U OKU KAMERE Foto Luigi priključio se volonterskoj proizvodnji vizira za zdravstvene djelatnike

U međuvremenu su se pojavile nove, dorađene verzije vizira s kraćim vremenom izrade i boljim karakteristikama, pa se trenutno izrađuju po zadnjim specifikacijama.

Opatija – Vrijednoj akciji izrade vizira za zdravstvene djelatnike riječkog područja 3D printerom koju su pokrenuli članovi Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci priključili su se brojne tvrtke i pojedinci. Opatijski obrt Foto Luigi jedan je od volontera, što je bilo i povod za razgovor s vlasnikom, Kurti Davidom…

Odmah da pitam – otkuda ideja za 3D printer?
Oduvijek sam opčinjen tehničkim stvarima, od sitnih “prčkarija” kako ih moja mama zove do velikih stvari. računala raskopavam od ranih srednjoškolskih dana, a pred oko pet godina sam složio dron u samogradnji, kad je većina ljudi o njima čula samo u vijestima i u filmovima. Eto, takve stvari me privlače, koje imaju i uporabnu vrijednost. A 3D printer je samo prirodni nastavak niza. Kod nas nova stvar, rijetko viđena i korištena, a s ogromnim mogućnostima. I naravno, došao je u dijelovima koje je trebalo sastaviti…

A kako je došlo do suradnje oko vizira?

David Kurti isporučuje prvu turu vizira

Kad je počela frka s Corona Virusom, na međunarodnim 3D forumima se pojavio model vizira za osobnu zaštitu. Zajednica 3D makera (tako se u žargonu zovu dizajneri 3D modela) vrlo je otvorena i sve samo ne potaknuta željom za profitom. Zato je i taj vizir nastao sa željom da se pomogne medicinarima jer takve maske nisu dio standardne opreme u bolnicama, barem ne u količinama koje su sada potrebne. Ubrzo sam vidio na TV-u da i u Splitu se okupila ekipa, a razveselila me informacija, koju ste i vi objavili, da je Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci pokrenuo takvu inicijativu. Stupili smo u kontakt i krenuo sam u izradu. U međuvremenu su se pojavile nove, dorađene verzije vizira s kraćim vremenom izrade i boljim karakteristikama, pa se trenutno izrađuju po zadnjim specifikacijama. Koliko sam upoznat, viziri su dobrodošla pomoć u borbi s virusom i još ih treba jako puno. Danas sam predao prvi kontingent vizira i nastavljam s izradom novih, dokle god ima materijala za njihovu izradu i potrebe za njima. A kad gužva prođe vraćam se na poslovnu primjenu printera. Siguran sam da će naši klijenti prepoznati to kao dobrodošao dodatak našoj ponudi.

Što se još može raditi s takvim uređajem?
3D printer služi za izradu fizičkog modela iz računalnih programa. Dakle, sve što se može nacrtati u programu može se pretočiti u model. To mi je i bila misao vodilja – zbog problema u opskrbi dijelovima za naše strojeve mogućnost izrade rezervnog dijela u vlastitoj produkciji može spriječiti tjedne stajanja. A može izraditi sve što se zamisli, od personaliziranih privjesaka za ključeve, logotipa, igrački, uporabnih predmeta, raznih konektora, alata… Jedino ograničenje je mašta i vještina onoga tko model kreira. Sin mog brata je trenutno lud za Pac-manom pa je prvi proizvod bio upravo igračka Pac-Man s pomičnim ustima. Po vlastitoj ideji sam ga izradio u CAD programu i gledao kako nastaje. Unutar par dana opremio sam Pac-Manima cijelu njegovu ekipu. Naravno, s duhićima.

Studenti pomažu: Riječki Studentski zbor uključen u nacionalnu akciju izrade vizira za medicinske djelatnike

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net