Tjedni retrovizor

Tjedni retrovizor

Arhiva: Mandrać 2015. godine...

Početak je ispunjen pesimizmom, no prema kraju Tjednog retrovizora stvari postaju vedrije…

– Sabotaža
Scheming on a thing, that’s a mirage!
I’m trying to tell you now, it’s sabotage!

(The Beastie Boys)

Dugo sam se pitao koja je svrha Hrvatskog muzeja turizma. Što je cilj tom neobičnom entitetu, koja ideja stoji iza njegova osnivanja i životarenja na teret poreznih obveznika? Najočitiji odgovor bio bi upravo to – životarenje na teret poreznih obveznika, no čini se da je u pitanju ipak nešto daleko gore. Naime, neznanje i nekompetencija mogu objasniti dio priče oko te beskorisne ustanove, no ovo što se događa posljednjih godina sve više podsjeća na – sabotažu.

Jer, jedna je stvar biti loš u pripremi i promociji izložbi. A nešto je sasvim drugo dobiti već etabliran, prvorazredni izložbeni prostor pod vlastitu ingerenciju i od njega napraviti drugi po posjećenosti i značaju izložbeni prostor u centru grada. Što možda i ne zvuči tako grozno, ako se ne zna da ukupno postoje dva, a prvi je primarno namijenjen kino-projekcijama i kazališnim predstavama, pa usput povremeno u hol poslože neke eksponate da ne zjapi prazan. Umjetnički paviljon Juraj Šporer, nekad centar umjetnosti u Opatiji, danas je poznat kao kulisa za RetrOpatiju i Advent.

Jedna je stvar nemati ideju što raditi, a sasvim druga je stvar to toliko otvoreno priznati da vratiš prostor koji ti je netko predao na upravljanje jer, eto, ne znaš što bi s njime. Švicarska kuća prekrasno je zdanje usred parka, koje je HMT odbacio, a Festival Opatija „silom“ preuzeo i u njemu organizirao jednu od najzanimljivijih ovogodišnjih izložbi.

I jedna je stvar nemati talenta za organizaciju uspješnih događanja, a nešto sasvim drugo uspjeti rasturiti izvrsnu manifestaciju koja je trajala desetljećima. Mandrać je nekad bio primjer u regionalnim okvirima, a danas je spao na sjenu svoje nekadašnje sjene

Eto, pa sad recite da se radi o slučajnosti. Dobio si na upravljanje četiri stvari. Zeznuo si Mandrać, zeznuo si Šporer, zeznuo si Švicarsku kuću. Molim, neka netko ode provjeriti stoji li Villa Angiolina još uvijek na svom mjestu…

– Euforija
Mi smo Armada
I mi smo sami protiv svih….

(Navijačka)

Možda rezultat s kojim se Rijeka vratila iz Genta nije bio onaj kojem smo se nadali, osobito nakon prvog poluvremena. Možda igra „bijelih“ u drugom dijelu nije bila na onoj razini koju smo očekivali. Ali, to sada ništa ne znači. Pred nama je nova utakmica, nova priča s potpuno drugačijim ulogama –ako Rujevica bude ispunjena urlikom podrške za igrače Igora Bišćana, onda ne treba sumnjati da će dati sve od sebe da razvesele domaće navijače pobjedom i plasmanom u skupine Europske lige.

– Optimizam
Nije sve, nije sve tako sivo,
Nije sve tako sivo…

(Hladno pivo)

Kad čovjek pogleda stvari oko sebe, posebice ako se zatekne u Opatiji, teško mu je zadržati optimizam. Srećom, postoje male stvari, kao što je prvenstvo va pukalnicah ili akcija čišćenja podmorja koje mu dokazuju da nije sve tako crno.

 

Similar articles

Tjedni retrovizor

9 years ago

Tjedni retrovizor

8 years ago

Tjedni retrovizor

11 years ago
error: Content is protected !!