Viliam Prodan najavljuje povratak u rally prvenstvo Hrvatske: Jedan od ciljeva je dobar nastup na WRC-u u Zagrebu

Autor: Nikola Cvjetović 03.01.2024

2023. je bila dobra trening sezona, a u novu sezonu stižemo s full gasom

Opatija - Nastup na hrvatskom izdanju rally WRC natjecanja i povratak u prvenstvo Hrvatske s novim automobilom, planovi su koje ove godine očekuju Viliama Prodana, koji jedva čeka start sezone. Kako bi ga dočekao spremno Prodan i njegov suvozač Marko Stiperski zimsko vrijeme provode u intenzivnim pripremama za novu sezonu.

Pripreme rally natjecatelja sastoje se od nekoliko ključnih elemenata; osiguravanje budžeta, fizičkih priprema te što više treninga i testiranja s automobilom. Bitno je što više biti u automobilu, a to je kod nas veliki problem u zimskom periodu, otkrio je Prodan. Unatoč tome, za Prodana odmora ove zime nema jer nova sezona je blizu i želja mu je dočekati je spremno! Prvi nastup očekuje ih tijekom veljače i to na pripremnom natjecanju u Italiji.

Uspješna, ali zanimljiva i puna preokreta rally sezona jer iza Viliama Prodana. Prošlu sezonu Prodan je započeo s novim suvozačem, Markom Stiperskim, što se pokazalo kao pun pogodak. Osim novog suvozača početak godine označio je i novo prvenstvo, a za dvojac Prodan-Stiperski odluka je pala na natjecanje u Slovenskom prvenstvu. Razloge i motivaciju, objasnio je Prodan.

- Vrlo jaka liga bila nam je dodatni izazov, a novi suvozač samo motiv da budemo bolji i brži. Nastupima u Sloveniji smo zadovoljni, ali smo na pola prvenstva stali s daljnjim nastupima jer smo odlučili da nam je bolje početi s pripremama za 2024. s potpuno drukčijim automobilom. U nastavku sezone odradili smo dva natjecanja s novim automobilom i dobili korisne informacije za nadolazeću sezonu. Rekao bi da je 2023. bila jedna dobra trening sezona.

Svako iskustvo zlata vrijedi, tako i ovih nekoliko natjecanja u Slovenskom prvenstvu. Prodan se nada da bi se u kvaliteti organizacije Slovenskog prvenstva mogli ugledati i naši hrvati, kako bi i hrvatsko prvenstvo napokon zasjalo.

- Brzinski ispiti su vrlo slični u Sloveniji i Hrvatskoj. Razlika je u kvaliteti posada i izvedbe samih natjecanja. Nadam se da će se već iduće sezone i kod nas preslikati modeli natjecanja kakve prakticiraju Slovenci, kako bi u tom slučaju mogli pričati i o kvalitetnom hrvatskom prvenstvu.

Nakon uspješnog starta sezone u Sloveniji, dogodile su se opet promjene. Prodan se zajedno sa svojim timom odlučio za zaokret - završiti s natjecateljskom sezonom u Sloveniji i krenuti s pripremom za sezonu 2024. i to na omiljenim utrkama u Hrvatskoj.

- Pao je dogovor da promijenimo automobil, a to je značilo da bodovno više ne možemo nastupati u sklopu prvenstva Slovenije, a sve u svrhu pripreme za 2024. godinu gdje je jedan od ciljeva dobar nastup na WRC-u u Zagrebu.

Zadnje utrke koje su odvozili u 2023. - Kumrovec, Buzet i Idrija - Prodan i Stiperski iskoristili su za testiranje novog automobila.

- Ove utrke bile su testne za nas, ali s tri pobjede u tri nastupa pokazalo se da smo se jako zbližili s automobilom, ali imamo još detalja na kojima moramo poraditi kroz treninge prije samog starta sezone. Ford Fiesta Rally3 pokazao se jako konkurentnim automobilom te s nestrpljenjem očekujemo novu sezonu.

Kao jedan od iskusnijih relijaša u Hrvatskoj Prodan je prokomentirao i konkurenciju među vozačima u Hrvatskoj, osvrnuo se na mlade potencijale u rallyju i objasnio zašto više vrijedi iskustvo nego talent.

- Jedan od problema hrvatskog relija jesu loša konkurentnost i veliki budžeti potrebni za nastupe zato dolazimo do loše konkurentnosti. Novim konceptom koji je u planu za 2024. nadam se da će se promijenit stvari na bolje. Mladih ima, ali trebaju puno raditi da bi se digli u ozbiljnu konkurentnost.




Više sa portala poduckun.net ...