Predstavljen aktivan rad UABA @ Opatija

liburnijanet_pojane_druzenje_uaba_udvrd_sm…najavljeno drugo izdanje Dana antifašizma u Opatiji u ožujku iduće godine…
…predloženo bratimljenje s Vukovarom…

Opatija – U proteklom smo razdoblju bili vrlo aktivni i uspješni, pa bi rado naše zadovoljstvo podijelili sa svim našim sugrađanima. A budući da planiramo i za slijedeće razdoblje sijaset događanja pozivamo i nadamo se da će nam se svi zainteresirani pridružiti, poručili su čelnici opatijske Udruge antifašističkih boraca i antifašista na nedavnoj konferenciji za novinare.
Na pressici su prenijeli dojmove uspješno odrađenih akcija i najavili događanja u organizaciji udruge u narednom razdoblju.
– Tijekom proteklih mjeseci sudjelovali smo na brojnim događanjima – 25. svibnja putovali smo Putevima AVNOJ-a (Drvar, Bihać, Jajce, Sarajevo, a 5. lipnja posjetili smo Fužine gdje su održane sportske igre antifašista PGŽ, poručilo je vodstvo UABA Liburnije.
Tijekom srpnja odrađen je sastanak sa direktorima i nastavnicima povijesti i etike svih opatijskih škola na kojem je utvrđen kalendar događanja koja će se zajednički promicati slijedeće školske godine. Sredinom istog mjeseca na Maloj Učki održana je komemoracija spaljivanja sela i pogibije Vučinića i dva partizan kojoj je prisustvovalo 30 osoba i crnogorska delegacija.
– Sredinom rujna u Poljanama je organizirano Sportsko druženje antifašista i branitelja u Poljanama, prvo takovo u cijeloj Hrvatskoj – nadamo se samo prvo u nizu, i u našoj regiji, ali i šire, kazao je predsjednik udruge Oleg Mandić.
Od 24.rujna do 04. listopada u Pazinu postavljena je izložba ”Crna noć je šapićala”.
– Izložba što su je osmislili naša Udruga i Opatijska gimnazija Eugen Kumičić za Dan Holokausta pred 5 godina, nakon repriza u Puli i Lukovdolu, prezentirana je u Pazinskom Spomen domu u okviru svečanosti uz Pazinski memorijal. Nazočili su i opatijski srednjoškolci sa profesorima, pohvalili su se antifašisti.

Liburnija.net: Ivanka Škarić, ravnateljica opatijske gimnazije 'E.Kumičić' u ulozi fotografa

Liburnija.net: Ivanka Škarić, ravnateljica opatijske gimnazije 'E.Kumičić' u ulozi fotografa


Još jedna ”vanškolska aktivnost” održana je 07. listopada u Hreljinu, kada je za petnaestak učenika opatijske OŠ organiziran posjet autobusom Spomen kosturnici i mjestu pogibije 107 boraca 2. brigade 13. divizije. Tom je prilikom održan prigodan sat povijesti, razgovor sa učesnikom tadašnjih događaja i druženje sa đacima Hreljinke OŠ na prigodnom domjenku.
Najavljeno je i desetak događaja koji će se provesti do kraja godine. Tijekom listopada u prostoriji Mjesnog odbora predviđeno je otvorenje komemorativnog punkta za 37 stanovnika šire Poljanštine koji su u Drugom svjetskom ratu žrtvovali svoje živote za slobodu svoga kraja, a za studeni organiziran i najavljen posjet autobusom pedesetak opatijskih srednjoškolaca Memorijalnom muzeju u Jasenovcu.
– Za 27. siječanj iduće godine pripremamo “MEMENTO” u Vili Antonio povodom Međunarodnog dana Holokausta, gdje će biti prigodno organizirano druženje svih opatijskih učenika viših razreda, a istog dana u Zagrebu bi trebala biti otvorena izložba ”Crna noć je šapićala”. Postoji poziv od strane stanovitih židovskih organizacija da se “naša” izložba koncem 2011. postavi u Klagenfurtu u Austriji. Kako Zagreb ne bi bio zadnji koji će vidjeti izložbu, sa SABA-om Hrvatske je dogovoreno da bi se ista za Dan Holokausta 2011. postavila u Zagrebu. Još samo nedostaje blagoslov Upravnog Odbora SABA u vezi zaključenja financijske konstrukcije, poručio je Mandić.
Od 3. do 5. ožujka u Opatiji će se održati druga manifestacija ”Dani antifašizma u Opatiji” uz teze: ”Antifašizam nije dogma, već način pozitivnog razmišljanja”, i ”Antifašizam je društveni korektor”.
Liburnija.net: Izložbeni prostor @ Pazin

Liburnija.net: Izložbeni prostor @ Pazin


Pohvaljena je i uspješna suradnja s Gradom oko uređivanja, obnove i održavanja spomenika, a izneseno je i nekoliko zanimljivih prijedloga – vraćanje jednoj ulici imena Ivana Brozine Slavana, vraćanje spomen ploče na prvi Titov govor i posjet Opatiji (1945.) te bratimljenje Opatije i Vukovara.
Davor Žic / Liburnija.net
Vezane vijesti:
FOTO: Opatijski srednjoškolci obilježili Dan Istarske županije
Izložba: Crna noć je šapićala…
Sportsko druženje boraca i branitelja @ Poljane
Bogat tjedan UABA Opatija
VIDEO: Sjećanje na poginule borce
VIDEO: Oslobođenje Opatije – 2. dio
VIDEO: Oslobođenje Opatije

error: Content is protected !!