela drugo mjesto u Kupu Hrvatske, ove godine nastupa u Prvenstvu Hrvatske - liga sustavu mlađih juniora koji je izboren putem kvalifikacija u kojem se natječe 9 momčadi prvoligaša i Opatija kao jedini niželigaš. Sezona nije krenula obećavajuće, što se nije ni očekivalo s obzirom na to da je ovo premijera u tom novom, jačem ligaškom društvu.

- Naslijedio sam jednu odličnu generaciju mladih vaterpolista koji su lani svojim nastupima skrenuli pažnju na sebe, podigli interes i u konačnici sve okrunili izvanrednim uspjehom. Podsjetili su na neka ranija vremena kada je VK Opatija imao jednu jaku, kompaktnu momčad... Upravo takve ekipe, često postanu lokomotive razvoja i uspona manjih klubova... Zato, bez obzira na trenutne loše rezultate, koje postižu u ovoj jačoj ligi, ne treba očajavati. Ti su dečki dosad igrali u konkurenciji svojeg godišta, a sada u mlađe juniorskom uzrastu nastupaju dvije generacije, dečki rođeni 2008. i 2009. godine. Osim toga, mi smo izuzetno mlada ekipa pa tako postoje i bitne razlike u snazi – velika je razlika između igrača koji ima 13 i onog koji ima 15 godina. Promijenio se i koncept prvenstva u kojem nastupamo s deset najboljih ekipa u Hrvatskoj, nekad smo igrali turnirski, a sada sezona traje od 11 do petog mjeseca. U ligi smo daleko najmlađi s obzirom da imamo samo dvojicu igrača rođenih 2008. godišta pa nam ekipu ustvari čini ulazno mlađejuniorsko 2009. godište te nekolicina kadeta rođena 2010. godine, ali borit ćemo se. Čeka nas jedno veliko iskustvo i to treba tako gledati. Privilegija je i veliko zadovoljstvo uopće moći nastupati. Na nama je samo da radimo, rekao je Fatović, inače dijete VK Opatija s karijerom u Jugu, Primorju EB i desetogodišnjim stažem u Italiji.

- Zadnjih godina bio sam van toga, ali sa sinom, koji je do lani bio isto član ove perspektivne opatijske ekipe, sam počeo dolaziti na treninge i ponovno počeo sretati ljude iz vaterpola. Tako je došlo i do ove suradnje, dodao je Fatović te se zahvalio Upravi opatijskog kluba, ali i predstavnicima Primorja EB i bazena Kantrida koji im izlaze u susret po pitanju termina, organizacije...

- Vaterpolo klub Opatija LRH je mali klub, on je plod čiste ljubavi i počiva gotovo na volonterizmu. U takvim sredinama moraš improvizirati, tu nema plana, tu nikad ne znaš što te sutra čeka. Zahvaljujući Glavanu i Baraču uspijevamo dosta toga uskladiti. Ovim momcima sada je već potreban i suhi trening – ususret su nam po tom pitanju izašli Korenić i Lipovšek u Domu Liburnija. Definitivno nije jednostavno ni struci, ni djeci ni roditeljima, ali krpamo se. Evo jednog primjera, danas dečki u 19 sati imaju suhi trening u Voloskom, a u 21 sat na bazenu Kantrida. Znači, trening u Voloskom, autobus 32, Rijeka – Kantrida. Povratak kućama nešto prije ponoći. Zato se iskreno nadam da ovo o čemu se sada govori, a to je izgradnja bazena u Opatiji, i ostvariti. Mislim da opatijska mladost ima perspektive za prvoligaške vode. Uostalom, ovaj je klub iznjedrio olimpijce, dio opatijskih igrača kostur su ekipe Primorja EB... Sve to govori da postoji jedan opatijski "bazen" igrača, jedan veliki potencijal, i zato se nadam i sportskoj infrastrukturi bez koje se danas više ne može. Mi možemo trenutno improvizirati, ali na duge staze ne ide, zaključio je Fatović.

Više sa portala poduckun.net ...