WRC Croatia rally - Najveća sportska manifestacija ponovo u Hrvatskoj: Lijepom našom vozit će svjetska rally krema

Autor: Miroslav Krpan 19.04.2023

Foto: Miroslav Krpan

Kroz pet županija i Grad Zagreb, tijekom četiri dana, na deset različitih dionica, vozit će 56 posada iz 23 zemlje svijeta pred očekivanih više stotina tisuća gledatelja uživo i milijunskim auditorijem širom svijeta

Do početka najvećeg sportskog spektakla u Hrvatskoj, koji će u četiri dana, od 20. do 24.travnja, doživjeti svoje treće izdanje odbrojavanje traje i uskoro prelazi u minutažu. U zraku se osjeća neka oktanska groznica, kud god se krene uviđa se najava, čita se, piše, priča, raspravlja o samo jednoj stvari na svijetu – a ovog puta nije u pitanju sveprisutni – nogomet.

Hrvatska, „mala zemlja za odmor“ postala je „velika zemlja“ za sportske spektakle. Prije tri godine ušli smo u krug 30-ak zemalja koje su upisane na karti FIA Međunarodne automobilističke federacije kao domaćini i organizatori rallya za Svjetsko prvenstvo. Pred nama je treće hrvatsko izdanje WRC projekta „Croatia rally“, ove godine četvrtog bodovnog natjecanja u kraljevskoj automobiliustičkoj disciplini, kojeg organizacijski potpisuju zagrebački Autoklub Cro Dakar Team i porečki Autoklub D.T. Motorsport, uz tehničku realizaciju Autokluba Delta Sport iz Zagreba, dok sve prema svjetskoj federaciji objedinjava Hrvatski auto i karting savez.

Ideja dovođenja svjetskog prvenstva, znanog jednostavnom kraticom WRC, tinjala je desetljećima, ulazila u završnu fazu dolaska svjetskih asova, ali prije tri se godine i obistinila. Vrijedi priznati da je tog trenutka dolazak WRC-a na hrvatsko tlo na neki način ubrzala svjetski prisutna pandemija virusa korona, koji je mnoge dotadašnje organizatore onemogućio da nastave ili nove da prvi puta budu domaćini. Naša hrabrost i odlučnost, dato povjerenje FIA i promotora WRC-a urodila je plodom. Prvo izdanje bez publike zbog onemogućenog kretanja i epidemioloških mjera okupljanja u masama, dok je uz drugo na žalost bilo vezano opet nešto loše, prošle godine netom začeta agresija Rusije na Ukrajinu koja je nepredvidivim ekonomskim, ali i sigurnosnim teškoćama izazvanim na tlu Europe ostavila traga u gospodarstvu. I ove je godine trebala biti barem „treća sreća“, ali na određeni način ostaje u podsvijesti teška tragedija pogibije jednog od ponajboljih svjetskih rally asova Irca Craiga Breena, prije samo nekoliko dana, prilikom testiranja automobila upravo u pripremi za hrvatski WRC.

Foto: Arhiva



SLIKA HRVATSKIH LJEPOTA IDE DILJEM SVIJETA


Croatia rally u programu FIA WRC definitivno je najveći hrvatski sportski automobilistički proizvod. Počasni pokrovitelj manifestacije je Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, a iza projekta je stala Vlada Republike Hrvatske, Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma i sporta, Grad Zagreb i TZ, kao i niz najvećih kompanija koje su uvidjele interes prisustva i doprinosa manifestaciji koju opslužuje više od dvije tisuće osoba u cjelokupnoj organizaciji (suci, redari, interventne službe, tehničke ekipe,...), uz 500-tinjak volontera na različitim poslovima, a kroz riječ i sliku svih zbivanja u Hrvatskoj ovih dana, sa staza izvještavat će 200-tinjak novinara, fotoreportera, 80 osoba u TV produkciji WRC-a, deseci osoba u HRT produkciji, čiji će proizvod otići diljem svijeta u 150 i više zemalja. Prošle godine sliku iz Hrvatske, zahvaljujući rallyu, promatralo je 88 milijuna (!) gledatelja diljem svijeta. Projekt je to u koji je direktno ili indirektno uključeno 40-ak lokalnih jedinica uprave i samouprave, na području pet županija: Zagrebačke, Varaždinske, Krapinsko-zagorske, Karlovačke i Primorsko-goranske, kao i Grada Zagreba, na čijim je prostorima smješten Servisni park, te se organizira ceremonijalni start i cilj rallya.

Ovogodišnja rally sezona WRC-a startala je tradicijski u Monte Carlu na asfaltnoj podlozi, nastavila se na snijegom, dijelom ledom, prekrivenim cestama Švedske, pa preko makadama u Meksiku stigla u Hrvatsku.

Na prostoru većem od 56.000 kvadrata, gotovo površinski ravnih deset nogometnih terena, proteklih je dana, na istočnom parkiralištu Zagrebačkog Velesajma, između Hipodroma i Poslovne zgrade INA Industrije nafte d.d. nicao jedan novi grad, grad oktana, rally grad u kojem već borave, iz kojeg će automobilima kretati i u koji će se poslije brzinskih ispita vraćati relijaši. Za potrebe infrastrukture, ne ulazeći u velebna montažna zdanja koja podižu svjetski timovi, razvučeno je više od 20 kilometara raznih kabela, postavljeno 1.800 spojeva vode uključujući i dugi razvod instalacija s još desetak kilometara različitih kablova. Gradić je to u koji je pristiglo 70 šlepera opreme, za potrebe 2.400 ljudi koji su sudionici svih timova i službi rally posada.

Foto: Arhiva

DEVET NAŠIH POSADA NA STARTU

Nastup na WRC-u, posebno na domaćem terenu svakako je izazov za svaku posadu. Među osam hrvatskih posada u skupini vozila WRC Rally 3 su brat i sestra Martin i Dora Ravenščak (Ford Fiesta Rally3), dok su četiri posade u WRC Rally 4: Tomas Hrvatin-Đani Simčić (Renault Clio rally4), Željko Magličić-Ivan Poljak (Ford Fiesta), Jan Pokos-Vilijem Ošlaj (Peugeot 208 Rally4) i Marko Lončarić-Gabrijel Krnjić (Renault Clio Rally4). Posljednje tri posade na listi prijava su u skupini WRC Rally 5: Vjekoslav Čičko-Eugen Kokolić, Slaven Šekuljica-Damir Petrović i Igor Mandić-Albert Ivančić, svi u Renault Clio RS Line. Deveta „naša“ posada je s hrvatskom licencom u PH već nizom godina, Mađari Janos Szilagyi-Alexandra Varadi (Peugeot 208 Rally4).

Uz dionice brzinskih ispita organizirane su „Fun zone“ koje osim prolaska rally vozila u pauzama garantiraju sadržajan program, gotovo cjelotjedna na Zagrebačkom Velesajmu u Servisnom parku, na Shakedownu „Okić“, potom na Platku i Novigadu na Dobri, ujedno najvećoj, te neizostavna u Kumrovcu. Posebno su rezervirane VIP zone, potom prostori za medije, a upozorenja svake službene osobe poželjna su za poštivati i držati se istih. Do mjesta brzinskih ispita preporučljivo je stići tri sata prije prolaska prvog vozila, po mogućnosti organizirano ili sa što manje vozila a što više putnika u njima, dok će za parkiranje vozila biti posebne oznake. Prilazne ceste brzincima moraju biti prohodne u svakom trenutku. Bilo koja nepodopština, stajanje na opasnoj poziciji, nepoštivanje sigurnosnih mjera može biti razlogom otkazivanja brzinskog ispita. Kontrole FIA i organizatora su učestale, važne i u obostranom interesu.

U WRC spektaklu narednih dana treba uživati.

Više sa portala poduckun.net ...