Rijeka i Gorica 24. put u HNL-u za premoć u međusobnim ogledima

Autor: Marina Pauletić 20.04.2024

Foto: arhiva

U dosad odigrane 23 utakmice učinak Rijeke i Gorice je izjednačen.

Rijeka - HNK Rijeka i HNK Gorica u nedjelju od 19.30 sati igraju svoj 24. međusobni ogled u najvišem rangu hrvatskog nogometa. Rivalstvo koje se razvilo brzo po ulasku Velikogoričana u Prvu HNL u sezoni 2018./2019., najviše zbog serije odličnih rezultata koje su ostvarivali u srazu s Bijelima, preraslo je u zanimljive utakmice koje su čak 12 puta završavale u jedan pogodak razlike.

Iako su na prvoligaškom debiju poraženi na stadionu HNK Rijeka, gdje su ih među nogometnu elitu HNL-a golovima dočekali Domagoj Pavičić i Mario Pavelić, Gorica je u idućih devet utakmica protiv Rijeke ostvarila niz od čak sedam pobjeda i dva remija. Crni niz prekinut je tek u završnici sezone 2020./2021. u golijadi (4:3) u kojoj je Rijeka do pobjede došla u sudačkoj nadoknadi pogotkom Adama Gnezde Čerina. Zanimljivo, i u idućem gostovanju u Velikoj Gorici Rijeka je slavila rezultatom 4:3, ovoga puta pogotkom Pavičića u sudačkoj nadoknadi.

U dosad odigrane 23 utakmice učinak Rijeke i Gorice je izjednačen, obje momčadi su ostvarile po deset pobjeda, dok su tri utakmice završile remijem. I razlika golova je tijesna, u 23 međusobna ogleda Rijeka je postigla 30, Gorica 28 golova. Gorica je posebno neugodna bila na gostovanjima u Rijeci gdje su u 11 dosadašnjih utakmica ostvarili čak pet pobjeda i jedan remi.

U svim tim utakmicama igrala su i imena koja su nosila dresove oba kluba kao što su Igor Čagalj, Marijan Čabraja, Josip Mitrović, Dario Čanađija, Toni Fruk, Niko Janković, Momčilo Raspopović, Ivan Tomečak i Deni Jurić, a prije ulaska u najviši rang kluba iz Velike Gorice i Hrvoje Štrok, Matija Matko, Kenan Čejvanović…

Zanimljivo, trenerima Velikogoričana bila su i tri bivša igrača Rijeke, Sergej Jakirović, Krunoslav Rendulić i aktualni strateg Rajko Vidović, dok su obje momčadi s klupe vodili Jakirović i Željko Sopić.

Trivija ogleda dvaju klubova sugerira još neke zanimljive podatke, poput onih da su čak četiri igrača Rijeke zabijali autogolove na ovim utakmicama (Andrijašević, Galović, Čestić, I. Smolčić), da su Marko Pajaca i Jorge Obregon jedini koji su postizali po dva pogotka na jednoj utakmici ovih suparnika, kao i da je Toni Fruk do sada jedini pogodak u ogledu ovih momčadi postigao u dresu – Gorice.

Više sa portala poduckun.net ...