[VIDEO] Jedriličarska regata Susak za dvoje i Susak za posade - Trijumf najiskusnijih usprkos brojnim izazovima

Autor: Nikola Cvjetović 28.11.2023

Osam posada koje su izdržale do kraja, doživjele su avanturu koju će pamtiti cijeli život. Djelić uvjeta koji su vladali na moru pogledajte u priloženom video isječku…

Ičići Proteklog vikenda svjedočili smo izvanrednoj regati Susak za dvoje i Susak za posade, uzbuđujućem događaju koji se odigrao usred zahtjevnih vremenskih uvjeta. Ruta, izvorno planirana od Ičića do otoka Suska i natrag, doživjela je odgodu od 26 sati zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, započevši se u subotu umjesto u petak.

Preživljavanje ciklonalne fronte: Odgađanje za 26 sati i prilagodba rute
Ciklona koja se premještala preko Sjevernog Jadrana, jaki vjetrovi i nemirno more, prisilili su organizatore na odgodu starta za značajnih 26 sati, odluka je to koja je bila ključna za sigurnost sudionika. Kada je regata konačno startala, jedrila se na izmijenjenoj ruti oko otoka Unija, umjesto otoka Suska. Vjetar, uglavnom iz sjevernih smjerova, brzine od 25-30 čvorova, s izmjerenim udarima do 48 čvorova, postavljao je izazovan zadatak hrabrim jedriličarima.

Bitka otpornosti: 15 od 20 jedrilica krenulo na put
Od prvotno prijavljenih 20 jedrilica, 15 hrabrih posada zaplovilo je valovima. Međutim, teški uvjeti potaknuli su sedam ekipa da odustanu usred puta, neki zbog oštećenja opreme, a neki zbog izazovnih uvjeta na moru. Preostalih osam jedrilica koje su izdržale do kraja, doživjele su avanturu koju će pamtiti cijeli život.

Niki Keser Petrović, Hrvoje Petrović i Mladen Babac

Trijumfalni pobjednici: DSK i Tara 1
Unatoč zahtjevnim izazovima, ukupni pobjednik regate bio je "DSK," kojim su upravljali nepobjedivi duo Niki Keser Petrović i Hrvoje Petrović, članovi domaćinskog kluba YC Croatia. U kategoriji posada, pobjeda je pripala jedrilici "Tara 1," kojom je upravljao iskusni Marin Lovrović, koji su u cilj ušli 20-ak min nakon “DSK”. Po ORC obračunu jedrenog vremena koji ujednačava različite tipove jedrilica, dvojac Dalibor Jurčić i Zoran Kalebič na jedrilici "Ariel" proslavili su pobjedu ispred DSK I Tamikaye.

Zadovoljstvo usprkos izazovima: Duh jedrenja prevladava
Usprkos hladnoći, neočekivanim izazovima i teškim odlukama o odustajanju, natjecatelji su pokazali nepokolebljivu odlučnost i sportski duh. Zadovoljstvo i zajedništvo među jedriličarima bilo je opipljivo, naglašavajući otporni duh jedriličarske zajednice. Svaki sudionik, bez obzira na to je li prešao cilj ili se suočavao s elementima, pridonio je zajedničkom iskustvu osvajanja nepredvidive moći mora.

Pogled prema naprijed: svjedočanstvo o pomorskoj ustrajnosti
Dok se regata Susak približava kraju, sudionici odlaze s više od priča o izazovnim uvjetima. Odlaze s osjećajem postignuća, zajedništvom kovanom u vatri izazova i sjećanjima koja će odjekivati kroz cijeli život. Regata Susak za dvoje i posade, stoji kao svjedočanstvo o ustrajnosti i strasti jedriličara koji pronalaze trijumf usred izazova.

VIDEO

Više sa portala poduckun.net ...