Yacht Club Croatia uzburkava valove tradicije i sportskog duha: ACI Optimist Cup i Državno prvenstvo u klasi Šljuka

Autor: Nikola Cvjetović 10.11.2023

Zbog plakata o regati javljaju se ljudi diljem svijeta sa sjećanjima iz Opatije.


Opatija/Ičići - Yacht Club Croatia s ponosom najavljuje ovogodišnje izdanje ACI Optimist Cupa, koje će se održati od 10. do 12. studenog u Ičićima, uz obalu predivne Opatije. Ovog vikenda, preko stotinu jedriličara u klasama Optimist, ILCA i 470 pokazat će svoje vještine, dok će Državno prvenstvo za klasu Sljuka dodatno uzdignuti ovu sportsku manifestaciju na međunarodnu razinu. Regata ove godine dočekuje i posade iz Italije, potvrđujući svoj internacionalni karakter i učvršćujući vezu između Kvarnera i globalne jedriličarske zajednice. Inače ove godine dogodila se neuobičajena situacija vezana uz regatu. Naime, lokalna dizajnerica svjetskog glasa, Anja Zambelli, ovjekovječila je duh Opatije i njene bogate tradicije morem i jedrenjem kroz plakat Državnog prvenstva za klasu Šljuka, inspirirajući se klasičnim linijama klase Sljuka, koja krasi
mora od 1932. godine te simbola Opatijske Rivijere Djevojke sa Galebom. Globalna stranica klase Šljuka - Snipe Today prepoznala je ovu vrijednost, dijeleći vijest s jedriličarima širom svijeta. Uskoro su počele pristizati dirljive priče koje povezuju prošlost s sadašnjošću iz svih kutova svijeta. Jedna posebna fotografija stigla je iz Francuske od gospođe koja je poslala fotografiju gotovo identičnog kadra kao i plakat na kojoj se vidi Djevojka s galebom i jedrilice klase Šljuka u pozadini uz dirljivu poruku da kada je vidjela plakat se prisjetila svojih dolazaka u Opatiju na jedriličarske regate prije više od 50 godina. Dok se jedan gospodin iz Teksasa, jedriličar klase Sljuka, javio sa porukom kako se sjeća Opatijske rivijere jer je tu proveo svoj medeni mjesec 1967. godine, gospodin je i dalje aktivni jedriličar u klasi Šljuka te je izrazio želju doći sljedeće godine u Opatiju te zajedriti Kvarnerom.

Predsjednik kluba, Mladen Babac, s oduševljenjem ističe: "Divno je vidjeti kako ovakve regate doprinose promociji našeg kraja i ponovno privlače goste koji sa sobom nose posebne uspomene na Opatijsku rivijeru. Sve to odvija se u duhu zdravog sportskog nadmetanja." Prva regata započet će u petak u 12:30, dok će se subotnje i nedjeljne regate održati u jutarnjim satima, prilagođavajući se vremenskim uvjetima.

Iz kluba Yacht Club Croatia poručuju: „Zahvaljujemo se svima koji sudjeluju i pridonose organizaciji ovog događaja, kao i turističkim zajednicama koje su neprocjenjiva podrška u stvaranju ovakvih događanja.“

Inače Yacht Club Croatia Yacht Club Croatia (YCC) osnovan je 1987. godine od strane Veljka Barbieria, utemeljitelja ACI-ja (Adriatic Croatia International Club). Osnivanje kluba, bila je manifestacija Veljkove strasti prema jedrenju i pomorstvu, ali i njegove vizije da Hrvatska postane prepoznatljiva destinacija za sve ljubitelje jedrenja. Jedan od najvažnijih trenutaka u povijesti kluba bio je organizacija ACI Match Race regate. Ta regata stekla je međunarodnu slavu i privukla je vrhunske jedriličare iz raznih dijelova svijeta. Osim toga, pod zastavom YCC-a plovio je i Maxi krstaš ACI No. 1, koji je ostvario izvanredne rezultate u nekoliko svjetskih regata, dodatno potvrdivši ugled kluba na globalnoj sceni.

Više sa portala poduckun.net ...