Prepucavanje gradonačelnika i Vijeća oko parkirnga rezultiralo kaotičnom situacijom za građane @ Opatija

Arhiva: Veliki interes građana na nedavno održanoj javnoj triibini o prostornom planiranju @ Gervais

Dvostruka linija ovlasti u Opatiji dovela je do situacije u kojoj građani o parkingu mogu raspravljati na šest različitih mjesta – manje ili više službenih – od javnog savjetovanja, preko društvenih mreža do tribina o organizaciji što gradonačelnika, što Gradskog vijeća. No, usprkos tom višku rasprave, ne znaju koja će se i gdje izrečena mišljenja uvažiti prilikom donošenja odluke o uvjetima parkinga, niti tko će je donijeti: gradonačelnik, Gradsko vijeće ili – oboje…

Opatija – Rasprava o uvjetima parkiranja u Opatiji potpuno se zakomplicirala, a tijekom proteklih nekoliko dana iz dvije poluge opatijske vlasti – ureda gradonačelnika i gradske vijećnice – dolaze „suprotstavljena“ mišljena i poruke koje su rezultirale prilično kaotičnom situacijom za građane. Ukratko, nakon rasprava na društvenim mrežama, gradskim službenim stranicama i medijima, konačni „saldo“ je sljedeći: još uvijek traje javno savjetovanje putem interneta, međutim, pitanje je koliko će to imati efekta s obzirom da – prema najavi predsjednika Vijeća Roberta Kurelića, gradonačelnik Ivo Dujmić koji je raspisao javno savjetovanje uskoro više neće biti ovlašten donositi odluku o uvjetima parkiranja. Vijeće bi na sjednici koja će se održati u srijedu 14. veljače – simbolički, na Valentinovo, ali i na Pepelnicu – trebalo preuzeti tu ovlast na sebe. Nakon toga, u ponedjeljak 19. veljače u 18 sati u dvorani Centra Gervais održat će se javna tribina u organizaciji Gradskog vijeća čiji će zaključci biti temelj vijećnicima za usvajanje nove odluke o uvjetima parkiranja. Međutim, prije ovog skupa i prije sjednice Vijeća – u petak 9. veljače i ponedjeljak 12. veljače – održat će se i dvije tribine u Opatiji i Ičićima, u organizaciji gradonačelnika Dujmića, koji je građane pozvao da o uvjetima parkiranja raspravljaju i putem njegove Facebook stranice. Tako građani trenutačno imaju čak šest mogućnosti za izražavanje svoga stava o parkiranju u Opatiji – putem internetskog savjetovanja, Facebook stranice gradonačelnika Dujmića, Facebook grupe Sjećate li se Opatijci u kojoj je objavljen tekst portala Pod Učkun pod kojim se rasplela živa rasprava te na tri tribine… Od sve te rasprave, pitanje je samo hoće li kakofonija biti jača od konstruktivnosti i koja će, odnosno gdje izrečena, mišljenja građana stići do konačne odluke.

– Danas sam na Radio Rijeci najavio tribinu Gradskog vijeća o parkiranju za 19. veljače u 18h u KTC-u Gervais, pa je gradonačelnik brže-bolje najavio dvije tribine o parkiranju, naravno, prije naše, iako mi je u nedjelju izričito poručio da ne dolaze u obzir. Drago mi je da je djelovanje Vijeća imalo konkretan učinak i da će građani imati ne jednu nego tri prilike da se izjasne o parkiranju u Opatiji. Demokracija pobjeđuje, prokomentirao je predsjednik Vijeća Robert Kurelić.

Na Kurelićeve najave s tiskovne konferencije u ponedjeljak, kako će mu oduzeti ovlast uređivanja uvjeta parkiranja u Opatiji te pozive na organizaciju javne tribine, gradonačelnik Dujmić odgovorio je jučer reagiranjem objavljenim na gradskim stranicama u kojem navodi da „o parkirnoj politici u Opatiji već odlučuje javnost“.

– Pitanje novih uvjeta za upravljanje javnim parkirnim prostorom preozbiljna je tema za život građana u bilo kojem gradu, pa tako i Opatiji, a način na koji joj svojim istupima pristupaju članovi predstavničke većine u Gradskom vijeću zadnjih nekoliko tjedana što u medijima što po društvenim mrežama, nije ništa drugo do li – obično politikantstvo. Tvrtka Opatija 21 naručila je od Prometnog fakulteta u Zagrebu Studiju financijskih elemenata naplate parkiranja na javnim uličnim površinama u Gradu Opatiji. Temeljem rezultata iz studije, mjerodavni djelatnici iz Odjela za komunalni sustav Grada Opatije u suradnji sa upravom tvrtke Opatija 21 revidirali su gradsku Odluku o općim uvjetima organizacije parkiranja na javnim površinama. Tako sročen novi prijedlog uputili su na javno savjetovanje, koje je upravo u tijeku, a inače traje mjesec dana, objasnio je Dujmić, kazavši da će stručne službe Grada Opatije uzeti u obzir sve primjedbe pristigle putem savjetovanja.

Poručio je i kako predstavnička većina, najavljujući moguću prolongaciju donošenja odluke o uvjetima organizacije parkiranja na javnim površinama, izaziva paralizu rada gradskih službi i sustava, jer „željevši stvoriti paralelni sustav vladanja u gradu, oni samo vode situacije u kaos“.

– Nemam ništa protiv transparentnosti, ni protiv rasprava na društvenim mrežama, štoviše; međutim, brkati ovu formu komunikacije ili razgovor na maškarama sa oficijelnim komunikacijskim kanalima u polugama lokalne samouprave i gradskoj upravi – to nije ispravno, kazao je Dujmić, naglasivši da mu je predsjednik Vijeća Kurelić ideju o javnoj tribini kazao na Balinjeradi i pozvavši građane da se uključe u javno savjetovanje koje je otvoreno do 2. ožujka.

Međutim, danas je na gradskim stranicama objavljena nova obavijest, kojom „gradonačelnik Grada Opatija poziva građane Grada Opatije na javne tribine koje će se orgnizirati na temu politike parkiranja na području Grada Opatije“.

Tribine će se održati u petak, 9. veljače, s početkom u 18 sati u Velikoj dvorani Vile Antonio te u ponedjeljak, 12. veljače s početkom u 18 sati u školskoj dvorani škole u Ičićima.

Davor Žic / PodUčkun.net

#wpdevar_comment_3 span,#wpdevar_comment_3 iframe{width:100% !important;}
error: Content is protected !!