Zasad ostaju postojeći uvjeti parkiranja – Vijeće nije moglo izmijeniti odluku jer nije stigla suglasnost policije @ Opatija

U odnosu na prijedlog koji je zbog nekoliko svojih elemenata izazvao burne reakcije na društvenim mrežama i u javnosti, promijenjene su one „najspornije“ odluke, primjerice odluka da se tijekom ljetnih mjeseci parking u 1. zoni nakon 5. sata naplaćuje 20 kuna po satu.

Opatija – Novi uvjeti parkiranja na javnim površinama u Opatiji ipak nisu usvojeni na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, budući da zasad nije dobivena suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova. Ipak su vijećnici raspravljali o prijedlogu koji su zajednički potpisali gradonačelnik Ivo Dujmić i predsjednik Vijeća Robert Kurelić, a koji je u konačnici nešto izmijenjen amandmanima i prijedlozima vijećnika.

– Do danas nismo primili očitovanje policije, odnosno njihovu prethodnu suglasnost, tako da danas neće biti mogućnosti da se odluka izglasa, ali mogu se iznijeti primjedbe i prijedlozi. Ovo je materija koja je tijekom javnog savjetovanja izazvala veliku pažnju, bilo je priličan broj primjedbi i prijedloga, a većina je i prihvaćena, objasnio je pročelnik Miljenko Ujčić u uvodnom izlaganju.

Predsjednik Vijeća Kurelić kazao je kako je cilj odluke bio omogućiti parking koji će odgovoriti na potrebe građana, ali i omogućiti normalan rad i prihode gradskoj tvrtki Opatija 21. Naglasio je kako je većina ideja iznesenih na tribinama usvojen, pri čemu je posebno istaknuo da je proširen broj mjesta za parking s povlaštenim kartama, ali i mogućnost povlaštenih karata za iznajmljivače.

– Pohvalio bih cijeli proces postizanja kompromisa, suradnja je bila kvalitetna s obje strane. Trajalo je to mnogo sati usuglašavanja, ali smatram da je vrijedilo i da smo dobili kvalitetan dokument. Koliko kvalitetan, pokazat će vrijeme, kazao je Kurelić.

U odnosu na prijedlog koji je zbog nekoliko svojih elemenata izazvao burne reakcije na društvenim mrežama i u javnosti, promijenjene su one „najspornije“ odluke, primjerice odluka da se tijekom ljetnih mjeseci parking u 1. zoni nakon 5. sata naplaćuje 20 kuna po satu. U konačnoj verziji odluke ta je cijena smanjena na 10 kuna, i to za 7. i svaki sljedeći sat parkiranja. Uvedena je i jedinstvena cijena dnevne karte, odnosno „kazne“ za parkiranje, koja će iznositi 160 kuna u cijelom gradu u ljetnim mjesecima, odnos 100 i 60 kuna – ovisno o zoni – zimi, a jednom mjesečno postojat će mogućnost plaćanja 50 posto iznosa u roku do 24 sata.

Predsjednik kluba vijećnika većine Fernando Kirigin kazao je kako je ta grupacija bila i za dodatno sniženje cijene sata parkiranja u zimskom periodu, ali da je kompromisno postavljena cijena iz prijedloga odluke, od 4 kune po satu. Kazao je i kako će se kao ravnatelj Lučke uprave založiti da se parkirna mjesta koja bi trebala potpasti pod ingerenciju ove institucije daju u koncesiju, ali po uvjetima koji se ne razlikuju previše od uvjeta koji vrijede u ostalim dijelovima Opatije.

– Ovdje nema pobjednika ili gubitnika, išli smo maksimalno u korist građana, čak i na štetu prihoda gradske tvrtke Opatija 21 ukidanjem parkiranja subotom poslijepodne i nedjeljom, kazao je gradonačelnik Ivo Dujmić.

Ovako izmijenjen prijedlog odluke ponovo će se poslati na suglasnost MUP-u, a nakon toga će se ona i formalno usvojiti na Gradskom vijeću. Do tada, vrijedit će postojeći uvjeti parkiranja na javnim površinama, čak i nakon 10. ožujka kada koncesiju od Liburnija parkinga preuzme gradska tvrtka Opatija 21.

Davor Žic / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net