[VIDEO/FOTO] Postavljene barijere i započelo uklanjanje nelegalno postavljenog asfalta na području Kovačevo

– Grad Opatija je podignuo kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe koja je bez ikakvih dozvola asfaltirala put. Nadamo se da će sve mjerodavne službe odraditi posao što brže da se utvrdi tko je to učinio, dodao je Kirigin.

Opatija – Uklanjanje postavljenog asfalta te su postavljenje barijere čime je onemogućeno korištenje te dionice za promet, epilog je nedavne rasprave na gradskom vijeću gdje je iznesen podatak da je netko potajno asfaltirao put koji ide preko čestica u vlasništvu grada Opatije i Republike Hrvatske. Naime, kako je u odgovoru na pitanje Neve Slani, gradonačelnik Kirigin i obećao danas su postavljanje barijere i započelo se s uklanjanjem asfalta.

– Ovim činom poslana šaljemo poruku da se više neće tolerirati ovakve samoinicijativne akcije, istaknuo je Kirigin koji je na mjesto događaja stigao ranije od najavljene tiskovne konferencije s obzirom na to da je od jutra trajao tihi prosvjed nezadovoljnih stanara koji su platili asfaltiranje, ali nisu željeli otkriti kome je plaćena usluga.

– Kao odgovorni gradonačelnik ja to ne mogu i neću dozvoliti iz više razloga, kao prvo svi građani kada nešto grade uplaćuju komunalni doprinos Gradu, a onda Grad radi pristupnu dokumentaciju za cestu, javnu nabavu, ishoduje građevinsku i na kraju uporabnu dozvolu. Ovo što je ovdje napravljeno nema niti jedan akt za gradnju i ne može dobiti akte za gradnju. Drugo, u slučaju kada bi na ovoj, priznajmo, vrlo opasno izvedenoj “cesti” došlo do nesreće, i u najgorem slučaju netko strada, odgovoran je Grad Opatija, odnosno gradonačelnik. I na kraju koja je poruka ovog čina: ako se može preko noći tako graditi zašto onda ne bi i svi drugi građani bez gnjavaže ishodovanja potrebnih dozvola asfaltirali što god zažele, poručio je gradonačelnik Kirigin.

– Grad Opatija je podignuo kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe koja je bez ikakvih dozvola asfaltirala put. Nadamo se da će sve mjerodavne službe odraditi posao što brže da se utvrdi tko je to učinio, dodao je Kirigin te istaknuo da će uklanjanje asfalta platiti porezni obveznici grada Opatije, ali čim se utvrdi krivac dalje ćemo postupati sukladno zakonu.

On je istaknuo i kako razumije da se stanari osjećaju prevareno jer se očito odobravaju građevinske dozvole bez adekvatnih pristupnih puteva za ovako velike objekte, no važno je da javnost zna kako građevinske dozvole ne izdaje Grad. Grad, isto tako treba ubrzati izgradnju treće ceste koja nudi cjelovito rješenje za ovaj i mnoge druge situacije, no ovo sigurno nije način djelovanja i neću dozvoliti da se ovakvo divljaštvo događa u Gradu Opatiji, naglasio je gradonačelnik.

– Ovo je organizirana akcija. S jedne strane se stanari postavljaju rampu koja priječi dolazak vama do kuća, a s druge strane se koordinirano kreće u angažman s asfaltiranjem, čime se nas kao grad htjelo staviti pred gotov čin, da zažmirio na ovu protuzakonitu aktivnost i pustimo sve kako je. No, to se nije dogodilo i žao mi je što su vas investitori doveli do ove situacije, poručio je Kirigin nezadovoljnim stanarima koji su tvrdili da je ovo bolje od bijelog puta koji su do sad koristili.

– Zanimljivo je da se rampa spušta nakon što je Grad postavio zapreke za prolaz nelegalnim putem, vjerojatno s namjerom da se onemogući prilaz za dio objekata i kako bi stanari izvršili pritisak na Grad Opatiju da im dozvoli uporabu nelegalnog puta. Isto tako je zanimljivo da je bivši gradonačelnik Ivo Dujmić od strane gradskih službi više puta upozoren da se ovom trasom odvija promet teških vozila za snadbjevanje gradilišta i nije učinio ništa po tom pitanju. Ima li tu osobne koristi o tome neću nagađati, no obzirom da kao gradonačelnik nije to zabranio, prouzročio je da se legalna cesta kroz naselje Kosićevo, izgrađena novcem građana Opatije, bez dozvole i naknade dodatno opterećuje. Dobio sam povjerenje građana Opatije da uvedem red i ja ga na ovaj način uvodim. Smeta mi kada se preko društvenih mreža, očito dobro izrežirano i organizirano govori da šaljem policiju i zaštitare na građane. Da, zaštitari su danas ovdje kako bi čuvali radnike da ih se ne vrijeđa i napada. Ja pod tim pritiscima neću posustati, vladavina prava je na prvom mjestu, svi građani moraju biti ravnopravni, a ovo je sve samo ne ravnopravnost i jednakost pred zakonom, zaključio je gradonačelnik Kirigin.

Postavljene Barijere I Započeto Uklanjanje Nelegalno Postavljenog Asfalta Na Području Kovačevo

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

 

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net