WRC CROATIA RALLY Neuville vodeći - odluka u Kumrovcu

Autor: Miroslav Krpan 20.04.2024

NEUVILLE-WYDAEGHE (snimio M.Krpan)

Izabrati prave gume s pogledom u nebo bila je glavna djelodnevna okupacija vozača i njihovih timova, a Neuville je održavao prednost i u završni čin ulazi s 4,9 sekundi

Zaprešić – Drugi natjecateljski dan bio je težak i neizvjestan za sve, kako vozače i suvozače, te njihove timove, ali i brojnu publiku koja je pogledivala u nebo, dok su neki dočekali i kišne kapi. Nove četiri dionice, s po dva prolaza, od ranog jutra, do kasnog poslijepodneva, kroz Žumeračko gorje i šire karlovačko okruženje, obilježile su borbe za svaku desetinku boljeg i bržeg vremena od izravnog konkurenta među 65 posada koje su se upustile u nastavak ovogodišnjeg WRC Croatia rallya.

Odabir pravih guma, kombinacija svih vrsta i hrabrost, sugestivnost i odlučnost iznjedrili su konačan poredak poslije drugog dana, poslije 16 brzinskih ispita i gotovo 230 kilometara brzinaca.

S temperaturom asfalta svega stupanj ili dva, u 7,31 sat startao je prvi subotnji brzinac Smerovišće-Grdanjci duljine 15,72 km i odmah iznjedrio iznenađenje. Trojici osvajača najboljih vremena prvog dana i prvih osam brzinaca, Neuvilleu, Evansu i Ogieru nenadano se priključio povratnik u redove skupine WRC1 Francuz Adrien Fourmaux uz suvozača Alexandre Coriu u Ford Puma Rally1 Hybrid. Odvezao se najbrže, pet desetinki brže od Neuvillea, sekundu od Ogiera, dok je „tek“ peto vrijeme s 1,1 sekundom više osvojio Evans. Belgijska posada Thierry Neuville i Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1) tako su već od jutra, sa skromnih osam desetinki, zasjeli na vrh ljestvice, ispustivši ga tek nakratko sredinom poslijepodnevnog programa. Neuville i Elfyn Evans već su na drugom dnevnom brzincu Stojdraga-Gornja Vas (20,77 km) ponovo u „nuli“, ali obojica tri desetinke sekunde slabiji od Sebastiena Ogiera i Vincenta Landaisa u Toyoti GR Yaris Rally1 Hybrid koji je tako stigao do svog 702. najboljeg vremena brzinskih ispita u sustavu WRC-a. Lider prvenstva i favorit hrvatskog WRC-a ove godine Thierry Neuville se okrenuo novim pobjedama na preostala dva kratka brzinska ispita i prvo s devet sekundi ispred Elfyna Evansa pobjeđuje na BI Vinski Vrh-Duga Resa (8,78 km), a potom i 2,9 sekundi ispred Sebastiena Ogiera na BI Pećurkovo Brdo-Mrežnički Novaki. Jutarnji dio zaključuje s 4,7 sekundi prednosti ispred Evansa i 11,3 sekunde ispred Ogiera.

Poslijepodnevni dio očekivan je uz veće padaline, ali bilo ih je tek na „preskok“ i u malim količinama, što je dobrim odabirom guma u krajnosti bolje iskoristio Neuville. Smerovišće dobiva Evans, drugi je Ogier, a Neuville treći s većim zaostatkom od 6,7 sekundi kada ponovo gubi vodstvo. No, onda na preostala tri do večeri vozi taktički dobro i zrelo, sigurno i oprezno, da bi ukupnim vremenom 2:09:46,0 sati, nakon dva dana, u treći i završni ušao s prednošću od 4,9 sekundi ispred Evansa, dok Ogier zaostaje 11,6 sekundi. Ott Tänak i Martin Järveoja (Hyundai) su peti sa 1:15,5 minuta više, a Fourmaux-Coriu (Ford Puma) zaostaju 1:35,4 minute. U skupini drugog razreda WRC2, usprkos promjenjovom tempu vožnje i dalje je najbolji Rus latvijskog porijekla Nikolay Gryazin uz suvozača Konstantina Aleksandrova (Citroen C3 Rally2) sa 39,5 sekundom, boljim vremenom od Francuza Yohana Rossela i Arnauda Dunanda (Citroen C3), koji su pored nekoliko boljih vremena imali i problema s gumama i kašnjenjem. Dobrim se pokazao mladi finski tandem Sami Pajari-Enni Mälkönen (Toyota Yaris Rally2) koji zaostaju 26,3 sekunde iza Rossela.

Najuspješnijim juniorom u konkurenciji JWRC skupine Rally3 i dalje je estonski tandem Romet Jürgenson-Siim Oja (Ford Fiesta rally3).

nPRODAN, HRVATIN I MADIĆ SE DOBRO DEŽE

Buzetsko-zagrebačka posada Viliam Prodan i Marko Stiperski (Ford Fiesta Rally 3) na 29. mjestu ukupnog poretka zaključila je i drugi dan ovogodišnjeg domaćeg WRC-a. Izvrsni su, sedmi u svojoj skupini WRC3. Deset mjesta slabiji ukupno su prošle godine naši najbolje plasirani riječki mladići Tomas Hrvatin-Đani Simčić (Peugeot 208 Rally4), ujedno vodeći u svojoj klasi Rally4, dok su dva mjesta niže, na 41.mjestu Igor Mandić-Albert Ivančić (Ford Fiesta rally4). S mnogo problema suočio se naš najmlađi vozač Jan Pokos, što tehničke prirode na automobilu, nalijetanja na neke okrajne kamene, kašnjenja u vremenske kontrole ili pak kazne proizašle iz svega, što je njega i suvozača Vilija Ošlaja „bacilo“ na 48.mjesto. Kraće izlijetanje imao je i Željko Magličić sa Ivanom Poljakom, dok su poziciju iza Pokosa Slaven Šekuljica i Damir Petrović. Do pred kraj drugog dana još je u igri bio Igor Tomljanović sa Florijanom Šalecom.

ODLUKA U KUMROVCU

Nedjelja je dan odluka. Vozi se na sjeveru Hrvatske u Varaždinskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji. Sve starta u zoru, prvi brzinac Trakošćan-Vrbno (13,15 km) kreće u 7,08 sati, a slijedi prvi prolaz dionicom Zagorska Sela-Kumrovec (14,24 km) od 8,28 sati. Nastavit će se ponovo iz Trakošćana od 10,23 sati, da bi u 13,15 sati sve oči svijeta bile uprte u start 20. i odlučujućeg brzinskog ispita, „Wolf Power Stagea“ imenom najslavijeg sela svijeta, kako tepaju Kumrovcu. U nedjeljnom programu u igri su dvije skupine bodova, po novoj, ove sezone uvedenoj raspodjeli bodova za poredak u WRC-u, a potvrdit će se i već sigurni bodovi onima koji stignu do cilja, a sve osnovom plasmana u prva dva dana. U igri su velike brojke.

Pobjednik može biti novo ime Zlatne knjige hrvatskog WRC-a, „vječiti drugi“ Thierry Neuville ili pak neki od do sada dvojice pobjednika Elfyn Evans ili Sebastien Ogier. Službena dodjela priznanja najboljima je u Zagrebu, kod sjedišta INA Industrije nafte u 16 sati.

Više sa portala poduckun.net ...