Tjedni retrovizor

retrovizor_2012

Ne treba puno razmišljati da bi se otkrilo najvažniju i najčitaniju vijest proteklog tjedna, koja se zapravo sastoji od dva dijela, već u skladu s onom Newtonovom pričom o tome da svaka akcija izaziva suprotnu reakciju…

– Wireless
Ljubav preko žice
Unaprijed izgubljen raj…
(Aleksandar Mežek)

Žicom smo ogradili rupu – jedina ispravna upotreba ovakve rečenice bila bi situacija u kojoj sam dobrovoljno pristao svojim tijelom štititi provaliju dok interventne ekipe ne stignu i sagrade zaštitnu ogradu… Nažalost, ovog puta upotreba je bila sasvim drugačija, a bodljikava žilet-žica umjesto prema nekoj realnoj opasnosti, usmjerena prema nevidljivim migrantima koji joj se ionako nikad ne bi približili.

Prvo smo na terenu pratili slovensku vojsku koja se provlači kroz šumu kako bi montirala kolutove opasnih prepreka u kojoj će se zaplesti mnoge nesretne životinje, ali ne i dobrosusjedski odnosi.

Jer, suživot mještana s dvije strane granice traje već stoljećima, pa iako su se ponadali da – nakon što su dvije zemlje ulaskom Hrvatske u EU ponovo ujedinjene u istoj državi – su dani odijeljenosti gotovi, suludi planovi slovenskih glavonja sasvim sigurno neće zaustaviti međusobne odnose mještana koji dijele zemlju, živote, pa i groblje… Ako bude potrebno, nastavit će se i – ljubav preko žice.

A da žica i nije neka ozbiljna prepreka, pokazali su već mještani Rupe koji su od nje ispleli trofej za pohvalu u lokalnom kafiću, ali i priču koju sada raspliću mnogi mediji iz Hrvatske i Slovenije.

– Tapefull
Wrap me up and tear me down
Red tape fill up all this ground…
(Agent Provocateur)

Dok jedni režu žicu, drugi režu vrpcu. Jedino… Ako ovako izgleda otvorenje novopofarbane kuhinje, pitam se hoće li u Hrvatskoj biti dovoljno crvene trake za otvaranje velikih investicija?

– NIMBY
They said no, they said no way.
Not in my back yard he can not stay!
(The Vandals)

Vidim kako će ova priča izgledati dalje. Svaka sljedeća lokacija neće valjati iz istog razloga – zašto bi mi bili manje vrijedni od Punta kolove? I doista – zašto bi? S kojom logikom će u, štajaznam, Pobrima dobro stajati nešto što nije za ”elitni prostor” uz more? Gradskoj vlasti neće preostati ništa drugo nego da reciklažno dvorište smjesti na neko nenaseljeno područje…

Recimo – na Zert…

Davor Žic / PodUčkun.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

6 years ago

Tjedni retrovizor

4 years ago

Tjedni retrovizor

1 year ago
error: Content is protected !!