Riječki susret povijesnih vozila

Autor: Miroslav Krpan 06.05.2022

Ponovo svibanjski start s Korza.

Rijeka – Poslije turbulentnih godina uzrokovanih pandemijom korona virusa, 26. međunarodni susret Oldtimer auto rally 2022. vraća se u ustaljeni svibanjski termin, ali i na uvodno okupljanje i start s riječkog Korza. Prošle je godine Oldtimer klub „Rijeka 1996“, povodom prvih 25 godina djelovanja, krajem kolovoza, priredio objedinjeni auto-moto susret, dobro posjećen sudionicima iz raznih krajeva, ali i dočekan duž rute kojom su se povijesna vozila kretala.

- Ove se godine ponovo vraćamo odvojenim auto i moto manifestacijama, od kojih su automobili prvi, ove subote s polaskom iz centra Rijeke, svima nam omiljene šetnice riječkog Korza. Koncepcija ovogodišnje manifestacije vezuje se uz „priču“ kojom Rijeku želimo prikazati kao turistički grad, ali i najveću luku u Hrvatskoj, odnosno lučki centar koji je na putu od Mediterana do srednje i sjeverne Europe – kazao je na susretu s novinarima Marino Radan, predsjednik riječkog Oldtimer kluba. Kao i nizom ranijih godina i ovogodišnja manifestacija, osim susreta kojim se doprinosi promidžbi gradova i mjesta kroz koje prolazi, imat će i natjecateljski karakter u okviru Prvenstva Hrvatskog oldtimer saveza, s dva sportska zadatka, ispitom točnosti i ispitom spretnosti što će se odvijati na ciljnoj destinaciji Aurodroma na Grobničkom polju.

-Okupljanje sudionika, očekivanih više od 50 vozila s gotovo trostrukim brojem sudionika je u subotnje jutro 7. svibnja od 8 do 10 sati. Uslijedit će potom nastup zaštitnog simbola našeg grada Prvih riječkih mažoretkinja, kao i pozdravni govori. Start u organiziranoj koloni predviđen je za 10,30 sati ispred Radio Rijeke. Prva stanica na kojoj ćemo se zadržati je, drugu godinu za redom, Hotel Hilton Rijeka Costabella, gdje će sve sudionike ugostiti menadžment hotela u okrilju „Villoresi Sports Cafe“, tematski koncipiranog ugostiteljskog objekta uz samu šetnicu, a koji je posvećen Preluku kao simbolu auto i moto utrka – istakao je početni dio programa Robert Čulina, voditelj Autosekcije.
Sudionici manifestacije potom nastavljaju južnim trakom prelučke staze do Opatije i kroz ovaj turistički biser do Punta Kolove, Novom cestom prema zaobilaznici, te istočnim ulazom u Kontejnerski terminal na Brajdici, gdje oldtimeraše dočekuju predstavnici koncesionara Adriatic Gate, koji će ih upoznati s radom i funkcioniranjem ovog lučkog poslovnog subjekta. Odlazak do Grobničkog polja i Aerodroma Grobnik, te obilazak „zračnog“ voznog parka Zrakoplovnog društva Krila Kvarnera, s vožnjama spretnosti oko 14 sati, zajedničkim ručkom i podjelom priznanja završni je čin ovogodišnjeg susreta.

- Rijeka se nebrojeno puta potvrdila i dokazala kao dobar domaćin, vjerujemo u to i sada u gradu kulture i sporta uz koju neminovno vezujemo tehničku kulturu kojoj pripada djelovanje oldtimer kluba. Grad Rijeka zdušno podržava sve aktivnosti koje baštine tradiciju, a tim više upotpunjavanju sadržaj manifestacije širim aspektima života i rada našeg kraja – na susretu s novinarima u RI Info centru Grada Rijeke istakao je Zdravko Ivanković, pročelnik gradskog odjela za sport i tehničku kulturu.

Na 26.Riječkom Oldtimer auto rallyu očekuju se sudionici iz raznih krajeva Hrvatske, gosti iz Slovenije i Italije, a u voznom parku očekuje se pregršt znanih povijesnih vozila, od kojih će najstarija biti čak iz 20-tih godina prošlog stoljeća.
Oldtimer klub „Rijeka 1996“ u svojim redovima okuplja stotinjak članova, što vlasnika, što ljubitelja povijesnih vozila, dobrim dijelom i mladih, a predstojećom manifestacijom nastavlja se prošle godine začeta nova faza revitalizacije rada i aktivnosti kluba, nakon svojevremenog zatišja u radu, dijelom uzrokovanog i epidemijom virusa korona koji je na neki način onemogućio češća druženja, susrete, natjecanja, izložbe i izlete. Aktivni su u sustavu Zajednice tehničke kulture Rijeka i Hrvatskog oldtimer saveza.

Više sa portala poduckun.net ...