UZ ČETIRI KARLOVAČKE RIJEKE 50 POSADA Starta hrvatsko automobilističko prvenstvo

Autor: Miroslav Krpan 25.03.2022

Hrvatski asovi i domaćini na karlovačkoj prezentaciji (foto Arhiva KŽ)

Bodovna rally sezona otvara se prvim izdanjem „Quattro river Rallyja Karlovac 2022“, a vozi se i u samom Karlovcu

Karlovac – Dugi su bili zimski mjeseci iščekujući start nove automobilističke sezone, bodovnih natjecanja Prvenstva Republike Hrvatske i međunarodnih ogleda upisanih u kalendar Hrvatskog auto karting saveza i FIA-e. Prvom izdanju „Quattro river Rallyja Karlovac 2022“ , što se od 25. do 27.ožujka odvija na području Karlovačke županije, prethodila su dva promotivna makadamska ogleda u Čazmi i Kanfanaru, da bi ovo, prema listi prijava, okupilo 50 posada iz sedam zemalja. Uz 40-tak hrvatskih posada pristiglih iz 15 klubova, dolaze vozači Slovenije, Poljske, Češke, Latvije, Italije i Mađarske.

Prvi se puta održava službeno rally natjecanje u Karlovcu i širem okruženju, a sve objedinjeno kroz povezanost četiri rijeke na koje se Karlovčani ponose, pa je i organizator, zagrebački Autoklub INA Delta, svaku od dionica brzinskih ispita vezao uz ime Korane, Kupe, Dobre i Mrežnice.

Sa startnim brojem „1“ u borbu za naslov prvog pobjednika ovog natjecanja ući će prošlogodišnji prvak svijeta u WRC 3 kategorije, ujedno trostruki europski prvak i četiri puta prvak svoje zemlje, Poljak Kajetan Kajetanowicz uz suvozača Macieja Szczepaniaka za upravljačem Škoda Fabia R5. Ne čudi njegov dolazak, kao i nekolicine vozača koji će kroz 20-tak dana, dijelom istim dionicama, voziti drugo izdanje hrvatskog WRC-a Croatia Rallyja. Hrvatske snage nastupaju u trenutno najjačem sastavu, počev od 11-erestrukog državnog prvaka Juraja Šebalja, koji uz sebi novog suvozača Marijana Stublića, brani boje AKK Sveta Nedelja u novoj „Toyoti Yaris GR“. U dresu novoosnovanog, svog, domicilnog Autokluba Konavle, u jednom od posljednjih službenih nastupa u 40-godišnjoj trofejnoj automobilističkoj karijeri nastupit će Dubrovčanin Niko Pulić uz suvozačicu Aleksandru Kovačić (AK Delta Sport), za volanom Škoda Fabia R5. Niko je najavio svoj službeni oproštaj krajem travnja na WRC-u, pa mu je ovo samo „trening“, nakon tri naslova hrvatskog prvaka u Rallyju, trostrukog europskog na brdu, te nebrojeno kružnih i brdskih naslova domaćeg i međunarodnih prvenstava. I treći hrvatski adut za visok plasman je aktualna hrvatska posada broj jedan, državni prvaci 2021.godine, Buzećanin Viliam Prodan i Zagrepčanin Zoran Raštegorac (AK Opatija Motorsport) u još jednom novom automobilu „Renault Clio Rally4“.

Spominjući vozače i posade, uz već niz stalnih sudionika domaćih rally natjecanja, pažnju plijene još tri imena: inicijator ove manifestacije Željko Magličić (AK Ina delta) koji će uz suvozača Ivana Poljaka (AK Delta Sport) voziti Ford Fiestu Rally4, potom prvi službeni rally nastup trofejnog kartingaša Jana Pokosa (AKK Fly with Kolman) kojem će radar čitati nekadašnji Jurin trofejni suvozač Toni Klinc (AK Ina delta) u Ford Fiesti, te ulazak u svijet „velikih“ s krono, slalom i f-driver staza višestrukog prvaka Vjekoslava Čička (AK Buzet Autosport) s Ford Fiestom R4 uz suvozača Eugena Kokorića (AK Zagorje).

Svi aktualni hrvatski prvaci startaju novu sezonu u Karlovcu u obrani naslova. Sezona je duga, do studenog vrijedi odraditi još šest Rallyja. Karlovačke „4 rijeke“ rally je pun pitoresknih krajolika kojima prolazi. Ceremonijalni start je u centru grada u subotu 26.ožujka od 15 sati (Radićeva ulica), prvi pravi BI Korana gradskim ulicama sa startom u 17,14 sati kreće od gradske sportske dvorane. Sutradan su BI Kupa na dionici Vrhovac-Vrškovac na području Ozlja, BI Dobra od Vinskog Vrha do Duge Rese, te BI Mrežnica od Banjskog Sela do Gornjeg Bukovlja. Ukupna duljina itinerera je 264,89 km od čega 90,33 km otpada na brzince. U subotu se svi brzinci voze dva puta, jutarnji start je u 9,54, a popodnevni u 14,03 sati, uz 30 minutnu neutralizaciju u centru Ozlja od 13,20 sati. Servisni park je od petka do nedjelje u karlovačkom Perivoju Josipa Vrbanića, a u subotu od 9 do 12 sati svim verificiranim posadama omogućena je posljednja proba vozila na shakedown dionici u Zagradcima. Prvi karlovački „QRR“ rally međunarodnog je karaktera, boduje se za Međunarodno zonsko prvenstvo Hrvatske, Državno prvenstvo Hrvatske, te otvoreno prvenstvo Zagreba. Organizatorima iz Zagreba svesrdnu pomoć u realizaciji ove značajne sportsko-turističke manifestacije pružili su Karlovačka županija i njena turistička zajednica, potom TZ područja Četiri rijeke, TZ područja Kupa, Grad Karlovac i brojni gospodarski subjekti čitave regije.

Više sa portala poduckun.net ...