Ki će s ken i protiv kega: Analiza liburnijske političke scene pola godine pred lokalne izbore (3) @ Kastav, Lovran, Mošćenička Draga

izbori_glasanja

Šest mjeseci ostalo je do lokalnih izbora, a još uvijek nije poznat niti jedan kandidat za čelna mjesta liburnijskih gradova i općina. U trodijelnoj političkoj analizi prikazujemo stanje na političkoj sceni netom pred ”startni pucanj” nove predizborne kampanje, u situaciji u kojoj se još ništa konkretno ne zna. U prvom tekstu donijeli smo pregled situacije u Opatiji, u drugom dijelu govorili smo o Matuljima, a u posljednjem dijelu obrađujemo Kastav, Lovran i Mošćeničku Dragu.

Mošćenička Draga, Lovran, Kastav – Što je zajedničko Kastvu, Lovranu i Mošćeničkoj Dragi, kada su u pitanju lokalni izbori? Na prvu loptu, ne baš mnogo toga – u Kastvu je na prošlim izborima pobijedio SDP koji čvrsto drži i izvršnu i parlamentarnu vlast, u Lovranu je koalicija Akcije mladih, PGS-a i Liburnijske stranke koja je osvojila načelničku poziciju kasnije prilično ”reprogramirana” i redizajnirana otpadanjem jednih, a priključivanjem drugih opcija, a u Mošćeničkoj Dragi, u kojoj HDZ nije omiljena opcija prema rezultatima parlamentarnih izbora, HDZ-ov kandidat za načelnika suvereno kraju privodi svoj drugi mandat…

Ivica Lukanović

Ivica Lukanović

E, pa, zajedničko im je to da je za sva tri čelnika – gradonačelnika Kastva Ivice Lukanovića, načelnika Lovrana Alana Sankovića i načelnika Mošćeničke Drage Ratka Salamona spekulira da se neće natjecati na predstojećim lokalnim izborima.

Lukanović je drugi mandat na čelu Kastva osvojio s lakoćom, u prvom krugu, no nakon osam godina na čelu grada, čini se da se zaželio povratka u ”privatni biznis” te namjerava ”predati štafetu” svom nasljedniku. Zasad nije poznato ime osobe koja bi Lukanovića mogla zamijeniti na istaknuom mjestu na biračkom listiću, no pitanje je koliko će to biti presudno javnosti.

Naime, SDP s partnerima u Kastvu već dugo pobjeđuje s lakoćom. Nakon prošlih izbora drže 11 od 17 mjesta u Gradskom vijeću, dobre rezultate lijeva opcija ostvaruje i na ostalim parlamentarnim razinama, pa treba vjerovati da će nastavak partnerstva s HNS-om i drugim strankama dati značajnu prednost socijaldemokratima pred (ionako razjedinjenom) oporbom. S Lukanovićem u glavnoj ili ”savjetodavnoj” ulozi.

Alan Sanković

Alan Sanković

Lovran je, s druge strane, prilično hektično mjesto za bavljenje politikom, jer izbori se tu odvijaju uglavnom po načelu ”svi protiv svih”. Nakon temeljite višemjesečne svađe i galame, postizborne suradnje događaju se više sukladno teoriji kaosa nego nekom razrađenom političkom modelu – izabrani dužnosnici, vijećnici i stranke poput atomskih čestica – protona i elektrona – međusobno se privlače i odbijaju sve dok se ne postigne (krhki) ekvilibrium. Stoga je proučavanje lovranske političke scene više posao za ekipu iz CERN-a nego za lokalne novinare.

Uglavnom, treba imati na umu da – sve je relativno, pa tako i tko će se kandidirati, s kime i protiv koga. Tako su prošli partneri na izborima, Sanković i Nenad Sinčić (PGS) završili na neprijateljskim stranama uz teške riječi, a suparnici – Akcija mladih i HNS – postali bliski suradnici. U tom duetu treba tražiti i odgovor na pitanje kandidata za predstojeće izbore, jer izgledno je da će Akcija mladih dati kandidata za načelnika (Sankovića ili koga drugoga), a HNS za zamjenika, pri čemu su tu dvije najistaknutije osobe aktualni zamjenik Branislav Petković ili predsjednik stranke Siniša Vilke. Lako je moguće da će uz njih ostati i vijećnik Toni Družeta, neovisno o tome hoće li nastupiti pod zastavom Liburnijske stranke ili možda Mosta… Drugi aktualni partneri, oni iz IDS-a, također bi tu mogli naći svoj interes, pogotovo uz zajamčeno mjesto predsjednika Vijeća.

Ratko Salamon

Ratko Salamon

Što ostaje? HDZ koji i dalje ide po svome, SDP koji se muči pronaći kandidata, svjestan da je Emil Gržin prošlost, a Božidar Spasojević nije budućnost, te HSU koji može računati na stabilnu podršku svojih pristaša, ali ne i na velika izborna iznenađenja.

U Dragi je situacija puno smirenija, uostalom, dosad su imali svega dva načelnika, a ako se Ratko Salamon odluči na novu kampanju, malo je izgledno da će 2017. dobiti i trećeg. U slučaju da Salamon odustane, vjerojatno će uskočiti njegov zamjenik Riccardo Staraj, draška ”siva eminencija”. Protukandidati se zasad ne spominju, iako je vrlo vjerojatno da će oporbene stranke, među kojima je najjači PGS, imati neko ime spremno na listiću. Salamonova lista osvojila je gotovo polovicu glasova za Vijeće, a presudnog vijećnika za većinu osigurao im je HSP. No, u Dragi je Vijeće ionako jedno posebno mjesto, gdje se ”stranačke boje” uglavnom ostavljaju pred vratima vijećnice, a u raspravi više do izražaja dolaze lokalpatriotske (na razini Draga – Mošćenice – Brseč) nego ideološke podjele.

Tako da se u Vijeću uglavnom složno dogovara, a ključna figura ostaje načelnik koji određuje smjer razvoja Općine. A idući mandat mogao bi biti posebno ”razvojan” ukoliko ”kapnu” sredstva od prodaje dionica Liburnia Riviera Hotela.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!