Tjedni retrovizor

Prvi pu(s)ni tjedan 2021. godine bio je neobično pun događanja i tema. Najvažnija među njima, svakako, jest činjenica da je otpočelo „peto godišnje doba“. U skladu s očekivanjima, među grijesima za koje će Pust odgovarati, dominira COVID-19. Tako je u Žejanama on dobio ime Koronić, u Mošćenicama Coroneo 21, dok su Munjci odlučili osuditi čitavu 2020. godinu.  

Evo što smo uz Pust izdvojili za ovaj Tjedni retrovizor.

Zima i snijeg
Deep beneath the cover of another perfect wonder,
Where it’s so white as snow…
(Red Hot Chili Peppers)

Ako je krenulo „peto godišnje doba“, to ne znači ni da se ovo prvo – ili posljednje, ovisi kako gledate – odlučilo predati. Zimske radosti trenutačno su na visokoj cijeni, posebice zbog izostanka ostalih oblika rekreativnih aktivnosti. To naravno, znači i da mnogi ljudi istovoremeno dolaze na ideju odlaska na snijeg, što dovodi do gužvi i problema u prometu. Ipak, lijepo je vidjeti velik interes za posjetu Učki, koji se može mjeriti samo s onim koji vlada tijekom Učkarskog sajma.

Privatno i javno
My life’s in jeopardy.
Murdered in cold blood is what I’m gonna be.
I ain’t been home since Friday night,
And now my wife is coming after me…
(The Who)

Nekad je bilo popularno reći da će se javnim dobrima upravljati kao s vlastitim domaćinstvom. Ta je tvrdnja imala preneseno značanje. Oni koji su je koristili su htjeli reći da na javna sredstva onaj tko s njima upravlja mora paziti kao da su njegova vlastita.

Doduše, vjerojatno niti autori te teze nisu smatrali da će se pojaviti situacija u kojoj je i javna i vlastita imovina doslovno – jednaka. U nešto drugačijem omjeru. Slijedeći logiku, upravljanje u tim situacijama trebalo bi biti iznimno jednostavno: što odlučiš kod kuće, ponoviš u tijelima javne vlasti. I obratno.

No, kod gradonačelnika Ive Dujmića ta logika nije vrijedila. U isto vrijeme kada je odbio prodaju gradskih dionica LRH, one su „nestale“ iz njegove imovinske kartice. Tvrdio je tada gradonačelnik kako nije dobar trenutak za prodaju, jer će vrijednost dionica sasvim sigurno rasti. No, nije mu povjerovala njegova vlastita supruga koja je prodala ili darovala svoje dionice. Trebaju li mu onda vjerovati građani?

Veliko srce građana
Welcome to our family time,
Welcome to our brotherly time!
We’re happy givin’ and takin’ to the friends we’re makin’.
There’s nothing we won’t do…
(Phil Collins)

Za pozitivne vijesti, kad „zakažu“ javne službe, uvijek se možemo osloniti na građane. Liburnija je puno dala u saniranju posljedica tragedije koja je zadesila Baniju. Ne samo u novcu, ne samo u pomoći interventnih službi, ne samo u donacijama. Već i u vrijednom radu volontera, ali i brojnim obiteljima koji su unesrećenima ponudile smještaj u svojim domovima.

 

 

error: Content is protected !!