Tjedni retrovizor

retrovizor_2012

Pred kraj ljeta – malo kulture i sporta…

– Prorok
Organize, organize – we must organize
If we’re to make a difference then we have to realize
That the system is still murder and we’re still fucking pawns
(Contravene)

Čini se da je točna ona uzrečica o nemogućnosti bivanja prorokom u vlastitu selu, no treba svejedno uvijek iznova naglašavati maćehinski odnos lokalne samouprave – u ovom slučaju konkretno opatijske – prema događanjima koja su se svrstala u sam vrh ne lokalne ili regionalne, već nacionalne kulturne priče.

Jedini koji je, barem na vrhuncima svoga postojanja, bio adekvatno financijski praćen prema značaju koji je nosio za Opatiju bio je Liburnia Jazz Festival. S vremenom, i njegovo je financiranje smanjeno, a i program nije – bez obzira što se Elvis Stanić trudi uvijek iznova dovoditi zanimljive i kvalitetne glazbenik – na razini ”svjetskog vrha” otprije sedam ili osam godina.

No, kada imaš u svom gradu događanje poput Liburnicona koje se može mjeriti s najvećim takvim događanjima u Hrvatskoj, i u trolistu s Istrakonom i Sferakonom tvori kičmu ponude za ljubitelje znanstvene fantastike i fantasyja ili Liburnia Film Festivala, koji spada među najveće filmske događaje u Hrvatskoj i zapravo je nacionalna smotra dokumentarnog filma, svojevrsna ”Pula za dokumentarce”; kada u organizaciju tih događanja ne moraš utrošiti niti mrvicu svog vremena i truda, onda bi najmanje pristojno bilo pružiti im svu financijsku, logističku, infrastrukturnu i organizacijsku podršku koju organizatori zatraže.

– Svečanost
Come on now, celebration.
Let’s all celebrate and have a good time!
(Kool & The Gang)

Matuljski Amfitatar apsolutni je dobitak za lokalnu kulturu koji značajno podiže standard mještana. Usprkos tome, ne znam kakvog smisla ima svečano otvorenje na završetku sezone.

– Start
If you start me up
If you start me up I’ll never stop…
(The Rolling Stones)

I na kraju – ”nod” za najbolji start u povijesti.

Davor Žic / PodUčkun.net