Tjedni retrovizor

knezgrad_kino_sloboda_lovran_otvorenje_folklorni_ansambl_zora_kokonic_bozak_turisti_2016_01

Uf, koliko toga ima što bi moglo konkurirati za ova tri predviđena mjesta u Tjednom retrovizoru, kakav izbor iz proteklih mjesec dana! U toj jakoj konurenciji u koju se ubraja neporažena Rijeka, predstavljanje gradonačelničke kandidature Ive Dujmića i zamjenika, vrlo tražena objava MUP-a, tekst o vježbama za trudnice te mame i bebe koji je imalo ”milijun” dijeljenja na društvenim mrežama i najluđe brendiranje ikad, evo što smo odabrali…

– Žerve i kompa
I was hoping that you’d care,
I was distant I was scared…
Arcadia!
(The Kite String Tangle)

Ovo s imenima budućeg Kulturno-turističkog centra mi je bilo preludo, tko se sjetio tako genijalnih prijedloga, u najmanju ruku zaslužuje nominaciju za IgNobel ili Zlatnu malinu. Iako Kubus po mom mišljenju vodi u besmislenosti ideja, Arkadija ima posebnu draž, jer nisam siguran je li to pjesnik htio reći, ali takav prijedlog imena sa sobom nosi i implikaciju da su svi posjetitelji tog centra zapravo – plemeniti divljaci.
No još jedna implikacija mi je puno zabavnija, jer zapravo do kulminacije dovodi cijelu našu noviju povijest. Naime, ukoliko se takvo ime izabere, praktički ćemo moći krenuti od Franje Josipa preko maršala Tita i putem poginulih hrvatskih branitelja stići do – pastoralne idile, odnosno Arkadije.

Sretno nam bilo!

– Ko to more platit?!
Oooh, oooh, oooh
I got money to burn,
I’m gonna burn it on you…
(Richard Ashcroft)

Kad smo već kod KTC-a, evo jednog zanimljivog podatka: samo za onu lovu za koju je probijen početni troškovnik, ne računajući sađenje ukrasnog bilja od milijun i po’ kuna, Lovranci bi mogli izgraditi dva svoja kina

– Deja vu
And there goes your freedom of choice,
There goes the last human voice.
There goes the last DJ…
(Tom Petty & The Heartbreakers)

Old School Pub možda nije dosegao kultni status Hobbitona i sličnih mjesta, ali ipak se vijest o njegovu zatvaranju primila s popriličnom količinom gorčine, tuge i razočaranja. Jedno od posljednjih opatijskih mjesta za izlazak, sada postoji samo u sjećanjima (i u našoj fotogaleriji u kojoj su spremljeni deseci koncerata iz tog zadimljenog podruma), a sjećanja čekaju neke bolje dane kako bi se možda, jednom, tko zna, ponovo vratiti u život.

Kao Hobbiton ili Old School Pub. Kao deja vu.

Davor Žic / PodUčkun.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

2 years ago

Tjedni retrovizor

9 years ago
error: Content is protected !!