Finila fešta od belice @ Kastav

bela_nedeja_f…prva nedjelja i ponedjeljak u listopadu rezervirani su za posjet Kastvu i uživanju u prvom točenju mlade belice…
…predstavljena slikovnica kao najbolji način da mlađi naraštaji zavole u upoznaju svoj kraj…

Kastav – Najveća kastavska fešta od mladog vina, popularne belice, ispunila je sva očekivanja, kako posjetitelja tako i organizatora.
Prvi vikend, s pripojenim ponedjeljkom, u listopadu dani su kušanja i guštanja tek otočene mlade belice, autohtonoga bijeloga vina Kastavštine. Doslovno, rijeke ljudi ‘tekle’ su ulicama Kastava u potrazi za dobrim žmujem mlade belice i bogatom gastronomskom ponudom.
Kao svih godina do sad, Bela nedeja, započela je promenadnim nastupom Glazbenog društva Spinčići dok su u tradicionalnom programu pozdrava Beloj nedeji, u Aleji velikana, uz GD Spinčići sudjelovali i pomladak DVD-a Kastav, KUD Halubjan, sopci s Krka, te plesna grupa i čakavčići Osnovne škole Milana Brozovića. Dok su u Gradskoj vijećnici već tradicionalno predstavljena vina iz prijateljske talijanske općine Gradisca d’Isonzo, nešto kasnije, na Lokvini nastupili su puhački orkestri Marezige i Bohinj, Folklorni ansambl Zora te muška klapa Kastav.
– Subota nam je postala udarni dan za mlade, bilo je oko 25000 ljudi. Nakon dva sunčana dana, kišni ponedjeljak nije pokvario odličnu zabavu na Kastvu, kazao je Ivica Lukanović, gradonačelnik Grada Kastva.
U subotu, u OŠ Milan Brozović predstavljena je dječja slikovnica ‘Štorija od Šparužne jami’. Projekt vode učiteljice Dragica Stanić, Maja Šikić i Dubravka Uroda u suradnji s učenicima od 4. do 8. razreda, čiji je izvorni zavičajni govor čakavski.
Na Lokvini su zainteresirani i ove godine imali priliku vidjeti majstore starih zanata na djelu. Bačvar, kovač, lončar, limar, kovač novčića, proizvođač koševa te vunarice iz Gorskog kotara pokazali su svoje umijeće svim prisutnima, a posebno su bili oduševljeni klinci koji nisu mogli sakriti svoje oduševljenje s kovačkim zanatom. Kao i svake godine na Lokvini je održan zabavni dio programa s grupom Kolaž u subotu i ponedjeljak, dok je nedjelja bila rezervirana za Lady lunu.
01_bela-nedeja_jumbo
Također, u sklopu Bele nedeje održan je 12. po redu natječaj za amatersku fotografiju Bela nedeja – Kastav 2010. na temu Kastav i okole Kastva. Otvorenje izložbe i objava rezultata foto – natječaja bila je u subotu, 02. listopada, u 17,30 sati u izložbenom prostoru Pod volticun, a proglašenje pobjednika i dodjela priznanja održala se u ponedjeljak, 04. listopada, na trgu Lokvina, s početkom u 11,30 sati. Na natječaj je pristiglo ukupno 40 fotografija od 16 autora (iz Rijeke, Kastva, Opatije, Lovrana, Matulji i Ičića), a žiri u sastavu: mr. sc. Branko Kukurin, kao predsjednik, te Marko Valjak, Dolores Kukurin, Vedran Karuza i Maja Šikić kao članovi žirija, odlučio je nagraditi slijedeće fotografije: Prvo mjesto osvojila je fotografija ”Plava poneštra” kojoj je autorica Željana Dubrović, drugo mjesto osvojila je autorica Roberta Dešković, dok je treće mjesto pripalo fotografiji ”Proljeće“ autora Josipa Markovića. Osim biranja najljepših fotografija na temu Kastva, ovog vikenda organizatori su birali i najbolje uređene štandove. Prvo mjesto osvojio je štand pod nazivom “Brkotova konoba” (Sanjin Blečić, Vjekoslav Rubeša, Neven Petrović i Matej Mostarac), drugo mjesto pripalo je Valteru Berdenu s štandom pod nazivom “…Kastav naš Belonedejski…”, dok je treće mjesto osvojila Udruga Lokvina s štandom pod nazivom “Udruga Lokvina”.
I za kraj što drugo napisati, nego – i slijedeće godine čeka nas neka nova štorija stara preko 600 godina.
Nikola Cvjetović / Liburnija.net
Vezane vijesti:
VIDEO: Bela nedeja @ Kastav
VIDEO: Bačvarski zanat @ Kastav
Video: Stari zanati @ Kastav

error: Content is protected !!