Proslavljen 13. rođendan udruge ‘Kulturni front’ @ Opatija

Članovi udruge Kulturni front na proslavi 13. rođendana @ Opatija

Članovi udruge Kulturni front na proslavi 13. rođendana @ Opatija

Ove nas godine, od 21. do 23. kolovoza, očekuje 10. Liburnicon, tako da smo već započeli s organizacijskim pripremama kako bi na što kvalitetniji i upečatljiviji način obilježili deset godina fantastike u Opatiji, istaknula je Niccol Heraković, tajnica udruge i glavna koordinatorica Liburnicona.

Opatija – Udruga za razvoj kulture mladih ‘Kulturni front’ proslavila je nedavno u Vili Antonio svoj 13. rođendan, obilježivši tako osnivanje danas jedne od najaktivnijih udruga mladih s područja Opatije, 12. siječnja 2002. godine.

– Od samog osnutka Kulturni front bilježi značajan rast, kako u članstvu tako i u broju aktivnosti koje udruga provodi. Ovu smo godinu tako dočekali sa pedesetak članova i dvostruko više simpatizera i volontera koji se uključuju u naše aktivnosti, a cilj nam je i dalje rasti i privlačiti mlade iz Opatije i okolice te ih poticati na aktivni i kreativni angažman u sklopu lokalne zajednice. Budući da se o prošlosti i razvoju udruge već dosta pisalo, u 2015. godinu ulazimo okrenuti budućnosti i zahtjevnom poslu koji nas čeka. Uz tradicionalni festival fantastike i znanstvene fantastike Liburnicon koji organiziramo od 2006. godine, Kulturni front ove godine kreće s provođenjem četiri veća i niza manjih projektića, namijenjenih prvenstveno djeci i mladima, kazao je Ivan Cerovac, predsjednik udruge.

Arhiva Liburnija.net

Arhiva Liburnija.net

Festival Liburnicon središnji je projekt udruge u kojeg se tijekom godine uloži gotovo dvije tisuće sati volonterskog rada.

– Uzmemo li u obzir kako festival ima preko tisuću posjetitelja, izrazito bogat i raznovrstan program (koji se prošle godine sastojao od preko stotinu različitih točaka), te kako su nam gosti neki od vodećih svjetskih književnika, znanstvenika i istraživača, ne treba čuditi da iza njega stoji požrtvovan rad dvadesetak organizatora i brojnih volontera. Svjesni kako preference publike variraju i kako su inovacije u svijetu fantastike i znanstvene fantastike sve samo ne rijetkost, i mi sami nastojimo razmotriti različite organizacijske koncepte, te još važnije, ustrajemo na pomlađivanju organizacijskog tima kako bi postigli idealan spoj promišljenosti i iskustva te energije i entuzijazma. Ove nas godine, od 21. do 23. kolovoza, očekuje 10. Liburnicon, tako da smo već započeli s organizacijskim pripremama kako bi na što kvalitetniji i upečatljiviji način obilježili deset godina fantastike u Opatiji, istaknula je Niccol Heraković, tajnica udruge i glavna koordinatorica Liburnicona.

dan_vila_opatija_2014_kulturni_front

– Kreativnost i želja za djelovanjem veoma su izraženi u udruzi, pa smo veoma brzo uz Liburnicon poželjeli organizirati i druge aktivnosti. Budući da je postojao golemi interes za dječje programe koji su provođeni u sklopu Liburnicona, te su nas svake godine dočekivale pohvale djece i roditelja, prošle smo godine odlučili pokrenuti obilježavanje Međunarodnog dana vila u parku Angiolina, čime smo oko 300 mališana poveli na putovanje u magični svijet koje se dugo pamti. Ove godine, uz obilježavanje Međunarodnog dana vila (24. lipanj), organiziramo i nekoliko dodatnih događanja za djecu: Disney dan koji nas očekuje u veljači, Harry Potter školu u svibnju te Halloween za djecu krajem listopada. Ove godine nastavljamo i s organizacijom dana stolnih igara, poznatijim kao Liburnian TableTop Day, koji je prošle godine u Hostel Link u Lovranu privukao preko 200 ljubitelja stolnih igara. 11. travnja gameri će ponovo okupirati lovranski hostel, a na ponudi će im, uz kvizove i turnire popraćene vrijednim nagradama, biti i preko 50 raznih društvenih igara. Naravno, Liburnian TableTop Day je namijenjen i onima koji se još nisu okušali u višesatnoj zabavi i izazovima koje nude ove zanimljive stolne igre, tako da će za početnike biti osigurano ‘stručno vodstvo’.

Kulturni front, naravno, nije stao samo na organizaciji zabavnih programa i igara za djecu; od listopada prošle godine, u suradnji sa Milenij hotelima i Odsjekom za filozofiju Sveučilišta u Rijeci, pokrenuli smo projekt Opatija Coffeehouse Debates, s ciljem poticanja argumentiranih rasprava o aktualnim društvenim, političkim i znanstvenim temama. Panel-diskusije se održavaju svaki mjesec u kavani Hotela Continental, te su do sada kao paneliste ugostile više domaćih, ali i inozemnih stručnjaka. Projekt je podjednako namijenjen starima i mladima, a velik interes za predložene teme potvrđuju kvalitetne i izazovne dvosatne rasprave i sedamdesetak posjetitelja, koliko ih u prosjeku sudjeluje na jednoj panel-diskusiji. Organizacijom ovog projekta želimo sugrađane potaknuti da se informiraju i kritički promišljaju o aktualnim temama našeg društva, te da njeguju kulturu argumentiranih rasprava u ugodnoj akademskoj atmosferi – istaknuo je Cerovac.

nebojsa_zelic_korado_korlevic_cajanka_2014 (1)

Bilo bi pogrešno misliti da smo ovime iscrpili aktivnosti Udruge ‘Kulturni front’. Svakako se treba navesti i organizaciju brojnih manjih događanja, poput Dana streličarstva koji se krajem svibnja organizira na Učki, gdje se sredinom kolovoza organizira i gledanje kiše meteora (Perzeidi). Djelovanje smo proširili i na Rijeku, gdje u River Pubu redovito organiziramo igranje društvenih i stolnih igara, a također surađujemo i pomažemo u ostvarenju programa Festivala mitova i legendi Malik na Trsatu. Povrh svega, krećemo u ostvarivanje novih projekata u suradnji sa Mjesnim odborom Tošina namijenjenih starijoj djeci i mladima, a nedavno nam se rodila i ideja za pokretanjem čitalačkih grupa (reading and discussion group) posvećenim relevantnim i utjecajnim knjigama (prva na redu nam je knjiga ‘Kapital u 21. stoljeću’ francuskog ekonomista Thomasa Pikettyja). U ‘Kulturnom frontu’, kao što se vidi iz priloženog, nikad nije dosadno. U 13 smo godina značajno napredovali, a s obzirom na pozitivne trendove i rast članstva i aktivnosti udruge vjerujem da je najbolje tek pred nama – zaključio je predsjednik Ivan Cerovac.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!