Show na makadamu: Rally day Due Castelli ponovo u okruženju Kanfanara

Autor: Miroslav Krpan 16.02.2023

James i Justin Bardini (snimio: M. Krpan)

Peto izdanje makadamskog rally showa iz Limskog kanala do okruženja povijesnog Dvigrada okupit će rekordan broj sudionika.

KANFANAR – Sve se pomalo vraća u normalu nakon dvije korona sezone, pa je tako već prošlogodišnja, brojem manifestacija do sada najbogatija sezona hrvatskog automobilizma najavila „novo doba“. A da se i otvorenje nove sezone vraća u nekad standardni termin, zimske dane sredinom veljače, dokazuje priprema jubilarnog petog izdanja međunarodnog auto rally show pod nazivom „Rally day Two Castles-Due Castelli“, što će se ovog vikenda, ponovo odvijati na području šireg okruženja Kanfanara, točnije, od pitoresktnog Limskog kanala do povijesnih zidina Dvigrada i Barata.

Prije, sad već šest godina, osmišljena je i realizirana, tek kao okupljanje istinskih zanesenjaka rallya, tada jedinstvena priredba u nas, u ovo doba godine. Pokazalo se to punim pogotkom za okupljanje automobilista poslije dvomjesečne zimske pauze.

Organizaciju potpisuje Autoklub „Poreč Motorsport“, uz suorganizatora AKOK „Skok racing 1993“ iz Gambetići (Višnjan), a sve počinje već u subotu 18.veljače prijepodnevnom verifikacijom sudionika.

Počelo se skromno, s 20-tak, druge već gotovo 40 automobila, a potom broj raste gotovo do 70. No ovogodišnji će po svemu sudeći biti rekordan, zaprimljene su čak 84 prijave iz Italije, Hrvatske, Slovenije i Austrije.

Prvo je ovo natjecanje upisano u domaći kalendar Hrvatskog auto i karting saveza, za međunarodni imidž „FIA zone event“, a po svemu sudeći čeka nas krajnje bogata, sadržajna i raznovrsna oktanska sezona na četiri kotača koja će potrajati do pred sam Božić.

Ukupna duljina itinerera je 64,87 km, od čega čak 55,08 km otpada na osam prolaza dionicama brzinskih ispita. Vozit će se na dionicama Lim-Dvigrad i Dvigrad-Barat, na svakoj od dionica u oba smjera po dva puta, prema posebnom rasporedu, počev već od 8 sati u nedjeljno jutro.

Prijepodnevni dio završava oko podne, a drugi dio počinje u 13 sati. Sudionici su prema vozilima razvrstani u čak deset različitih klasa: do 1400 ccm, do 1600 ccm, do 2000 ccm, preko 2000 ccm, automobili s pogonom na četiri kotača do i preko 2.000 ccm, vozila R5, S2000 i WRC specifikacije, automobili s pogonom na zadnje kotače, zasebna klasa Jeep, te open za sva ostala vozila (buggy i slična). Lista prijava s osnova marki i pripremljenosti vozila je i više no impresivna. Među prvih i najjačih 15-ak su više Škoda Fabia R5, Mitsubishi Lanceri i Subaru Impreze, Ford Fieste i Peugeoti Rally 2, 3 i 4, a zastupljeno su čak 24 svjetske marke automobila.

PULIĆ I LONČARIĆ ZA DOMAĆI PRIMAT

Među talijanskim i slovenskim asovima, u samom vrhu startne liste su dva vrhunska i trofejna hrvatska rally majstora. Legendarni Dubrovčanin Niko Pulić uz suvozača Karla Kovačića nastupit će u Ford Fiesti Rally 3, dok će ljubitelj makadama Nenad Lončarić s Tajanom Vojvodić-Pinky još jednom u boj za postolje svojom Subaru Imprezom Sti.

- Počeli smo skromno, primijenili sva organizacijska iskustva kojih nam u protekla tri desetljeća ne nedostaje i evo stigli do izvrsne brojke prijavljenih. Okupljanje smo zamislili kao dvodnevni trening rally posada i to na makadamskoj podlozi. Interes, prvenstveno posada iz Italije je zavidan, što znači da su prepoznali naš trud, kvalitetu dionica i okruženje u kojem se manifestacija odvija. Kombiniramo tri dionice, prvog dana neobvezni „shakedown“ na stazi cross oktanskog centra Canalli u Gambetićima, te dvije makadamske dionice na širem području Kanfanara, na kojima će se odvijati nedjeljni program za nagrade najuspješnijima – istakao je Edi Milokanović, neiscrpni pregaoc oktanskih zbivanja istarskog poluotoka.

Servisno parkiralište i ured je u samom Limskom kanalu. Verifikacija i tehnički prijam odvijat će se prvog dana u okruženju Restauranta „Viking“ u subotu od 8 do 12 sati, slijedi odlazak u Gambetiće na „shakedown“ od 14 do 17,30 sati. Večernji sati, od 18,30, rezervirani su za ceremonijalni start svih posada ispred „Vikinga“, gdje će sutradan u isto vrijeme najuspješniji dobiti zaslužena priznanja.

Zbog odvijanja manifestacije u nedjelju,19.veljače u vremenu od 7 do 18 sati za javni promet bit će zatvorene: dionica od križanja s glavnom cestom Pula-Trst (D75) do Limskog kanala, te makadamske dionice od Limskog kanala do Dvigrada i od Dvigrada do Barata.

Više sa portala poduckun.net ...