Tjedni retrovizor

Ovog tjedna pičimo samo po dobrim vijestima, a za zagrijavanje, da postignete optimalnu razinu pozitivnog duha, pogledajte izvrstan video s pohoda Zvonejskih zvončara koji ih stavlja u jednu novu perspektivu.

Dobre vijesti iz općinskih vijeća

I need some good news, baby,
Feels like the world’s gone crazy…

(Ocean Park Standoff)

Za razliku od uobičajenih situacija iz „lokalnih parlamenata“, proteklog tjedna iz općinskih vijeća dobili smo i neke lijepe vijesti. Sudeći po broju „lajkova“ na društvenim stranicama i čitanosti, „hit tjedna“ bila je odluka Općine Lovran da značano pojača naknade za novorođenčad, odnosno poveća ih sa 1.800 na čak 5.000 kuna. Naravno se nitko neće u zahtjevne roditeljske dužnosti upustiti zbog bilo kojeg novčanog iznosa, ali u situaciji u kojoj jedna jedinica lokalne samouprave kvalitetno upravlja svojim budžetom, dobro je vidjeti da misli i na svoje sugrađane. U ovom slučaju, roditelje kojima će 5.000 kuna ipak olakšati prve mjesece života njihovih potomaka, koji uglavnom nose i najveće početne troškove.

Za Lovrancima jedva da mrvicu zaostaju Matuljci, čije je Vijeće ovog tjedna izabralo laureate za općinske nagrade, pri čemu je ono najviše priznanje, nagradu za životno djelo, zaslužio dr. Boris Nemec. Možemo reći – i više nego zaslužio, jer njegova je specijalna bolnica Matulje postavila visoko na karti zdravstva u Hrvatskoj, ali i redovito spada među gospodarske subjekte koji najviše uplaćuju u općinski proračun.

 

Noć muzeja

You want to rock now, rock the night
Till early in the morning light!

(Europe)

Zanimljivim programima obilježena je ovogodišnja Noć muzeja na liburnijskom području. Škola u Ičićima pokazala je kako se o povijesti može učiti i izvan muzejskih ustanova – izabrali su atraktivnu temu, glazbu, i dobrog predavača, Dražena Turinu Šajetu, a klinci su sa zanimanjem poslušali što je to „vrtilo“ pjesme dok nije bilo YouTubea.

Memorijalni centar Lipa pamti svoju je Noć muzeja realizirao u suradnji s Rodoslovnim centrom Liburnije i Kastavštine, na temu stradanja ovih krajeva u Prvom svjetskom ratu, dok je uobičajeno najveselije bilo u Zvončarskoj zbirci u Rukavcu.

Noć muzeja obilježena je i u Opatiji.

 

Kad krene s lijepim stvarima, šteta je stati…

Traffic jam but I’m on the shoulder,
Took ten cops to pull me over…

(Sam Roberts)

Turu dobrih vijesti završavamo s Opatijom, gdje je riješen jedan od najozbiljnijih problema koji je ovaj grad morio već više od desetljeća. Naše molitve su uslišane i napokon će biti moguće pronaći parkirno mjesto u gradu u 23 sata!

 

Similar articles

Tjedni retrovizor

4 years ago

Tjedni retrovizor

6 years ago
error: Content is protected !!