Još jedan nastavak feljtona o pet godina PodUčkun.net, ovog puta ispunjen uglavnom glupostima

djevojka_s_galebom halucinacija

Deset godina, otprilike, bavim se novinarstvom na profesionalnoj razini (ovo profesionalno ne znači da sam super i da sve radim po pravilima, nego da nekako pisanjem ”krpam kraj s krajem”). U tih deset godina, napisao sam više od 10.000 tekstova, i kada pogledam malo unazad, često pomislim: u jebote, kakva sam sve sranja pisao (vjerojatno će istu misao izazivati i ovaj tekst za kojih desetak godina)…

U svoju obranu mogu reći samo – bio sam pijan.

No, dobro, postoji mali broj tekstova koji umjesto nelagode i nevjerice kad na dnu uočiš svoj potpis, izaziva zapravo ponos. Takvi tekstovi trebali su (i uglavnom jesu) biti oni objavljivani pod kolumnom Halucinacije, namijenjenoj svojevrsnom satiričkom pogledu na lokalnu stvarnost koja nas okružuje, male fikcijske ”vinjete”, kratke priče bez moralne pouke, naslonjene opet na stvarni život.

Neki puta ti su se tekstovi pisali sami od sebe, jer je ta stvarnost koju je trebalo ironizirati bila toliko apsurdna da ju je samo trebalo vjerno prikazati i razotkriti onakvom kakva uistinu jest. Kao kad je gradonačelnik jednog hrvatskog priobalnog grada poželio svečanim špalirom i velikom povorkom ponijeti kamen temeljac jedne promašene investicije koja samo čudom i ludom matematikom (još) nije proračun odvela u propast… Al’, nećemo sad o imenima.

Ponekad, pak, trebalo je malo truda kako bi se ispričala priča upravo na onakav način kakav sam htio – uz dugačak i neobičan uvod, za koji sam se nadao da će zaintrigirati čitatelja, kraj je bio neočekivan i iznenadan, što je trebalo rezultirati humornim efektom, ali i trenutkom zamišljenosti koji bi prethodio češkanju po bradi i riječima: ”vidiš, vidiš, možda ovaj klaun ima pravo”.

Među najboljim tekstovima iz te skupine su oni koji su predviđali izborne rezultate, ili pak iznosili osvrt na rad Turističke zajednice. Ili pak, iznosili osvrt na rad Turističke zajednice. Hm, imam osjećaj kao da se neke teme ponavljaju…

Osobno, najdraže mi je bilo pisati one ”tematske” tekstove, vezane uz pojedine datume, među kojima je možda i najuspješniji onaj prvi, a nadam se da ste i vi u proteklih pet godina i tridesetak objavljenih halucinacija pronašli nekog svog favorita.

A s obzirom da ste izdržali ovoliko dugo uz ovaj tekst prepun narcizma i sebeljublja – koje mi i inače nije bilo strano – otkrit ću vam na kraju i značenje jednog od najsumanutijih i najnerazumljivijih tekstova objavljenih na ovim stranicama u protekloj petoljetci.

Uf, ne, čekaj, nešto su se pomiješali linkovi – mislio sam zapravo na ovaj tekst.

Uglavnom, radi se o… Ma, zapravo, nije niti bitno.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!