Tjedni retrovizor

izlozba noc muzeja juraj sporer hobbiton coloseum what opatija (4)

Možemo li u ovom vremenu napisati jedan Tjedni retrovizor bez Pusta? Nije sigurno da možemo, ali ‘ajmo probati. Također, i mala glazbena preporuka: ako još niste, bacite uho na Okkervil River.

– Tempi passati
When we’re so far from right,
When we’re losing the fight,
When we are letting the light weaken its beam
Oh, oh… Is there a hand to take hold of the scene?
(Okkervil River)

Koliko god uspjela bila ovogodišnja izložba o zlatnom razdoblju opatijskog noćnog života, sama činjenica da se ona dogodila, i da se k tome dogodila u muzeju, otvara pitanje: je li noćni život u Opatiji danas u istom stanju kao i lik i djelo Franje Josipa? Dio prošlosti, materijal za sjećanje, muzejska građa?

Ili nas ipak negdje u (bliskoj) budućnosti čeka Opatija puna ljudi i događanja, grad koji živi 24 sata na dan i koji je sinonim za dobar provod?

– Uklete vile
It’s just a house burning, but it’s not haunted
It was your heart hurting, but not for too long, kid…
(Okkervil River)

Koliko god ludo zvučala ideja da će se, vrlo vjerojatno, dogoditi situacija u kojoj će se Villa Münz ponuditi tržištu po cijeni od jedne kune, toliko je ona zapravo logična posljedica svega što se događalo s ovim spomenikom kulture, ali i drugom vrijednom materijalnom imovinom u javnom vlasništvu, proteklih godina.

Sudbina Ville Münz, čijeg budućeg vlasnika niti kupnja po ovom maksimalnom ”skontu” neće osloboditi desetke milijuna kuna ulaganja u njenu obnovu, ali i sudbina hotela Paris, nekadašnje Vile Gorovo, pa i Vile Arentz, sada su većim ili manjim dijelom zapečaćene. Nema smisla plakati nad prolivenim mlijekom, već te ”tragične priče” iskoristiti kao putokaz kod budućeg odlučivanja o imovini sličnog statusa: zgrada hitne pomoći i dječjeg vrtića prve su koje padaju na pamet.

Hoće li one izbjeći sudbinu Ville Münz ili je takvo što previše tražiti od vlastodržaca kojima je jedini cilj prodaja – čim brže i čim skuplje?

– Ki? Kinezi!
Eight Chinese brothers;
Well, there’s a reason why the last is smiling wide
And sitting higher than the others…
(Okkervil River)

Kinezi doista imaju potencijal napraviti za nekretninsko tržište više nego nekada Rusi. Iz vrlo jednostavnog razloga – koliko god nam Rusi bili ”braća Slaveni”, Kinezi ipak kuže tu domaću, čakavsku spiku. Ča ne da ši?

Davor Žic / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net