Tjedni retrovizor

Posljednji je ovo „redovni“ Tjedni retrovizor u ovoj godini, jer tijekom sljedeća tri tjedna, već uobičajeno, predstavit ćemo 15 tema koje su obilježile proteklih dvanaest mjeseci.

Zato, ovog puta idemo „kratko i slatko“ (ako vam nije dosta slatkog nakon bogatog Festivala čokolade) kako bi vam više strpljenja ostalo za iduće tjedne kada će opseg biti epski, a teme povijesne.

– Hodanje
She told me to
Walk this way, walk this way…

(Aerosmith)

Klinika za liječenje, rehabilitaciju i prevenciju bolesti srca i krvnih žila u sklopu bolnice Thalassotherapia Opatija proslavila je prošlog tjedna 10 godina svoga rada, a taj mali jubilej pratio je još jedan projekt koji financijski nije osobito značajan, ali je itekako značajan za promociju obalne šetnice Lungomare. Taj projekt zove se ThalassoCardioWalk, a sastoji se od informativnih tabela koje pružaju bitne informacije svakome tko se odluči iskoristiti prekrasnu šetnicu za sportsko-rekreativne aktivnosti. Lungomare je definitivno jedan od najvrijednijih turističkih resursa Opatijske rivijere, ali i dosta slabo iskorišten u tom potencijalu, stoga se treba nadati da je ovo prvi korak prema boljoj valorizaciji našeg obalnog šetališta.

– Dvaput
Živote moje,
Dva put san umra…

(Oliver Dragojević)

Dvaput je dvaput, pa je tako dvaput najavljen početak radova na plaži Črnikovica. Ne treba se tome smijati, jer gradska uprava vrijedno radi kako bi osmislila čim veći broj potencijalnih projekata koji dobro izgledaju na papiru, pa i nije važno zažive li uopće u stvarnosti. Poanta je u najavi.

No, da ne ispadneno „nevjerni Tome“, valja se prisjetiti i poučne priče iz nedavne prošlosti i bliske budućnosti. Naime, tako smo se smijali i višestrukim najavama skore izgradnje nogometnog stadiona u Opatiji, pa eto – kako smo se prevarili: opatijski nogometaši imaju priliku koristiti vrhunske uvjete stadiona po mjeri druge lige.

Doduše, na Kantridi. Ali svejedno, više nekako nije smiješno.

– Ozbiljni ljudi
Raise a toast to St. Joe Strummer
I think he might’ve been our only decent teacher.
Getting older makes it harder to remember we are our only saviors
We’re gonna build something, this summer!

(The Hold Steady)

Treća vijest uobičajeno je pozitivna, pa nema razloga tradicije se odreći u ovom posljednjem izdanju. A pozitivac tjedna je vijest o interesu korejskih biznismena o ulaganju u Miklaviju. Istina, sve je to na „dugom štapu“, baš kao i investicija u opatijski stadion. No, optimizam u slučaju radne zone ipak ulijeva činjenica da su u ovoj priči ulagači ipak – ozbiljni ljudi.

 

Similar articles

Tjedni retrovizor

11 months ago

Tjedni retrovizor

4 years ago

Tjedni retrovizor

3 years ago
error: Content is protected !!