Tjedni retrovizor

retrovizor_2012

Malo pozitive da vas pripremi za malo politike i na kraju – vremenska prognoza.

– Naramak dobrih vijeti
Good thing
Where have you gone?
(Doo doo doobie doo)
My good thing
You’ve been gone too long…
(Fine Young Cannibals)

Naramak dobrih vijesti donio nam je prethodni tjedan. Osobno, među njima mi je najdraža ona o doktoratu Ane Juračić, moje osnovnoškolske kolegice koja se svojim radom vinula do uistinu teško dostižnih visina i pokazala kako je put do hrvatskih institucija ponekad najbrži ako se putuje ”zaobilazno”, preko inozemstva. Nije teško pretpostaviti da su Ani danas i doma sva vrata otvorena, ali pitanje je hoće li se ponovo u naše okvire vratiti netko kome je otvoren čitav svemir ispunjen mogućnostima.

Druga dobra vijest vezana je uz još jedan domaći uspjeh sa stranom audijencijom – utrka Tour of Croatia, koja je prošla i našim krajevima, uistinu je vrhunski sportski i turistički proizvod koji spada među najbolju promociju Hrvatske u svijetu.

Spuštamo se na nešto nižu razinu, onu nacionalnu, gdje glavnu riječ i dalje vode oni iz naših krajeva – udruga Žmergo koordinator je akcije koja je čitavu zemlju potaknula na čišćenje okoliša. Svaka čast!

I, na kraju – povratak na liburnijsko područje, gdje su srednjoškolci pokrenuli akciju za povratak noćne linije 32 i skupili (ne)očekivano velik odaziv ne samo svojih kolega, već i ljudi svih generacija. Iskreno, kako se autobusom ne vozim već petnaestak godina, nisam niti znao da je ova linija ukinuta, ali sjećam se da je tijekom mojih ”dana ponosa i slave” bila uvijek dupkom puna u oba smjera – od Rijeke prema Opatiji se uglavnom cugalo, u povratku se uglavnom povraćalo. Tada sam tijekom noćnih izlazaka imao zanimljivu rutu – iz Matulja u Rijeku zadnjim busom, pa cuga u gradu, zadnjom trizdujom van u Opatiju, povratak noćnim u Rijeku i kava u Putniku te opet prvim jutarnjim busom u Matulje. Danas bih se od takvog izlaska oporavljao valjda mjesecima…

– Vatreno krštenje
So when you’re waiting for the next attack
You’d better stand there’s no turning back.
(Iron Maiden)

Konstituiralo se Općinsko vijeće Matulja, Mladen Prenc je izabran za predsjednika i iako iz uglavnom protokolarne sjednice nema puno toga za izvijestiti, mogu vam prenijeti svoje dojmove. A sudeći prema njima – kampanja za izbore na proljeće 2017. godine već je počela i očekuje nas burnih godinu dana u vijećničkim klupama…

– Snježni Prvi maj
Sun is shining,
The weather is sweet…
(Bob Marley)

Kako je krenulo, uskoro ćemo umjesto rošiljanja ćevapa za Prvi maj, za gradele morati loviti ribu kroz one rupe u ledu, kao pravi sjevernjaci.

Davor Žic / PodUčkun.net