[RAZGOVOR] Nicole Bratonja iz Jurdana državna prvakinja u streličarstvu: Kad gađam metu koncentracija je potpuna i sve oko mene prestaje postojati

Autor: Nikola Cvjetović 19.03.2024

U streličarstvu je bitna i fizička i psihička priprema, važno je biti smiren, strpljiv i pedantan, ali naravno i naučiti uštimati luk, savladati tehniku, kazala je Nicole koja u dvorištu kuće u Brajanima svaki slobodni trenutak iskoristi za trening, sport koji ju kaže smiruje i zabavlja.

Jurdani- Trinaestogodišnja Nikole Bratonja u prvoj polovici ožujka okitila se titulom državne prvakinje u streličarstvu. Na dvoranskom natjecanju u Varaždin, u kategoriji U-15, osim što je postala prvakinja države, Nicole je postavila i novi državni rekord. Olimpijskim lukom postigla je 557 od mogućih 600 bodova što znači da je tek rijetka strelica izašla iz žutog kruga na meti. Iako je Nicole izuzetno kratko u ovom sportu - od jeseni 2022. godine, njezin je uspjeh od samog početka strelovit. Već prošle godine pobijedila je na Kupu mladih s tradicionalnim lukom u kategoriji U-13 te odmah postavila i državni rekord, a potom isti uspjeh ponovila i u dvorani.

- Južna Koreja je najjača u svijetu u streličarstvu, a ja sam, čini se, na neki način sudbinski povezana s tom zemljom. Osim što sam, prije nego sam se počela baviti ovim sportom, slušala južnokorejske pjevače, sada se i bavim njihovim nacionalnim sportom koji mi izuzetno leži. Na natjecanju u Varaždinu puštali su pjesme, među kojima i tih nekih južnokorejskih bendova. To me jako oraspoložilo - pjevala sam, plesala i na kraju pobijedila. Naravno kad gađam metu koncentracija je potpuna i sve oko mene prestaje postojati, rekla je Nicole po povratku s natjecanja.

Nicole je članica Streličarskog kluba "Ajkule" iz Rijeke i odlična učenica sedmog razreda matuljske osnovne škole, koja je od prvog kontakta s lukom i strijelom na festivalima u Istri znala da je to sport za nju, no do službenih treninga prošlo je nekoliko godina tijekom kojih se okušala u plivanju i plesu.

- Od prvog trenutka znala sam da je streličarstvo sport za mene. Bila sam presretna kad me tata doveo u klub u Rijeku. Na treninge odlazim tri puta tjedno, a doma svaki slobodan trenutak vježbam vani. U streličarstvu je bitna i fizička i psihička priprema, važno je biti smiren, strpljiv i pedantan, ali naravno i naučiti uštimati luk, savladati tehniku, kazala je Nicole koja u dvorištu kuće u Brajanima svaki slobodni trenutak iskoristi za trening, sport koji ju kaže smiruje i zabavlja, a kroz njega može izbaciti i ponekad nakupljenu ljutnju.

Planova ima, nada se da će jednog dana dobiti i poziv reprezentacije, ali i braniti boje Hrvatske na svjetskoj smotri.

Više sa portala poduckun.net ...