Tjedni retrovizor

…ilustracija…

Fali mi „t“. Naime, u ovom tjednu imamo malo parkinga, malo sporta, pa onda malo Preluka. Da imam prostora za još jednu temu, recimo o tenisu, mogao bih dobiti PTSP.

Što je, otprilike, kako se osjećam nakon 15 godina praćenja lokalne politike…

– Nabava
I fought the law,
And the law won…
(The Clash)

Nula od tri. To je rezultat koji gradska tvrtka Opatija 21 ima u srazu s kastavskom tvrtkom Came pred Državnom komisijom za javnu nabavu. Prošlog tjedna objavljeno je novo rješenje kojim je van snage stavljena nabavka polovnih aparata od dosadašnjeg koncesionara, Liburnia parkinga, a i četvrta žalba koja je trenutačno pred komisijom „ne miriši na dobro“. Radi se o slučaju u kojem je komisija već jednom odlučila protiv Opatije 21, nakon što je gradska tvrtka poništila prvi natječaj za nabavku novih automata. S obzirom da su u međuvremenu nabavili polovne aparate od Liburnija parkinga – iako, kako se sada pokazalo, ne u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi – iz Opatije 21 su ponovo poništili natječaj koji je komisija „oživila“, pa se Came ponovo žalio uz iste argumente. Naravno, nije nemoguće da Komisija u praktički istom predmetu donese dva različita rješenja – jer čudni su putevi javne nabave – ali je to možda ipak preoptimistično očekivati.

U svemu tome nije problem pedesetak tisuća kuna štete po troškovima rješenja, nego vakuum pravne nesigurnosti koji prati poništene postupke. Jer, aparati koji su sada na opatijskim ulicama nisu u vlasništvu Opatije 21, barem ne legalno, iako su plaćeni. S druge strane, natječaj za nabavku novih aparata mogao bi biti ponovo aktiviran odlukom Državne komisije, pa će uz stare aparate – koje ne posjeduje legalno – Opatija 21 možda morati nabaviti i nove aparate, za koje nema potrebe. A uz sve to otvara se nizu potencijalnih pravnih problema sa svih strana, povrh čega će zbog najavljenih izmjena cijena i zona parkiranja na javnim površinama izgubiti dobar dio planiranih prihoda.

Uistinu, teška situacija za gradskog koncesionara.

– Razlog za slavlje
Mi smo k’o nevera,
K’o nevera sa Kvarnera…
(Navijačka)

Slabom partijom u Vinkovcima Rijeka se u nedjelju oprostila od titule prvaka Hrvatske, no – objektivno gledajući – nemaju razloga za nezadovoljstvo. Uglavnom kvalitetna igra u proljetnom dijelu i zadržana visoka pozicija (druga ili treća, pokazat će iduće kolo) s potpuno novom momčadi daju ohrabrenje za buduće sezone, kako one domaće, tako i europske. A im kad već njihovi puleni nisu dali povod za slavlje, članovi Armade za feštu su se pobrinuli sami.

– Čuvanje
Ne dirajte mi ravnicu,
Jer ja ću se vratiti…
(Miroslav Škoro)

Vojko Obersnel možda je kralj loših poslovnih poteza, što uvijek iznova rado dokazuje investicijama od nikad izgrađene gradske knjižnice do više od 40 milijuna kuna utučenih u zasad nepostojeći novi gradski autobusni kolodvor.

No, ovo što se dogodilo na Preluku doista premašuje svaku sposobnost sklapanja dogovora na štetu vlastitog proračuna – ukratko, na zemljištu (na kojem se također nije dogodila niti jedna planirana investicija) je Grad Rijeka praktički izgubio gotovo pa više nego što ono vrijedi, odnosno za koliko je prodano.

Kao da se povodio ranim radovima Miroslava Škore, prelučku je „ravnicu“ prepustio na čuvanje fondu čiji je osnovni cilj ostvariti čim veću zaradu. A u tome su i uspjeli – Grad Rijeka isplatio im je onoliko koliko je Raiffeisen platio zemljište, a nakon toga oni su ga prodali po još većoj cijeni, ostvarivši pritom „brutalni“ ekstra profit.

Da se radi o privatnoj situaciji – recimo, da je Obersnel vlastiti stan unajmio od zelenaša, petnaest godina plaćao najamninu i isplatio više od tadašnje kupoprodajne vrijednosti, a zatim ga najmodavac skupa sa stan prodao nekoj trećoj osobi, ostala bi mu samo još jedna mogućnost na raspolaganju.

Zvati Živi zid prije nego što dođe ekipa za deložaciju.

Davor Žic / PodUčkun.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

6 years ago

Tjedni retrovizor

3 years ago