ŽELEZNIKI RALLY U SLOVENIJI Turku nova pobjeda

Autor: Miroslav Krpan 24.08.2022

FOTO: ROK TURK-BLANKA KACIN - pobjednici 9.Rallya Železniki 2022. (snimio M.Krpan)

U konkurenciji 57 posada tri su hrvatske uspješno stigle do cilja FIA CEZ natjecanja.

ŽELEZNIKI – U susjednoj Sloveniji, u organizaciji Športnog društva Omikron plus održan je međunarodni 9.Rally Železniki 2022. na kojem su, među 57 posada iz deset zemalja, nastupile i tri hrvatske. Natjecanje je održano u širem okruženju Železnika, zapadno od Škofja Loke, uz 323,49 km itinerera, te devet brzinskih ispita na četiri različite lokacije ukupne duljine 91,60 km. Uz bodovanje Prvenstva Republike Slovenije, vozilo se i za FIA CEZ Prvenstvo Srednjeeuropske zone.

U zanimljivoj i krajnje neizvjesnoj međunarodnoj konkurenciji višestruki slovenski državni prvak Rok Turk uz suvozačicu Blanku Kacin u Hyundai i20 Rally2 ipak nije dozvolio iznenađenja. U svoju korist upisao je najbolja vremena na sedam, od devet brzinskih ispita i ukupnim vremenom 57:20,2 minuta pobijedio, uz prednost 59,2 sekunde, ispred drugoplasirane mađarske posade Martin Laszlo-Viktor Ban u Škoda Fabia Rally2 Evo.

FOTO: Rally Železniki - servisno podno skijališta Cerkno (snimio M.Krpan)

Upravo su Mađari „oteli“ najbolje vrijeme Turku u samoj završnici natjecanja i to na istoj dionici brzinca Petrovo Brdo duljine 11,90 km. Ono što je zanimljivost jest da su u oba najbolja prolaska ostvarili u desetinku identično vrijeme 6:36,0 minuta, uz prosjek 106,82 km/sat, što se na kraju pokazalo najbržim brzinskim ispitom. Upravo prvim najboljim prolaskom BI 7 Mađari su se s treće probili na drugu poziciju, potisnuvši na kraju, s tek četiri sekunde boljim rezultatom, njemačko-austrijsku posadu Albert von Thurn und Taxis – Bernhard Ettel u Škoda Fabia R5.

Uz Turka, u slovenskom prvenstvu, na postolju su bili drugi Boštjan Logar-Damjan Andrejka (Škoda Fabia R5) i treći Darko Peljhan-Matej Čar (VW Polo RN4).

FOTO: SZILAGYI-KOVACS (snimio M.Krpan)

SILADIĆU ROĐENDANSKO POSTOLJE

Među 46 posada pristiglih do cilja bile su tri hrvatske. U ukupnom poretku 13.mjesto ostvarili su brat i sestra Martin i Dora Ravenščak (AKK Sveta Nedelja) nastupom u Ford Fiesti Rally 4 i u CEZ Grupi 3 osvojili peto mjesto. U istoj su grupi, identičnim automobilom do devetog mjesta (22.ukupno) stigli Mađari Janosz Szilagyi (AKK Delta Sport Zagreb) i Edit Kovacs. Za mjesto bolje nedostajale su im tek četiri desetinke sekunde.

Do trećeg je mjesta CEZ Grupe 2, u Ford Fiesti Rally 4, na svoj rođendan, stigao Ivica Siladić uz suvozačicu Jasnu Durak (AK Delta Sport). U ukupnom su poretku stigli do 26.mjesta.
Vremenske su prilike bile pogodne iako najave nisu bile sjajne. No, orkansko nevrijeme prošlo je i ovim dijelom Slovenije samo 20-tak sati ranije, pa su tijekom cjelodnevnog natjecanja, uz vozače pored staza, mogli uživati i brojni gledatelji.

FOTO: IVICA SILADIĆ i JASNA DURAK (snimio M.Krpan)
Više sa portala poduckun.net ...