Festival Kvarner: Koncert Martine Filjak @ Opatija

festival-kvarner…pijanistica Martina Filjak ubraja se među najdarovitije hrvatske glazbenike mlađe generacije…
…posljednje dvije godine istaknula se nizom pobjeda i osvojenim visokim mjestima na nekima od najznačajnijih međunarodnih glazbenih natjecanja…

Opatija – Ovog petka, 3. lipnja s početkom u 20 sati, u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner održati će se drugi u nizu koncert Festivala Kvarner, nastupom pijanistice Martine Filjak.
Pod kristalnim lusterima, ovog petka, za sve glazbene sladokusce biti će izvedena slijedeća djela: Wolfgang Amadeus Mozart – Sonata za klavir br. 13 KV333; Franz Liszt – Balada br. 2 u h-molu i Robert Schumann – “Faschingsschwank aus Wien” op. 26.
Biografiju Martine Filjak pročitajte u nastavku…
Pijanistica Martina Filjak ubraja se među najdarovitije hrvatske glazbenike mlađe generacije. Opisivana kao ‘umjetnica galvanizirajuće snage’ s ‘magnetskom scenskom prisutnosti’, redovito oduševljava publiku i kritiku diljem svijeta istančanim izvedbama velikoga repertoara koji uključuje monumentalna djela poput Bartokova Drugoga koncerta i Beethovenove sonate ‘Hammerklavier’.
Posljednje dvije godine istaknula se nizom pobjeda i osvojenim visokim mjestima na nekima od najznačajnijih međunarodnih glazbenih natjecanja. Tako je ove godine osvojila prvu nagradu i niz specijalnih nagrada (za najbolje interpretacije Beethovena i suvremene glazbe) na pijanističkome natjecanju u Clevelandu te nagradu ‘Arturo Benedetti Michelangeli’ u Italiji, 2008. godine prvu nagradu i Zlatnu medalju na natjecanju ‘Maria Canals’ u Barceloni te 2007. prvu nagradu među 122 kandidata na natjecanju ‘G.B.Viotti -Vercelli’. Uz to, osvojila je visoka mjesta na natjecanjima ‘F. Busoni’ u Bolzanu te ‘UNISA’ u Pretoriji.
U Hrvatskoj je tijekom 2008. nagrađena nagradom ‘Milka Trnina’ Hrvatskoga društva glazbenih umjetnika, državnom nagradom ‘Vladimir Nazor’ za izvedbe Brahmsova Prvoga koncerta i Kelemenova koncerta te ‘Orlandom’ za nastup na Dubrovačkim ljetnim igrama, a 2009. odlikovana je Redom Hrvatskog pletera za postignuća u glazbi.
Redovito koncertirajući u Hrvatskoj i inozemstvu, Martina Filjak bilježi brojne nastupe na svim kontinentima, u nekima od najpoznatijih svjetskih dvorana (Cortot u Parizu, Concertgebouw u Amsterdamu, Palais des Congres u Strasbourgu, Auditori i Palau de la Musica u Barceloni , Konzerthaus u Berlinu , Oriental Art Center u Šangaju) te koncerte uz pratnju uglednih orkestara kao što su Orchestre Philharmonique du Strasbourg, The Cleveland Orchestra, Orchestra Filarmonica di Torino, Moskovski državni simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Barcelone pod dirigentskim vodstvom Christiana Zachariasa te uz sve vodeće hrvatske orkestre.

Liburnija.net: Martina Filjak

Liburnija.net: Martina Filjak


Martina Filjak rođena je u glazbeničkoj obitelji, počela je učiti glasovir s pet godina, a već u šestoj prvi put javno nastupa. Glazbenu je naobrazbu stekla na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i na bečkom Konzervatoriju, a potom se usavršavala u Njemačkoj i Nizozemskoj. Vodili su je ugledni pijanisti i glazbeni pedagozi kao što su V. Krpan te L. Brumberg. Tražeći daljnje mogućnosti umjetničkog razvoja sudjelovala je na brojnim majstorskim tečajevima umjetnika kao što su J.B. Pommier, O. Maisenberg, C. Katsaris, G. Sándor. U Londonu ju je podučavao pijanist Stephen Bishop ovacevich. Trenutačno studira u renomiranoj klasi za soliste u Hannoveru u klasi prof. Mi Kyung Kim. Njezino školovanje u Hannoveru i Londonu podržala je nizozemska stipendija ‘Clara Haskil’ iz prestižne fundacije ‘Prins Bernhard Cultuurfonds’, a 2007. godine dobitnica je stipendije hamburške fundacije ‘Alfred Toepfer’.
U akademskoj godini 2008./2009. polazi polazi prestižnu Klavirsku akademiju na jezeru Como u Italiji. Gostujući umjetnici i profesori akademije su William Grant Nabore, Dmitri Bashkirov, Boris Berman, Leon Fleisher, Claude Frank, Peter Frankl, Menahem Pressler, Charles Rosen, Andreas Staier i Fou Ts’ong.
Nositeljica je dvaju naslova najuspješnijega mladoga hrvatskog glazbenika, nagrade Zagrebačke filharmonije (1993.) i Hrvatske glazbene mladeži (1998.). Osim spomenutih hrvatskih nagrada ‘Milka Trnina’, ‘Vladimir Nazor’ i ‘Orlando’, Martina Filjak osvojila je nagradu tvrtke “Bösendorfer” u Beču, nagradu tvrtke “Kawai” na festivalu YAMPF u SAD-u, specijalnu nagrada natjecanja “Okiden” u Japanu, prvu nagradu na natjecanjima „J. Brahms“ u Austriji i „M. Masin“ u Italiji, natjecanja «International Keyboard Institute» u New Yorku i «V.Bellini» u Italiji te počasnu nagradu natjecanja ´Animato´ 2005. u Parizu.
Nastupi do kraja 2009. i u 2010. godini uključuju recitale u Španjolskoj, Italiji, Njemačkoj, Francuskoj i Hrvatskoj, u prestižnim dvoranama poput Konzerthausa u Berlinu, Musikvereina u Beču, Salle Cortot u Parizu, Teatro Carlo Felice u Genovi te debut recital u dvorani Zankel Carnegie Halla, solističke turneje i koncerte u Kini, Argentini, Ruskoj Federaciji i Sjedinjenim Državama, gostovanja uz Orchestra Simfonica de Tenerife, Orchestra Simfonica di Savona, Bilbao Symphony Orchestra, Moskovski državni simfonijski orkestar, Torinsku filharmoniju, Zagrebačku filharmoniju, South Carolina Philharmonic i Potsdamer Kammerorchester. U ljeto 2010. gostuje na Festivalima u Strasbourgu, Duszniki (Poljska) i Berlinu te nastupa uz dirigente poput Theodora Guschlbauera, Stefana Sanderlinga te Heinricha Schiffa. 2010 godine očekuje se i izlazak dvaju albuma za tvrtku ‘Naxos’.
Cijene ulaznica iznose 70, 90 i 110 kuna, a mogu se rezervirati i kupiti u Turističko informativnom centru, Generalturistu (poslovnica Rijeka), agenciji New Sound i online na www.festivalkvarner.com.
martina_filjak_banner
Nikola Cvjetović / liburnija.net
Vezane vijesti:
Najavljen Festival Kvarner @ Opatija
Predstavljen program Festivala Kvarner @ Opatija
Koncert Akademije Ossiach otvara Festival Kvarner @ Opatija
Počela nova koncertna sezona Festivala Kvarner

error: Content is protected !!