U Buzetu otvorenja nove sezone: Formula driver u punom sjaju

Autor: Miroslav Krpan 19.05.2023

U više bodovnih konkurencija, na poznatoj brdskoj stazi od Mosta do Peničići, najavljuje se pravi oktanski spektakl s gotovo 200 sudionika

Buzet – Sredina svibnja već je godinama rezervirana za otvorenje nove sezone Formule driver, najpropulzivnije hrvatske automobilističke discipline, koja se i ove godine sastoji se od pet natjecanja. Prvo je na rasporedu ovog vikenda u Buzetu, slijedi mjesec dana kasnije Učka, u kolovozu Klek kod Ogulina, prvog vikenda u listopadu nova destinacija Platak, a završnica, već uobičajeno sredinom prosinca na Automotodromu Grobnik. U okviru Hrvatskog auto i karting saveza nositelj organizacije HAKS Kupa Formule driver je Autoklub Buzet Autosport, ujedno i organizator prvog natjecanja sezone.

Deveto izdanje „Signum Max formula driver Buzet 2023.– Memorijal Mladen Žulić i Moreno Komar“ , natjecanja koje je posvećeno sjećanju na nekadašnje vrsne buzetske automobiliste, koji su nas prerano napustili, brojem sudionika dostiglo je prethodna izdanja. Vikend 20. i 21.svibnja ispunjen je bogatim i sadržajnim automobilističkim programom.

Vozi se na dionici najpoznatije domaće brdske staze u Buzetu, za Formulu driver duljine 4.400 metara, uz deset usporenja, posebno instaliranih šikana u cilju smanjenja brzine na ravnim pravcima.

Svojevrsna kombinacija brdskih utrka i autoslaloma, preslikana je od Talijana, a prvom ovogodišnjem bodovanju međunarodnog HAKS Kupa očekivano će pristupiti 86 vozačica i vozača iz 25 hrvatskih, te šest klubova Slovenije, Italije i Austrije. Za Nagradu organizatora posebno nastupa još stotinjak vozača, a nedjeljne vožnje ujedno se boduju i za Prvenstvo Auto i karting lige Zapad HAKS-a, te Auto i karting saveza Istre.

Subotnji dan, uz uobičajeni prijem vozača i vozila od 15 do 17 sati u prostorima Tvornice Cimos, upotpunjen je s tri dodatna sadržaja. Na dijelu velikog parkirališta Mašimova Škuja, od 10 sati okupljat će se sudionici prateće promo manifestacije „Gymkhana“ (driftanje), u kojoj na posebnom poligonu paralelno nastupaju po dva automobila. Jednosatni slobodni treninzi kreću od 11 sati, kvalifikacijske vožnje od 12 do 17, a finalne od 18 do 19 sati. U međuvremenu, od 17 sati na istom će se mjestu upriličiti, treću godinu za redom, ceremonijalna dodjela prvih stalnih deset brojeva najboljim sudionicima prošlogodišnjeg HAKS Kupa koje će nositi čitavu sezonu. Od 19 sati u Hotelu Fontana, u organizaciji Auto karting saveza Istre i AK Buzet Autosport, upriličuje se svečanost dodjele priznanja najuspješnijima u prošlogodišnjem Formula driver Prvenstvu Auto i karting lige Zapad i Prvenstvu Auto karting saveza Istre.

Nedjelja 21.svibnja je natjecateljski dan. Treninzi su od 8,30 sati, a prva od dvije bodovne utrke starta u 11,15 sati. Proglašenje najuspješnijih očekuje se oko 19 sati.

Prošlogodišnja sezona iznjedrila je novog prvaka HAKS Kupa Zagrepčanina Hrvoja Belinića, (Renault Clio Cup), dugogodišnjeg vozača Autokluba Pula-Rovinj, koji je s tek jednim bodom prednosti nadmašio slavljenika iz 2021.godine Talijana Franca Giacomazzija (Lancia Delta Evo Proto). Favoriti jesu, ali velike konkurente, očekivano, imat će u Talijanima Marcu Tessariju (Fiat 500 Proto) i članu AK Buzet Autosport Marcu Mazzoniju (Ford Sierra). Status pobjednika nastojat će vratiti i Austrijanac Dragan Gajić (Opel Corsa Hvr), a među sudionicima je niz mlađih koji „grizu“ za što bolji plasman. U svakom natjecanju posebnu draž čini i posebna vožnja „Top 5“ petorice najbržih za bonus bodove u cjelogodišnjem Kupu. Raduje i podatak da je među sudionicima najavljen nastup čak 19 juniora i devet vozačica.

Više sa portala poduckun.net ...