Tjedni retrovizor

Treba doista iskazati priznanje svim institucijama (Ugostiteljska škola, Grad Opatija, Festival Opatija…) koje su sudjelovale u organizaciji događanja oko Porina u Opatiji, jer kontinuiranim se programom doista došlo do spoznaje da je Opatija prisutna na nacionalnoj sceni, ali i da i sam grad može nešto ”izvući” od gostoprimstva svim tim brojnim zvjezdama…

A nakon tih početnih pohvala, krećemo sa crnjacima…

– Obrt, put do stečaja

If I had a hammer
I’d hammer in the morning
I’d hammer in the evening
All over this land…
(Pete Seeger)

Prošlog tjedna najavljena je manifestacija Obrt – put do uspjeha koja bi se trebala održati ovog četvrtka u Permanima. Svaka čast nastojanjima Udruženja obrtnika da privuku sve veći broj novih obrtnika (čitaj: prisilnih članova), posebice što to događanje služi kao svojevrsna javna pozornica uspješnim obrtnicima s našeg područja koji mogu reći: ”evo, ja sam obrtnik i uspio sam preživjeti prošlu godinu. Ako navratite i dogodine, velike su šanse da neću biti ovdje”, ali nekako mi se čini da bi bilo daleko bolje da su buduće obrtnike sjeli u neku predavaonu, dali im u ruke kemijsku i one kockaste trgovačke papire pa ih doista uputili u tajne obrtništva.

Satnica bi se mogla sastojati od problematike kao što je ”kako platiti doprinose od 1.800 kuna kada si ovog mjeseca odradio peterostruko više posla, a naplatio dvostruko manje novaca”, ”zašto plaćam legalni reket Obrtničkoj komori i koji je ona faktor uopće, je li to udruga, institucija, agencija, tijelo javne vlasti, šta li”, ”zašto zakon vrijedi za mene, a za druge uopće ne”, te brojne druge.

E, to bi doista bilo edukativno.

– Zemljani sport

To je tvoja zemlja, tu sagradi dom,
tu je stari temelj, tu na kršu tvom.
(Vice Vukov)

Nismo dugo čekali da krenu problemi na gradilištu opatijske sportske dvorane. Doduše, kladionice su na gubitku – ”tip godine” bio je da će negdje usred gradilišta izbiti gejzir čiste, bistre, učkarske vode, a kad tamo – usred krša opatijski su graditelji naišli na plodnu zemlju. Umjesto da posadi masline i uberu državne poticaje, gradska vlast odlučna je u svojoj namjeri da izgradi ”najjeftiniju dvoranu po kvadratnom metru” u regiji, pa što koštalo da koštalo. A koštat će neznatno, ako je vjerovati Raulu Degano, taman dovoljno da i ti kvadrati ne poskupe ukupnu cijenu iznimno povoljne sportske dvorane.

Pitanje je samo koliko će neočekivanih financijskih opterećenja izdržati opatijski proračun, koji izvana djeluje kao da ga ”u crveno” može baciti i kupovina uredskih spajalica.

– Porinuta sezona

Na more dođite nema gusara
Još samo vino s nogu obara
Na more dođite nema ajkula
al’ ipak plivajte blizu obala.

(Hari Mata Hari)

Ne znam koliko je Grad Opatija ”keširao” za gostoprimstvo Porina, ali ako to nije bio neki abnormalno visok iznos, sasvim je izvjesno da je na ovoj manifestaciji profitirao. Ne samo zato što su se u gradu tijekom vikenda vrtile neke manifestacije koje su privlačile i po par tisuća ljudi, niti zato što su u njega na spavanje i večernji provod svratili brojni celebrityji (iako je bilo zabavno gledati klince u parku kako Rajku Dujmću pjevaju ”Tako je dobro vidjeti te opet”), nego zato što je uz sve te stvari i riječko ”mentorstvo” i ovaj grad nakratko postao ”cool”, umjesto svoje ubičajene umrtvljenosti.

Posljednjih nekoliko godina, jedino vrijeme kada je Opatija djelovala zabavno bilo je vrijeme održavanja ”Barufa”. Taj festival preselio je susjedima, a ”Porin” mu zasad nije niti blizu, ali uz maksimu ”bolje išta nego ništa” valja vjerovati da će u budućnosti ova manifestacija označavati uspješno ”porinuće” turističke sezone u Opatiji.

Davor Žic / Liburnija.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

5 years ago

Tjedni retrovizor

8 years ago
error: Content is protected !!